Utan ”Rograrna” blir det ingen idrott

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Starten - då behövs en funktionär. Men så många fler det behövs vid en friidrottstävling. De ideella krafterna är oumbärliga.

De ideella ledarna och de ideella funktionärerna är livsviktiga för svensk idrott. De är de som ser till att det finns verksamhet där talanger kan hitta sin idrott och de är de som skapar förutsättningar för matcher och tävlingar. Janne Åkerblom har träffat Roger Karlsson, en av svensk friidrotts ideella starters som varje år gör mängder av obetalbara insatser.

 Funktionärerna. De ideella krafterna. De obetalda. De som bär upp svensk idrott från grunden. Hur ska vi kunna tacka dem?

Ta Roger Karlsson till exempel. Han är starter i friidrott. Du vet, en sån som startar loppen med startpistol. Såna behövs i friidrottstävlingar. I alla fall så fort det är en löpgren med. 

De ska vara utbildade och veta reglerna för hur en korrekt start ska vara. Och de måste förstås vara på plats när tävlingar genomförs. 

Du har säkert sett Roger i bild massvis av gånger när du har kollat på friidrott på teve. Men du har antagligen aldrig tänkt så mycket på just honom eller själva starterrollen.

 30-tal tävlingar i år

 Ett normalt år arrangeras knappt 1700 sanktionerade friidrottstävlingar i Sverige. Då är Roger och hans kollegor där. Ja, Roger är förstås inte på alla de tävlingarna, men alla de tävlingar har en starter på plats. Eller ett helt starterteam. I alla fall om tävlingeninnehåller löpningar. 

 Nu finns det inte så överdrivet många starters i Sverige, eller internationellt heller för den delen. Men de är helt nödvändiga för friidrotten.

 Roger brukar själv vara på ett 30-tal tävlingar om året. Fast numera har han dragit ner en hel del på sina starteruppdrag. Som mest har han gjort ungefär 100 dagars starteruppdrag på ett år. Knappt ett var tredje dag i snitt alltså. Då kan man ju tro att Roger, som har en så viktig roll, också tjänar storkovan på sitt kunnande och på allt han ställer upp.

 – Nix, säger Roger. På SM-tävlingar får jag 300 kr per dag, men inte på någon av alla de övriga (typ 90 proce av tävlingarna har inte SM-status) får jag ingenting. 

 Det där kan man ju förstås jämföra med en 15-årig fotbollsdomare som på en timme får en ersättning på 170 kr för att döma en match – 3x15 min (totalt 45 min plus paus och lite mer – för åttaåringar i S:t Erikscupen. Är det tioåringar som spelar är ersättningen 270 kr för en match på 3x20 minuter. En friidrottstävling är totalt ofta åtta timmar lång.

Pluseffekter

Många ledare sponsrar idrotten med sin egen tid och står för sina egna utlägg. Så också för Sveriges utbildade starters. För istället för inkomster har Roger en del att notera på utgiftssidan. Förutom all tid han lägger ner. 

 – Ja, precis. Jag får nästan alltid betala bensinpengar, parkering och ibland även boende. Plus att jag ofta får ta lite ledigt från jobbet för att hinna till tävlingarna.

 Men allt är inte utgifter.

 – Det här ger mig förstås mycket också. Vi är ett härligt gäng och det är kul att hjälpa till. Och så kan jag ju få en t-shirt ibland.

 Roger berättar att han har en hel garderob fylld med funktionärströjor från allehanda tävlingar från de senaste 34 åren som han har varit starter. De flesta är från mästerskap. Det är där man tar fram funkiströjor. Alltid något som man kan ta fram och titta på när man blir pensionär. 

Men - svensk idrott behöver fler

 Vad ska man då göra för att få fler engagerade ledare, såna som Roger Karlsson? Ja, inte måste de göra lika många dagar på tävlingar som han har gjort och brukar göra. Men ju fler Rograr vi har desto mindre behöver var och en göra. 

 – Nu gör jag ju inte det här för pengarna. Det är ju uppenbart, konstaterar Roger. Vi är ett härligt gäng som träffas på tävlingar flera gånger i månaden. Och så gör vi nåt bra för idrotten och för Sveriges ungdomar. 

 Svensk idrott bygger – än så länge – på ideella insatser, det vet vi. Men något måste vi göra för att attrahera kommande generationers motsvarigheter till Roger Karlsson. För Rograrna och alla andra obetalda är bland det värdefullaste vi har!

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.