Utan ”Rograrna” blir det ingen idrott

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Starten - då behövs en funktionär. Men så många fler det behövs vid en friidrottstävling. De ideella krafterna är oumbärliga.

De ideella ledarna och de ideella funktionärerna är livsviktiga för svensk idrott. De är de som ser till att det finns verksamhet där talanger kan hitta sin idrott och de är de som skapar förutsättningar för matcher och tävlingar. Janne Åkerblom har träffat Roger Karlsson, en av svensk friidrotts ideella starters som varje år gör mängder av obetalbara insatser.

 Funktionärerna. De ideella krafterna. De obetalda. De som bär upp svensk idrott från grunden. Hur ska vi kunna tacka dem?

Ta Roger Karlsson till exempel. Han är starter i friidrott. Du vet, en sån som startar loppen med startpistol. Såna behövs i friidrottstävlingar. I alla fall så fort det är en löpgren med. 

De ska vara utbildade och veta reglerna för hur en korrekt start ska vara. Och de måste förstås vara på plats när tävlingar genomförs. 

Du har säkert sett Roger i bild massvis av gånger när du har kollat på friidrott på teve. Men du har antagligen aldrig tänkt så mycket på just honom eller själva starterrollen.

 30-tal tävlingar i år

 Ett normalt år arrangeras knappt 1700 sanktionerade friidrottstävlingar i Sverige. Då är Roger och hans kollegor där. Ja, Roger är förstås inte på alla de tävlingarna, men alla de tävlingar har en starter på plats. Eller ett helt starterteam. I alla fall om tävlingeninnehåller löpningar. 

 Nu finns det inte så överdrivet många starters i Sverige, eller internationellt heller för den delen. Men de är helt nödvändiga för friidrotten.

 Roger brukar själv vara på ett 30-tal tävlingar om året. Fast numera har han dragit ner en hel del på sina starteruppdrag. Som mest har han gjort ungefär 100 dagars starteruppdrag på ett år. Knappt ett var tredje dag i snitt alltså. Då kan man ju tro att Roger, som har en så viktig roll, också tjänar storkovan på sitt kunnande och på allt han ställer upp.

 – Nix, säger Roger. På SM-tävlingar får jag 300 kr per dag, men inte på någon av alla de övriga (typ 90 proce av tävlingarna har inte SM-status) får jag ingenting. 

 Det där kan man ju förstås jämföra med en 15-årig fotbollsdomare som på en timme får en ersättning på 170 kr för att döma en match – 3x15 min (totalt 45 min plus paus och lite mer – för åttaåringar i S:t Erikscupen. Är det tioåringar som spelar är ersättningen 270 kr för en match på 3x20 minuter. En friidrottstävling är totalt ofta åtta timmar lång.

Pluseffekter

Många ledare sponsrar idrotten med sin egen tid och står för sina egna utlägg. Så också för Sveriges utbildade starters. För istället för inkomster har Roger en del att notera på utgiftssidan. Förutom all tid han lägger ner. 

 – Ja, precis. Jag får nästan alltid betala bensinpengar, parkering och ibland även boende. Plus att jag ofta får ta lite ledigt från jobbet för att hinna till tävlingarna.

 Men allt är inte utgifter.

 – Det här ger mig förstås mycket också. Vi är ett härligt gäng och det är kul att hjälpa till. Och så kan jag ju få en t-shirt ibland.

 Roger berättar att han har en hel garderob fylld med funktionärströjor från allehanda tävlingar från de senaste 34 åren som han har varit starter. De flesta är från mästerskap. Det är där man tar fram funkiströjor. Alltid något som man kan ta fram och titta på när man blir pensionär. 

Men - svensk idrott behöver fler

 Vad ska man då göra för att få fler engagerade ledare, såna som Roger Karlsson? Ja, inte måste de göra lika många dagar på tävlingar som han har gjort och brukar göra. Men ju fler Rograr vi har desto mindre behöver var och en göra. 

 – Nu gör jag ju inte det här för pengarna. Det är ju uppenbart, konstaterar Roger. Vi är ett härligt gäng som träffas på tävlingar flera gånger i månaden. Och så gör vi nåt bra för idrotten och för Sveriges ungdomar. 

 Svensk idrott bygger – än så länge – på ideella insatser, det vet vi. Men något måste vi göra för att attrahera kommande generationers motsvarigheter till Roger Karlsson. För Rograrna och alla andra obetalda är bland det värdefullaste vi har!

Janne Åkerblom

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.