”Nu är ni rökta hos mig”

Marco Engberg, svensk bandys störste enskilde sponsor, har utlovat en mångmiljonsatsning samtidigt som hans företag har hamnat hos kronofogden. ”Nu är ni rökta hos mig, nu får ni ta allt med min advokat”, svarar han när tidningen Arbetarbladet vill ha en kommentar.

Marco Engberg och hans företag, Fortress Axalux, har tidigare fått profilen som svensk bandyns störste sponsor. Han har låtit företaget betala lönen för flera av landets främsta spelare. Senaste vintern gällde det Hammarbys David Karlsson och Sandvikens Magnus Muhrén, Christoffer Edlund och Daniel Mossberg.

Han vill ha bort lull-lull

Marco Engberg har också gått ut med beskedet att han ska börja jobba i Sandvikens marknadsgrupp eftersom arbetet varit stenåldersmässigt.

- Man måste titta på hur det fungerar i ett företag, vilka saker man kan erbjuda för att attrahera de som köper. Det känns det inte som SAIK har gjort någonsin, sa Marco Engberg till Arbetarbladet.

- Det krävs kunskap, man kan inte bara säga till någon ”fixa fram fyra miljoner” utan att tala om hur. Vi kan lära dem hur man sköter det. Det här ska bli bra och jag vill bygga upp en organisation successivt. Det ska bli seriöst och inte bara lull-lull.

En ouppklarad rättsprocess med Saab

Nu framkommer att Fortress Axalux har hamnat hos kronofogden. ”En ouppklarad rättsprocess med en uppdragsgivare till Fortress Axalux”, anger Marco Engborg som skäl till att företaget inte har betalat sina räkningar.

Han säger också till Arbetarbladet att han har sålt bolaget och att han inte längre har något med det att göra.

Fortress Axalux har sålt och monterar inbrottsskydd som säkerhetsgaller, jalusier och grindar åt butiker, företag och privatpersoner. Företagets vd Marco Engborg har varit verksam sedan i början på 1990-talet, som vd i bolaget Galler & Säkerhetssystem AB, som blev Fortress Galler & Säkerhetssystem, som blev Fortress Sweden AB.

2006 fusionerades Fortress med konkurrenten Axalux och omsättningen ökade från cirka 50 miljoner kronor per år till det dubbla.

Fordringar på 1,8 miljoner

Marco Engborg har själv uppgett att han äger mer än halva bolaget medan två irländare står för verksamheten i Storbritannien.

Men Fortress Axalux Sweden AB, ett helägt dotterbolag till Fortress Axalux AB (där ingen verksamhet bedrivits), bytte namn i mitten av april, till Smidespartner i Sthlm AB, enligt Arbetarbladet och samtidigt ska Marco Engborg ha lämnat styrelsen.

Nu avslöjas att det finns ett 40-tal fordringar, totalt 1,8 miljoner kronor, hos kronofogden.

"Stämning att vänta"

Tidningen ringde Marco Engberg för att be om en kommentarer till händelserna och möttes då av svaret:

- Du ska inte skriva ett ord om det, gör du det har ni en stämning att vänta. Och det blir inte en krona till bandyn i fortsättningen, är det någon som undrar varför ska jag referera till dig personligen.

Han menar att en rättsprocess pågår och det handlar om Saab Security och en upphandling om säkerheten vid Oskarshamns kärnkraftverk, ett kontrakt värt 392 miljoner kronor.

Enligt Marco Engborg har Fortress Axalux fordringar på miljontals kronor vilket föranlett en stämningsansökan.

- Dom har inte betalt oss och skriver du något kan det kanske förstöra allt, säger Marco Engborg och berättar att bolaget Smidespartner i Sthlm AB, tidigare Fortress Axalux Sweden AB, nu ska upplösas och att verksamheten i fortsättningen ska bedrivas i ett annat bolag.

"Alla har fått betalt"

Marco Engborg uppger också att uppgörelser är nådda med fordringsägarna.

- Alla har fått betalt och alla har varit nöjda. Det finns ingen större fordringsägare som vi inte gjort upp med.

Han tycker att publiciteten påverkar hans inställning till sponsring.

- Motiveringen att sponsra ökar ju inte direkt när man förföljs på det här sättet. Det är bara massa badwill, jag gör det här för att vara snäll, som välgörenhet. Och SAIK har fått alla sina utbetalningar, precis som Brynäs, som jag också sponsrar. Det var en mindre summa, 200 000 kronor, som jag betalade och dom är jättenöjda.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Sverige fortsätter att söka internationella handbollsmästerskap och har gått ihop med Danmark och Norge med ambitionen att arrangera herrarnas EM 2026 och damernas EM 2028. Den skandinaviska trion är den enda kandidaten inför Europeiska Handbollförbundets extrakongress den 20 november då det formella beslutet ska fattas. – Tillsammans skapar vi förutsättningar för hållbara internationella mästerskap, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.