Idrott är dyrt, men värt pengarna

Många föräldrar har barn som är aktiva inom en eller flera idrotter. Tycker de att de får valuta för pengarna? Svaret är ja, visar Riksidrottsförbundets undersökning där föräldrar till barn mellan 7-15 år svarat på frågor om vad barnens idrottande kostar.

Undersökningen, som även genomfördes 2003, är gjord av CMA Research. Den bygger på drygt 2300 svar och tittar på kostnaderna i tio olika idrotter: basket, fotboll, friidrott, golf, gymnastik, innebandy, ishockey, ridsport, simning och tennis.

Föräldrarna som svarat på undersökningen har i en tiogradig skala fått ange om de tycker att kostnaden för barnens idrottande är hög eller låg. Där är genomsnittsvaret 6,0. Flest ishockey- och ridsportföräldrar tycker att kostnaden är hög men anser också att det är väl värd investering.

Resor har blivit dyrt

När de i motsvarande tiogradiga skala svarar på frågan om de tycker att de får valuta för pengarna så blir genomsnittssvaret 8,4. På den frågan märks ingen större skillnad mellan idrotterna, ishockey- och ridsportföräldrarna är lika nöjda som övriga.

- Svaret är oerhört positivt och visar att våra idrottsföreningar göra ett mycket bra jobb. Tidigare undersökningar visar också att pengar sällan är ett skäl till att barn och ungdomar slutar idrotta, säger Karin Mattsson Weijber.

Jämfört med 2003 har kostnaderna ökat med knappt 14 procent. Den största utgiften, 39 procent, är resor. Därefter kommer avgifter med 38 procent och utrustning med 22 procent.

- Vi vill vi erbjuda idrott för alla och då är varje barn som hålls utanför av ekonomiska skäl ett problem. Därför är det viktigt att betona att de summor som anges i studien är mediansiffror, det går att delta mycket billigare i alla idrotter, säger Karin Mattsson Weijber.

Spela mera samma helg

- Inom idrottsrörelsen har vi all anledning att fundera över om vi kan minska resandet till i första hand tävlingar. Det kan handla om hur vi lägger upp seriespel, där lagen exempelvis spelar flera matcher under en helg. Men också att uppmuntra och organisera samåkande. Det är något vi kommer att fortsätta att trycka på inom ramen för barn- och ungdomssatsningen Idrottslyftet. Samåkning är även något som vi tjänar på både ekonomiskt och ur en miljöaspekt.

Undersökningen visar även att idrottandet blir dyrare ju mer barn- och ungdomar tränar och ju äldre de blir, två faktorer som i de flesta fall hänger ihop. Däremot är skillnaderna i kostnad mellan tjejer och killar små. Det är heller ingen skillnad mellan vad hög- och låginkomsttagare lägger ner på sina barns idrottande.

Fakta

Så dyr är sporten

Här är kostnaden för ett barns idrottsutövande per år (mediankostnad):
Ishockey: 10740 kronor
Ridsports: 10405 kr
Tennis: 4700 kr
Friidrott: 4100 kr
Innebandy: 3945 kr
Simning: 3925 kr
Basket: 3900 kr
Fotboll: 3700 kr
Golf: 3500 kr
Gymnastik: 2360 kr

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Discoverys tittar har betalat för att se allsvskan och Superettan. Nu plötsligt kommer beskedet att Kunderna hos CMore kan göra det samma. – titta på svensk elitfotboll.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.