MFF törs inte avvakta längre

40 miljoner kronor hittills i uteblivna intäkter jämfört med i fjol. Nu bävar de allsvenska kassörerna inför fortsättningen. I Malmö FF törs man inte avvakta utan har redan tagit beslut om sparåtgärder.

- Man kan konstatera att finanskrisen till sist även hunnit ifatt oss, konstaterar MFF:s vd Pelle Svensson på klubbens hemsida.

- Intäktstappet beror på såväl mindre sponsor- och publikintäkter än beräknat, som minskad efterfrågan på konferenser och evenemang i Swedbank Stadion.

Styrelsen ville inte vänta

Nu ska kostnaderna för externa tjänster minska och dessutom ska verksamheten omorganiseras för att sänka kostnaderna för personal och driften.

- Vi har fått i uppdrag av styrelsen att genomföra  besparingarna. Personalen är informerad, och vi jobbar nu på hur vi ska lösa det, berättar Pelle Svensson.

Han betonar dock att sparplanerna inte ska påverka de sportsliga ambitionerna.

- Vi vill och kan vinna Allsvenskan 2010. Det har också laget visat med all tydlighet att man kan klara av. Detta ska inte störa deras fokus, förtydligar Pelle Svensson.

Superettan mot strömmen

Samtidigt rapporteras om att Superettan har ökat publikantalet med 48 procent jämfört med i fjol. När Allsvenskan har tappat mer än var fjärde åskådare kan Superettan påvisa en sensationell ökning.

Efter nio omgångar har publiksnittet ökat med 48 procent och serien är på väg mot sin näst högsta siffra genom tiderna. 128 192 personer vid samma tidpunkt i fjol har nu blivit 186 938. Per match blir det 1 780 ifjol mot 2 633 i år.

- Ökningen är inte helt oväntad men det som är extra glädjande är att det här inte bara är en Hammarby-effekt. Det är klart att det spelat in, men många klubbar gör ett bra jobb och se på Norrköping och Landskrona som är rejält på gång igen, menar, säger Tommy Theorin, generalsekreterare på SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll till tidningen Helsingborgs Dagblad.

Hammarby och Norrköping lockar

Theorin märkte en allmän optimism bland klubbarna redan vid upptaktsträffen i april.

- Klubbarna har visat en härlig djäklaranamma, de har spottat i nävarna och kavlat upp ärmarna. Dessutom visas fler matcher i tv och det ger alltid en effekt. Så jag tror inte att det här är en tillfällighet, intresset kommer säkert att hålla i sig hela serien ut.

Hammarby har bäst snitt på hemmamatcherna med 8 634 åskådare medan Norrköping lockar störst publik (4 042 per match) på bortaplan. Totalt sett toppar Hammarby före Norrköping följt av Landskrona.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.