Ekonomin splittrar HIF

Stormen fortsätter i Helsingborgs IF. Oenighet runt klubbens ekonomi splittrar de ansvariga och som innebar att Sten-Inge Fredin hoppade av som ordföranden. Nu reagerar har styrelseledamöter med ilska och betraktar Fredins kommentarer som ”en förfärlig anklagelse".

Helsingborgs IF har stora skulder, det är inget nytt. Sten-Inge Fredin har hävdat att bokslutet visar ett negativt rörelseresultat för 2009. Klubben har också kvar en skuld till kommunen på motsvarande 15,7 miljoner. 
I fjol deklarerades att klubben måste spara 10 miljoner kronor för att inte äventyra verksamheten.

Riskkapitaliserna kallsinniga

Samtidigt utvecklades planerna på ett nytt riskkapitalbolag, men HIF har inte lyckats skapa tillräckligt intresse bland finansiärer.
När Sten-Inge Fredin tog sitt beslut att gå med omedelbar verkan protesterade angav han det ekonomiska förfallet:

- HIF gasar i nedförsbacke, betonade han och många undrade vad som egentligen försiggår i föreningen.

- Ett märkligt uttalande och en förfärlig anklagelse. Det är ingen som är ekonomisk oansvarig i styrelsen, tvärtom, säger Anders Williamsson, styrelseledamot, till Helsingborgs Dagblad.

- Sten-Inge Fredin har varit med och beslutat i alla ekonomiska frågor och varken han eller någon annan har reserverat sig mot något beslut.

Anders Williamsson får stöd av en annan ledamot, Bert Lindén, som också undrar vad Fredin egentligen menar.

- En styrelse kan ibland ha olika uppfattningar, det är inget konstigt med det. Man fattar ett beslut och går vidare. Men i ekonomiska frågor har HIF:s styrelse varit enig.

"Vi har kontroll"

Lindén menar att Sten-Inge Fredins uttalande har skadat klubben:

- Vi har varit tvungna att informera vår egen organisation noggrant för att ge vår syn på saken.

Det har framkommit att Fredin ville ändra organisationen och avskeda antalet anställda. En åsikt han var ensam om i styrelsen.

- Vi ville ge den nya organisationen en chans och vi tycker att vi har kontroll på ekonomin nästa år. Det är ingen som gasar i nedförsbacken här, säger Bert Lindén till HD.

- Vi har kontroll och ett ekonomiutskott som har bra inblick. Det är möjligt att det blir ett minus, men det finns pengar i klubben.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.