”Nu är ni rökta hos mig”

Marco Engberg, svensk bandys störste enskilde sponsor, har utlovat en mångmiljonsatsning samtidigt som hans företag har hamnat hos kronofogden. ”Nu är ni rökta hos mig, nu får ni ta allt med min advokat”, svarar han när tidningen Arbetarbladet vill ha en kommentar.

Marco Engberg och hans företag, Fortress Axalux, har tidigare fått profilen som svensk bandyns störste sponsor. Han har låtit företaget betala lönen för flera av landets främsta spelare. Senaste vintern gällde det Hammarbys David Karlsson och Sandvikens Magnus Muhrén, Christoffer Edlund och Daniel Mossberg.

Han vill ha bort lull-lull

Marco Engberg har också gått ut med beskedet att han ska börja jobba i Sandvikens marknadsgrupp eftersom arbetet varit stenåldersmässigt.

- Man måste titta på hur det fungerar i ett företag, vilka saker man kan erbjuda för att attrahera de som köper. Det känns det inte som SAIK har gjort någonsin, sa Marco Engberg till Arbetarbladet.

- Det krävs kunskap, man kan inte bara säga till någon ”fixa fram fyra miljoner” utan att tala om hur. Vi kan lära dem hur man sköter det. Det här ska bli bra och jag vill bygga upp en organisation successivt. Det ska bli seriöst och inte bara lull-lull.

En ouppklarad rättsprocess med Saab

Nu framkommer att Fortress Axalux har hamnat hos kronofogden. ”En ouppklarad rättsprocess med en uppdragsgivare till Fortress Axalux”, anger Marco Engborg som skäl till att företaget inte har betalat sina räkningar.

Han säger också till Arbetarbladet att han har sålt bolaget och att han inte längre har något med det att göra.

Fortress Axalux har sålt och monterar inbrottsskydd som säkerhetsgaller, jalusier och grindar åt butiker, företag och privatpersoner. Företagets vd Marco Engborg har varit verksam sedan i början på 1990-talet, som vd i bolaget Galler & Säkerhetssystem AB, som blev Fortress Galler & Säkerhetssystem, som blev Fortress Sweden AB.

2006 fusionerades Fortress med konkurrenten Axalux och omsättningen ökade från cirka 50 miljoner kronor per år till det dubbla.

Fordringar på 1,8 miljoner

Marco Engborg har själv uppgett att han äger mer än halva bolaget medan två irländare står för verksamheten i Storbritannien.

Men Fortress Axalux Sweden AB, ett helägt dotterbolag till Fortress Axalux AB (där ingen verksamhet bedrivits), bytte namn i mitten av april, till Smidespartner i Sthlm AB, enligt Arbetarbladet och samtidigt ska Marco Engborg ha lämnat styrelsen.

Nu avslöjas att det finns ett 40-tal fordringar, totalt 1,8 miljoner kronor, hos kronofogden.

"Stämning att vänta"

Tidningen ringde Marco Engberg för att be om en kommentarer till händelserna och möttes då av svaret:

- Du ska inte skriva ett ord om det, gör du det har ni en stämning att vänta. Och det blir inte en krona till bandyn i fortsättningen, är det någon som undrar varför ska jag referera till dig personligen.

Han menar att en rättsprocess pågår och det handlar om Saab Security och en upphandling om säkerheten vid Oskarshamns kärnkraftverk, ett kontrakt värt 392 miljoner kronor.

Enligt Marco Engborg har Fortress Axalux fordringar på miljontals kronor vilket föranlett en stämningsansökan.

- Dom har inte betalt oss och skriver du något kan det kanske förstöra allt, säger Marco Engborg och berättar att bolaget Smidespartner i Sthlm AB, tidigare Fortress Axalux Sweden AB, nu ska upplösas och att verksamheten i fortsättningen ska bedrivas i ett annat bolag.

"Alla har fått betalt"

Marco Engborg uppger också att uppgörelser är nådda med fordringsägarna.

- Alla har fått betalt och alla har varit nöjda. Det finns ingen större fordringsägare som vi inte gjort upp med.

Han tycker att publiciteten påverkar hans inställning till sponsring.

- Motiveringen att sponsra ökar ju inte direkt när man förföljs på det här sättet. Det är bara massa badwill, jag gör det här för att vara snäll, som välgörenhet. Och SAIK har fått alla sina utbetalningar, precis som Brynäs, som jag också sponsrar. Det var en mindre summa, 200 000 kronor, som jag betalade och dom är jättenöjda.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.