Umeås miljonpaket räddar klubben

Den värsta krisen är över. En lättnad och glädje sprids i Umeå. Räddningsoperationen kommer att lyckas även om klubbdirektören Britta Åkerlund inte riktigt vill andas ut. Hon erkänner dock att det inte ska behöva bli någon konkurs. Samtidigt framkommer att hon har sökt jobb på annat håll.

För varje dag har nådetiden krympt. På måndag vill skattemyndigheterna ha 321 000 kronor. Nu avslöjas att klubbens räddningsoperation har varit framgångsrik.

Men nu lovar kommunala bolag pengar och en privatperson är villig att donera 300 000 kr. Optimismen har stigit. Arbetet är intensivt i föreningen och klubbdirektören Britta Åkerlund ser en lösning. Starka krafter verkar för fotbollstjejerna och många privatpersoner vill visa sitt stöd, om än med småsummor.

- Man blir rörd av att se vilket stöd vi får, säger Britta Åkerlund.

Dubbla segrar

Konkurshotet avvärjdes och avancemanget till åttondelsfinalen av Champions League säkrades - onsdagen var roligt i dubbelt avseende i Umeå.

- Vi är nära krönet och har två och en halv dag kvar så jag är förhoppningsfull, sade Britta Åkerlund i samband med matchen.

Samarbetspartners sedan tidigare har monbiliserat och tillsammans bidragit med mycket pengar. Därtill har det tillkommit sponsoer. Därtill mailade en privatperson till klubben i söndags, fick först inget svar men nu pågår samtal. Personen är villig att donera 300 000 kr.

- Man ska inte ropa hej förrän bläcket har torkat men det ser positivt ut, säger Britta Åkerlund som för egen del söker nytt jobb inom landstinget i Västerbottens län.

Mitt all turbulens framkommer att Britt Åkerlund kan tänka att lämna sitt jobb eftersom hon har sökt ett nytt jobb.

- Det är sant. Men det har varit en jobbig höst och jag har inte vetat vart det ska ta vägen, jag måste ju kunna försörja mig. Fast jag hoppas det är överspelat nu, sade Britta Åkerlund.

Varumärke i smutsen

Bland de kommunala bolagen finns en viljaa att stötta föreningen. Umeå Bostad lovar 150 000 kr kronor omgående utöver tidigare avtalade 100 000 kr. I parkeringsbolaget Upab talas det om en miljon kronor till föreningen.

- Vi har helt enkelt inte råd att som stad låta den potential som finns inarbetad i detta varumärke gå om intet och nedtrampas i smutsen, säger Anders Sellström (kd), vice ordförande i Upab, som föreslår att bolaget sponsrar klubben med en miljon kronor via ett fyra-årskontrakt.

Om skattepengar ska användas till att sponsra idrottslig verksamhet menar Anders Sellström i Västerbottens Folkblad:

- Nej, men genom att Upab går in används en del av den vinst som genereras i bolaget via parkeringsavgifter. För 2009 ser vinsten ut att bli cirka sex miljoner kronor.

Anders Sellström driver frågan hårt och menar att Umeås kris är en angelägenhet för hela bygden.

- Vår gloria över Umeå som stad skulle hamna rejält på sned om UIK tvingas kasta in handduken, anser Sellström som också tycker att det vore synnerligen olyckligt med en konkurs när kommunen blivit utsedd till Kulturhuvudstad 2014.

- Och då skulle idrottskulturens starkaste varumärke skulle falla av pinn...

Politiker eggas

En annan politiker, kommunalrådet Lennart Holmlund (s) har lovat 1 000 kr egen plånbok och uppmanar kollegor att göra det samma.

Senast den 12:e oktober måste Umeå IK betala in dryga 300 000 kronor till skattemyndigheten.

- Vi ser den 12:e som något av en deadline, sade klubbdirektören Britta Åkerlund.
Målet är att ta in drygt två miljoner i extra sponsorintäkter för att klara året men också att få tillstånd en långsiktig lösning, annars ska redan utlovade pengar, en dryg miljon, betalas tillbaka.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.