Tuffa krav på AIK Hockey

Kravet är att få in 9 miljoner kronor. Annars överlever inte AIK:s hockey. Som ödets ironi avslutas aktieförsäljningen på nyårsafton.
Annons

- Den publika emissionen kommer att lyckas. Det innebär att det akuta konkurshotet är avvärjt, men inte att klubbens framtid är säkrad, säger ordförande Peter Mellqvist till Dagens Nyheter.

- Det omedelbara hotet, det vill säga underskottet från förra säsongen och från första halvan av den här säsongen, kommer vi att klara av att täcka. Men att säga att konkurshotet är borta är inte helt rätt. Det finns kvar om vi inte lyckas locka mer folk till våra matcher under resten av säsongen. Det är grunden för vår verksamhet, säger Peter Mellqvist.

Mellqvist förhoppningsfull

Krisen accentuerades när det bussbolag som kör AIK till bortamatcherna övervägde att inte längre ställa upp om inte betalningen skedde i förskott.

Peter Mellqvist ser en väg ur mörkret. Sedan får frågan om en eventuell medverkan i KHL bli en fråga för framtiden. Nu gäller det att lösa den akuta krisen och det är ont om tid.

Det har varit motvind från början eftersom klubben gick in i den här säsongen med ett kapitalunderskott på 8 miljoner och skulden bara fortsatte att växa.

I det läget såg de ansvariga ingen annan utväg än att bolagisera verksamheten. Därpå gav en riktad emission mot företag ett bra resultat. Målet var 10 miljoner kronor, det blev 7 miljoner, men gav ändå uppmuntran inför det fortsatta arbetet.

Krav på 9,3 miljoner

Hoppet står nu till fans och egna medlemmar. De kan teckna aktier i AIK Hockey AB och förhoppningen är att nå drygt 9,3 miljoner kronor.

- Det ser bra ut. Jag tänker inte säga exakt hur mycket som har kommit in. Det väntar jag med till efter nyår, säger Peter Mellqvist i DN.

Han värdesätter också en förståelse hos den materialleverantör som förvisso har krävt enbart kontant betalning, men som nu kan tänkas kvitta skulden mot aktier. Och Mellqvist är också glad över att spelarna har kunnat få sin decemberlön även om det skedde efter vissa komplikationer.

Nu återstår den slutliga uppgörelsen. 

Larmrapprterna från klubbar runt om i Sverige om att ungdomar tappade intresset i spåren på alla restriktioner fick regeringen att handla. På måndagen kom beskedet - Idrottsrörelsen får 600 miljoner kronor i s k krisstöd. Pengar ska riktas till åtgärder för att omstarta verksamheten. 

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.