Elfsborg vill starta fastighetsbolag

Elfsborg jagar ny klubbchef och satsar som landets första klubb på ett eget affärscentrum. Ett bra stöd är rekordomsättningen om 120 miljoner kronor.
  Thomas Nyberg är mannen som hyllas som Mr Elfsborg. Men fredagen den 9 november, knappt två veckor efter allsvenskans sista omgång, slutar han. En något vacklande hälsa är ett avgörande skäl.

- Jag känner stolthet över att kunna lämna Elfsborg i det skick som vi har kommit till i dagsläget. Vi har under den här perioden gått från 30 miljoner till 120 miljoner, vunnit SM-guld, spelat Champions League, byggt en ny arena och gjort en sportslig och ekonomisk utveckling som varit helt fantastisk, förklarar Thomas Nyberg i en kommentar på Elfsborgs hemsida.
SM-guldet och invigningen av Borås Arena värdesätter han allra mest.
 

Den bästa man kan ha

Ordförande Bosse Johansson hyllar Thomas Nyberg

- Den bästa klubbchef man kan ha. En entreprenör, väldigt drivande, med ett brinnande engagemang. Jag och föreningen tackar Thomas för fantastiska år.

Thomas Nyberg har levt med sitt Elfsborg och när hälsan skickar varningssignaler var det lätt att ta beslutet att tacka för sig. Ett arbete på heltid, och mer därtill, i klubben är för krävande, men han kan gärna bidra med någon form av mindre insats i framtiden.

Nu startar jakten på en ersättare. Elfsborg ska belysa marknaden, men också annonsera.
- Det är en attraktiv tjänst. Kanske den roligaste inom fotbolls-Sverige och det borde innebära att vi kan hitta en bra lösning, säger Bosse Johansson.

Men det blir flera förändringar på den administrativa sidan. Elfsborg har i dag, med en omsättning om 120 miljoner kronor, samma personal som när klubben omsatte 30 miljoner. Sedan SM-guldet har kansliet varit hårt belastat och under sommaren fanns inte möjlighet till semester bland de anställda.

- På befintlig bemanning har vi tredubblat omsättningen och det går ett tag, men inte hela vägen. Vi har börjat titta på en bredare organisation och det gäller såväl marknad, administration, media som sportdelen, säger Johansson till Borås Tidning.

Sponsorrekord 

Elfsborg slår sponsorrekord i år igen och passerar IFK Göteborg i marknadsintäkter. Intäkterna är så stora att Elfsborg till och med närmar sig Malmö FF. Borås-klubbens omsättning ökar från 70 till minst 120 miljoner kronor i år.
Intäkterna ska förbättras ytterligare och därför avancerar planerna på ett eget affärscentrum vid Borås Arena. Förverkligas planerna blir Elfsborg den första klubben i Sverige att starta ett eget fastighetsbolag.
- Vi har fått klartecken att gå vidare, säger Elfsborgs avgående klubbchef Thomas Nyberg som gärna vill driva projektet.


 

 

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.