Drastiska åtgärder i Hammarby

Hammarby Fotboll AB har bytt ordförande, vd, spelare - och ekonomiskt synsätt. Bort med skobidrag, schampo, träningsläger flygresor och hotellövernattningar. När 20 miljoner ska sparas krävs omfattande åtgärder.

Styrelsen tog tidigt ett beslut när det hotfulla läget framkom. Hammarby Fotboll AB, dvs elitverksamheten i Hammarby, gjorde en vinst under verksamhetsåret 2008, men det vara tack vare spelarförsäljningar. Själva verksamheten gick med ett rejält underskott.

Beslutet var ofrånkomligt – ca 20 miljoner måste sparas på två år. Planen omfattade en minskning med ca 6 miljoner kronor i fjol och 14 miljoner i år.

- Vi har inget annat val än att få ner våra kostnader, sa Michael Andersson när han avgick som vd i Hammarby Fotboll AB.

Konsekvensen är att personalstyrkan har minskat avsevärt. Anställda inom själv sportverksamheten liksom kanslipersonal har blivit uppsagda. Likaså har spelartruppen bantats.

Men åtgärderna är mer omfattande än så. Hammarbys nya vd, Åsa Sånemyr, har bara jobbat sedan den 1 april, men blir nu den som får hålla i strypkopplet.

Direktiv har utgått och i A-truppen vet man att det blir en rad förändringar. Buss gäller på bortamatcher, där också hotellövernattningar ska undvikas. 

Det blir heller inget träningsläger i sommar och dessutom försvinner delar av skobidraget (här har spelarna kunnat skifta skor obegränsat mycket. Ett mått på spartvånget är att schampot på träningsanläggningen inte betalas av föreningen i fortsättningen.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-04-15 14:14

1. Svar på artikeln om Hammarbys sparprogram

Äntligen en klubb som inser allvaret och tar till rätt åtgärder. Spelar man i division 1 så kan man inte ha samma förmåner som i Allsvenskan. Nej stor eloge till Hammarbys ledningsgrupp som vågar, jag tror och hoppas att det i förlängningen leder till att både spelare och ledare värdesätter dessa förmåner mer i framtiden och givetvis att Hammarby återigen kommer spela där de hör hemma.Jag hoppas även att övriga klubbsverige ser att man kan göra på detta vis. Lycka till Hammarby fotbolls ledning.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Fotbollen och handbollen storsatsar på hållbarhet – och det är två fotbollsälskare med ett hjärta som klappar för Blåvitt som får ansvaret: Caroline Waldheim för Svenska Fotbollförbundets arbete och Thomas Björn för VM i handboll 2023.
Hållbarhet är begrepp som blivit allt viktigare i samhället – även inom idrotten och då speciellt våra större och mest folkkära idrotter såsom fotboll, handboll, skidor, innebandy, golf, basket, ishockey och brottning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.