”Nu är ni rökta hos mig”

Marco Engberg, svensk bandys störste enskilde sponsor, har utlovat en mångmiljonsatsning samtidigt som hans företag har hamnat hos kronofogden. ”Nu är ni rökta hos mig, nu får ni ta allt med min advokat”, svarar han när tidningen Arbetarbladet vill ha en kommentar.

Marco Engberg och hans företag, Fortress Axalux, har tidigare fått profilen som svensk bandyns störste sponsor. Han har låtit företaget betala lönen för flera av landets främsta spelare. Senaste vintern gällde det Hammarbys David Karlsson och Sandvikens Magnus Muhrén, Christoffer Edlund och Daniel Mossberg.

Han vill ha bort lull-lull

Marco Engberg har också gått ut med beskedet att han ska börja jobba i Sandvikens marknadsgrupp eftersom arbetet varit stenåldersmässigt.

- Man måste titta på hur det fungerar i ett företag, vilka saker man kan erbjuda för att attrahera de som köper. Det känns det inte som SAIK har gjort någonsin, sa Marco Engberg till Arbetarbladet.

- Det krävs kunskap, man kan inte bara säga till någon ”fixa fram fyra miljoner” utan att tala om hur. Vi kan lära dem hur man sköter det. Det här ska bli bra och jag vill bygga upp en organisation successivt. Det ska bli seriöst och inte bara lull-lull.

En ouppklarad rättsprocess med Saab

Nu framkommer att Fortress Axalux har hamnat hos kronofogden. ”En ouppklarad rättsprocess med en uppdragsgivare till Fortress Axalux”, anger Marco Engborg som skäl till att företaget inte har betalat sina räkningar.

Han säger också till Arbetarbladet att han har sålt bolaget och att han inte längre har något med det att göra.

Fortress Axalux har sålt och monterar inbrottsskydd som säkerhetsgaller, jalusier och grindar åt butiker, företag och privatpersoner. Företagets vd Marco Engborg har varit verksam sedan i början på 1990-talet, som vd i bolaget Galler & Säkerhetssystem AB, som blev Fortress Galler & Säkerhetssystem, som blev Fortress Sweden AB.

2006 fusionerades Fortress med konkurrenten Axalux och omsättningen ökade från cirka 50 miljoner kronor per år till det dubbla.

Fordringar på 1,8 miljoner

Marco Engborg har själv uppgett att han äger mer än halva bolaget medan två irländare står för verksamheten i Storbritannien.

Men Fortress Axalux Sweden AB, ett helägt dotterbolag till Fortress Axalux AB (där ingen verksamhet bedrivits), bytte namn i mitten av april, till Smidespartner i Sthlm AB, enligt Arbetarbladet och samtidigt ska Marco Engborg ha lämnat styrelsen.

Nu avslöjas att det finns ett 40-tal fordringar, totalt 1,8 miljoner kronor, hos kronofogden.

"Stämning att vänta"

Tidningen ringde Marco Engberg för att be om en kommentarer till händelserna och möttes då av svaret:

- Du ska inte skriva ett ord om det, gör du det har ni en stämning att vänta. Och det blir inte en krona till bandyn i fortsättningen, är det någon som undrar varför ska jag referera till dig personligen.

Han menar att en rättsprocess pågår och det handlar om Saab Security och en upphandling om säkerheten vid Oskarshamns kärnkraftverk, ett kontrakt värt 392 miljoner kronor.

Enligt Marco Engborg har Fortress Axalux fordringar på miljontals kronor vilket föranlett en stämningsansökan.

- Dom har inte betalt oss och skriver du något kan det kanske förstöra allt, säger Marco Engborg och berättar att bolaget Smidespartner i Sthlm AB, tidigare Fortress Axalux Sweden AB, nu ska upplösas och att verksamheten i fortsättningen ska bedrivas i ett annat bolag.

"Alla har fått betalt"

Marco Engborg uppger också att uppgörelser är nådda med fordringsägarna.

- Alla har fått betalt och alla har varit nöjda. Det finns ingen större fordringsägare som vi inte gjort upp med.

Han tycker att publiciteten påverkar hans inställning till sponsring.

- Motiveringen att sponsra ökar ju inte direkt när man förföljs på det här sättet. Det är bara massa badwill, jag gör det här för att vara snäll, som välgörenhet. Och SAIK har fått alla sina utbetalningar, precis som Brynäs, som jag också sponsrar. Det var en mindre summa, 200 000 kronor, som jag betalade och dom är jättenöjda.

Sportchefen Daniel Andersson och klubbdirektören Niclas Carléntycker att livet är  ganska behagligt just nu.Malmö FF fortsätter att förstärka sin maktposition inom svensk fotboll. Om MFF besegrar Rangers i dubbelmötet finns 90 miljoner inom räckhåll. Det är bara början på utbetalningarna om framgångarna fortsätter.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.