Umeås miljonpaket räddar klubben

Den värsta krisen är över. En lättnad och glädje sprids i Umeå. Räddningsoperationen kommer att lyckas även om klubbdirektören Britta Åkerlund inte riktigt vill andas ut. Hon erkänner dock att det inte ska behöva bli någon konkurs. Samtidigt framkommer att hon har sökt jobb på annat håll.

För varje dag har nådetiden krympt. På måndag vill skattemyndigheterna ha 321 000 kronor. Nu avslöjas att klubbens räddningsoperation har varit framgångsrik.

Men nu lovar kommunala bolag pengar och en privatperson är villig att donera 300 000 kr. Optimismen har stigit. Arbetet är intensivt i föreningen och klubbdirektören Britta Åkerlund ser en lösning. Starka krafter verkar för fotbollstjejerna och många privatpersoner vill visa sitt stöd, om än med småsummor.

- Man blir rörd av att se vilket stöd vi får, säger Britta Åkerlund.

Dubbla segrar

Konkurshotet avvärjdes och avancemanget till åttondelsfinalen av Champions League säkrades - onsdagen var roligt i dubbelt avseende i Umeå.

- Vi är nära krönet och har två och en halv dag kvar så jag är förhoppningsfull, sade Britta Åkerlund i samband med matchen.

Samarbetspartners sedan tidigare har monbiliserat och tillsammans bidragit med mycket pengar. Därtill har det tillkommit sponsoer. Därtill mailade en privatperson till klubben i söndags, fick först inget svar men nu pågår samtal. Personen är villig att donera 300 000 kr.

- Man ska inte ropa hej förrän bläcket har torkat men det ser positivt ut, säger Britta Åkerlund som för egen del söker nytt jobb inom landstinget i Västerbottens län.

Mitt all turbulens framkommer att Britt Åkerlund kan tänka att lämna sitt jobb eftersom hon har sökt ett nytt jobb.

- Det är sant. Men det har varit en jobbig höst och jag har inte vetat vart det ska ta vägen, jag måste ju kunna försörja mig. Fast jag hoppas det är överspelat nu, sade Britta Åkerlund.

Varumärke i smutsen

Bland de kommunala bolagen finns en viljaa att stötta föreningen. Umeå Bostad lovar 150 000 kr kronor omgående utöver tidigare avtalade 100 000 kr. I parkeringsbolaget Upab talas det om en miljon kronor till föreningen.

- Vi har helt enkelt inte råd att som stad låta den potential som finns inarbetad i detta varumärke gå om intet och nedtrampas i smutsen, säger Anders Sellström (kd), vice ordförande i Upab, som föreslår att bolaget sponsrar klubben med en miljon kronor via ett fyra-årskontrakt.

Om skattepengar ska användas till att sponsra idrottslig verksamhet menar Anders Sellström i Västerbottens Folkblad:

- Nej, men genom att Upab går in används en del av den vinst som genereras i bolaget via parkeringsavgifter. För 2009 ser vinsten ut att bli cirka sex miljoner kronor.

Anders Sellström driver frågan hårt och menar att Umeås kris är en angelägenhet för hela bygden.

- Vår gloria över Umeå som stad skulle hamna rejält på sned om UIK tvingas kasta in handduken, anser Sellström som också tycker att det vore synnerligen olyckligt med en konkurs när kommunen blivit utsedd till Kulturhuvudstad 2014.

- Och då skulle idrottskulturens starkaste varumärke skulle falla av pinn...

Politiker eggas

En annan politiker, kommunalrådet Lennart Holmlund (s) har lovat 1 000 kr egen plånbok och uppmanar kollegor att göra det samma.

Senast den 12:e oktober måste Umeå IK betala in dryga 300 000 kronor till skattemyndigheten.

- Vi ser den 12:e som något av en deadline, sade klubbdirektören Britta Åkerlund.
Målet är att ta in drygt två miljoner i extra sponsorintäkter för att klara året men också att få tillstånd en långsiktig lösning, annars ska redan utlovade pengar, en dryg miljon, betalas tillbaka.

Han är hockey-Sveriges mest omstridda person den här hösten. Han har idiotförklarats, och har anklagats för maffiametoder.

 Möt Ronnie Glysing, 67 år, med hockeybakgrund i både Djurgården och Hammarby och sedan 2012 ordförande i Hockeyettan, som organiserar 40 klubbar från Kalix i norr till Halmstad i söder.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.