Umeås miljonpaket räddar klubben

Den värsta krisen är över. En lättnad och glädje sprids i Umeå. Räddningsoperationen kommer att lyckas även om klubbdirektören Britta Åkerlund inte riktigt vill andas ut. Hon erkänner dock att det inte ska behöva bli någon konkurs. Samtidigt framkommer att hon har sökt jobb på annat håll.

För varje dag har nådetiden krympt. På måndag vill skattemyndigheterna ha 321 000 kronor. Nu avslöjas att klubbens räddningsoperation har varit framgångsrik.

Men nu lovar kommunala bolag pengar och en privatperson är villig att donera 300 000 kr. Optimismen har stigit. Arbetet är intensivt i föreningen och klubbdirektören Britta Åkerlund ser en lösning. Starka krafter verkar för fotbollstjejerna och många privatpersoner vill visa sitt stöd, om än med småsummor.

- Man blir rörd av att se vilket stöd vi får, säger Britta Åkerlund.

Dubbla segrar

Konkurshotet avvärjdes och avancemanget till åttondelsfinalen av Champions League säkrades - onsdagen var roligt i dubbelt avseende i Umeå.

- Vi är nära krönet och har två och en halv dag kvar så jag är förhoppningsfull, sade Britta Åkerlund i samband med matchen.

Samarbetspartners sedan tidigare har monbiliserat och tillsammans bidragit med mycket pengar. Därtill har det tillkommit sponsoer. Därtill mailade en privatperson till klubben i söndags, fick först inget svar men nu pågår samtal. Personen är villig att donera 300 000 kr.

- Man ska inte ropa hej förrän bläcket har torkat men det ser positivt ut, säger Britta Åkerlund som för egen del söker nytt jobb inom landstinget i Västerbottens län.

Mitt all turbulens framkommer att Britt Åkerlund kan tänka att lämna sitt jobb eftersom hon har sökt ett nytt jobb.

- Det är sant. Men det har varit en jobbig höst och jag har inte vetat vart det ska ta vägen, jag måste ju kunna försörja mig. Fast jag hoppas det är överspelat nu, sade Britta Åkerlund.

Varumärke i smutsen

Bland de kommunala bolagen finns en viljaa att stötta föreningen. Umeå Bostad lovar 150 000 kr kronor omgående utöver tidigare avtalade 100 000 kr. I parkeringsbolaget Upab talas det om en miljon kronor till föreningen.

- Vi har helt enkelt inte råd att som stad låta den potential som finns inarbetad i detta varumärke gå om intet och nedtrampas i smutsen, säger Anders Sellström (kd), vice ordförande i Upab, som föreslår att bolaget sponsrar klubben med en miljon kronor via ett fyra-årskontrakt.

Om skattepengar ska användas till att sponsra idrottslig verksamhet menar Anders Sellström i Västerbottens Folkblad:

- Nej, men genom att Upab går in används en del av den vinst som genereras i bolaget via parkeringsavgifter. För 2009 ser vinsten ut att bli cirka sex miljoner kronor.

Anders Sellström driver frågan hårt och menar att Umeås kris är en angelägenhet för hela bygden.

- Vår gloria över Umeå som stad skulle hamna rejält på sned om UIK tvingas kasta in handduken, anser Sellström som också tycker att det vore synnerligen olyckligt med en konkurs när kommunen blivit utsedd till Kulturhuvudstad 2014.

- Och då skulle idrottskulturens starkaste varumärke skulle falla av pinn...

Politiker eggas

En annan politiker, kommunalrådet Lennart Holmlund (s) har lovat 1 000 kr egen plånbok och uppmanar kollegor att göra det samma.

Senast den 12:e oktober måste Umeå IK betala in dryga 300 000 kronor till skattemyndigheten.

- Vi ser den 12:e som något av en deadline, sade klubbdirektören Britta Åkerlund.
Målet är att ta in drygt två miljoner i extra sponsorintäkter för att klara året men också att få tillstånd en långsiktig lösning, annars ska redan utlovade pengar, en dryg miljon, betalas tillbaka.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.