Tuffa krav på AIK Hockey

Kravet är att få in 9 miljoner kronor. Annars överlever inte AIK:s hockey. Som ödets ironi avslutas aktieförsäljningen på nyårsafton.

- Den publika emissionen kommer att lyckas. Det innebär att det akuta konkurshotet är avvärjt, men inte att klubbens framtid är säkrad, säger ordförande Peter Mellqvist till Dagens Nyheter.

- Det omedelbara hotet, det vill säga underskottet från förra säsongen och från första halvan av den här säsongen, kommer vi att klara av att täcka. Men att säga att konkurshotet är borta är inte helt rätt. Det finns kvar om vi inte lyckas locka mer folk till våra matcher under resten av säsongen. Det är grunden för vår verksamhet, säger Peter Mellqvist.

Mellqvist förhoppningsfull

Krisen accentuerades när det bussbolag som kör AIK till bortamatcherna övervägde att inte längre ställa upp om inte betalningen skedde i förskott.

Peter Mellqvist ser en väg ur mörkret. Sedan får frågan om en eventuell medverkan i KHL bli en fråga för framtiden. Nu gäller det att lösa den akuta krisen och det är ont om tid.

Det har varit motvind från början eftersom klubben gick in i den här säsongen med ett kapitalunderskott på 8 miljoner och skulden bara fortsatte att växa.

I det läget såg de ansvariga ingen annan utväg än att bolagisera verksamheten. Därpå gav en riktad emission mot företag ett bra resultat. Målet var 10 miljoner kronor, det blev 7 miljoner, men gav ändå uppmuntran inför det fortsatta arbetet.

Krav på 9,3 miljoner

Hoppet står nu till fans och egna medlemmar. De kan teckna aktier i AIK Hockey AB och förhoppningen är att nå drygt 9,3 miljoner kronor.

- Det ser bra ut. Jag tänker inte säga exakt hur mycket som har kommit in. Det väntar jag med till efter nyår, säger Peter Mellqvist i DN.

Han värdesätter också en förståelse hos den materialleverantör som förvisso har krävt enbart kontant betalning, men som nu kan tänkas kvitta skulden mot aktier. Och Mellqvist är också glad över att spelarna har kunnat få sin decemberlön även om det skedde efter vissa komplikationer.

Nu återstår den slutliga uppgörelsen. 

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.