MFF törs inte avvakta längre

40 miljoner kronor hittills i uteblivna intäkter jämfört med i fjol. Nu bävar de allsvenska kassörerna inför fortsättningen. I Malmö FF törs man inte avvakta utan har redan tagit beslut om sparåtgärder.

- Man kan konstatera att finanskrisen till sist även hunnit ifatt oss, konstaterar MFF:s vd Pelle Svensson på klubbens hemsida.

- Intäktstappet beror på såväl mindre sponsor- och publikintäkter än beräknat, som minskad efterfrågan på konferenser och evenemang i Swedbank Stadion.

Styrelsen ville inte vänta

Nu ska kostnaderna för externa tjänster minska och dessutom ska verksamheten omorganiseras för att sänka kostnaderna för personal och driften.

- Vi har fått i uppdrag av styrelsen att genomföra  besparingarna. Personalen är informerad, och vi jobbar nu på hur vi ska lösa det, berättar Pelle Svensson.

Han betonar dock att sparplanerna inte ska påverka de sportsliga ambitionerna.

- Vi vill och kan vinna Allsvenskan 2010. Det har också laget visat med all tydlighet att man kan klara av. Detta ska inte störa deras fokus, förtydligar Pelle Svensson.

Superettan mot strömmen

Samtidigt rapporteras om att Superettan har ökat publikantalet med 48 procent jämfört med i fjol. När Allsvenskan har tappat mer än var fjärde åskådare kan Superettan påvisa en sensationell ökning.

Efter nio omgångar har publiksnittet ökat med 48 procent och serien är på väg mot sin näst högsta siffra genom tiderna. 128 192 personer vid samma tidpunkt i fjol har nu blivit 186 938. Per match blir det 1 780 ifjol mot 2 633 i år.

- Ökningen är inte helt oväntad men det som är extra glädjande är att det här inte bara är en Hammarby-effekt. Det är klart att det spelat in, men många klubbar gör ett bra jobb och se på Norrköping och Landskrona som är rejält på gång igen, menar, säger Tommy Theorin, generalsekreterare på SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll till tidningen Helsingborgs Dagblad.

Hammarby och Norrköping lockar

Theorin märkte en allmän optimism bland klubbarna redan vid upptaktsträffen i april.

- Klubbarna har visat en härlig djäklaranamma, de har spottat i nävarna och kavlat upp ärmarna. Dessutom visas fler matcher i tv och det ger alltid en effekt. Så jag tror inte att det här är en tillfällighet, intresset kommer säkert att hålla i sig hela serien ut.

Hammarby har bäst snitt på hemmamatcherna med 8 634 åskådare medan Norrköping lockar störst publik (4 042 per match) på bortaplan. Totalt sett toppar Hammarby före Norrköping följt av Landskrona.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.