Reklam-vd tar över Vasaloppet

Jonas Bauer, 43, blir ny VD för Vasaloppet. Jonas har tidigare varit landslagsman inom skidorientering och duktig skidåkare. I dag är han delägare och VD på reklambyrån ANR.BBDO i Stockholm. Därmed får Vasaloppet en VD som kan skidsporten och har erfarenhet av både marknadsföring och företagsledning.
Jonas Bauer, 43, blir ny VD för Vasaloppet. Jonas har tidigare varit landslagsman inom skidorientering. I dag är han delägare och VD på reklambyrån ANR.BBDO i Stockholm. Vasaloppet får en VD som kan skidsporten och dessutom har stor erfarenhet av både marknadsföring och företagsledning.
 
Jonas Bauer tillträder sin nya tjänst den 1 oktober och blir då operativ chef inom organisationen. Rolf Hammar kommer att finnas kvar som generalsekreterare till sommaren 2008 då han slutar med avtalspension.

 
- Min första reaktion var att det kändes kul men aningen tidigt. Men efter ett möte med Vasaloppets rekryteringsgrupp kände jag att detta skulle bli hur bra som helst. När sedan familjen blev lika entusiastisk var det bara att köra, säger Jonas.
 
Jonas har gedigen erfarenhet av skidsporten och Vasaloppet. I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet bodde han i Dalarna och var landslagsåkare i skidorientering och tävlade också på skidor. Han har själv åkt Vasaloppet under fyra timmar, närmare bestämt 3.56.
 
Efter idrottskarriär och studier hamnade Jonas inom marknadsföring, med jobb hos franska livsmedelsbolaget Danone och Nicorette. De fyra senaste åren har han varit VD och delägare i reklambyrån ANR.BBDO, en av landets ledande med 45 anställda. Under Jonas ledning har ANR.BBDO ökat byråintäkten från 36 till 54 miljoner kronor.
 
Jonas taktik för inledningen av det nya uppdraget är att lyssna, lära känna och så småningom lägga ut en kurs som alla gemensamt kan jobba mot.
 
- Vasaloppet har en bra organisation och en unik produkt. Jag vill öka fokus på förpackning och kommunikation, och dra större nytta av det starka varumärket Vasaloppet. Genom att öka attraktionsgraden för sponsorer och samarbetspartners skapas utrymme för fortsatt utveckling av produkten, alltså själva loppen.
 
- En annan viktig framgångsfaktor är att säkra snötillgången på olika sätt, vilket är inte minst viktigt i dessa tider med hotet om ett varmare klimat.
 
Den första tiden kommer han att ha ett nära samarbete med alla inom organisationen och inte minst generalsekreteraren Rolf Hammar.
 
- Det blir en viktig tid eftersom det finns mycket att lära sig. Det känns bra att jag under många år redan haft regelbundna kontakter med flera inom Vasaloppet.
 
I dag bor familjen Bauer på Lidingö utanför Stockholm, men senast vid årsskiftet har flyttlasset gått till Mora. Jonas Bauer tänker stanna som delägare i ANR.BBDO och i fortsättningen fungera som styrelseordförande.
 
- Vi är glada över att vi rekryterat Jonas Bauer som ny VD för Vasaloppsorganisationen. Han är en kvalificerad person som kan utveckla organisationen, säger ordförande i Vasaloppet Marknads AB, Sven von Holst.

Facts

Jonas Bauer
Ålder: 43.
Bor: Lidingö, utanför Stockholm, flyttar snart till Mora.
Familj: Hustrun Anna samt barnen Fredrik 11, och Alexandra, 9.
Idrottsbakgrund: Landslagsåkare i skidorientering. På meritlistan finns världscupseger, VM-stafett silver och ett flertal SM guld. Jonas ingick också i Domnarvets längdåkningsteam under nästan tio år.
Studie- och yrkeskarriär: Civilekonomexamen från Uppsala Universitet med inriktning på organisation, Ett års studier som skid-stipendiat vid Montana State University i USA.
Jobbade på det franska livsmedelsbolaget Danone, på Pharmacia med Nicorette.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.