MFF törs inte avvakta längre

40 miljoner kronor hittills i uteblivna intäkter jämfört med i fjol. Nu bävar de allsvenska kassörerna inför fortsättningen. I Malmö FF törs man inte avvakta utan har redan tagit beslut om sparåtgärder.
Annons

- Man kan konstatera att finanskrisen till sist även hunnit ifatt oss, konstaterar MFF:s vd Pelle Svensson på klubbens hemsida.

- Intäktstappet beror på såväl mindre sponsor- och publikintäkter än beräknat, som minskad efterfrågan på konferenser och evenemang i Swedbank Stadion.

Styrelsen ville inte vänta

Nu ska kostnaderna för externa tjänster minska och dessutom ska verksamheten omorganiseras för att sänka kostnaderna för personal och driften.

- Vi har fått i uppdrag av styrelsen att genomföra  besparingarna. Personalen är informerad, och vi jobbar nu på hur vi ska lösa det, berättar Pelle Svensson.

Han betonar dock att sparplanerna inte ska påverka de sportsliga ambitionerna.

- Vi vill och kan vinna Allsvenskan 2010. Det har också laget visat med all tydlighet att man kan klara av. Detta ska inte störa deras fokus, förtydligar Pelle Svensson.

Superettan mot strömmen

Samtidigt rapporteras om att Superettan har ökat publikantalet med 48 procent jämfört med i fjol. När Allsvenskan har tappat mer än var fjärde åskådare kan Superettan påvisa en sensationell ökning.

Efter nio omgångar har publiksnittet ökat med 48 procent och serien är på väg mot sin näst högsta siffra genom tiderna. 128 192 personer vid samma tidpunkt i fjol har nu blivit 186 938. Per match blir det 1 780 ifjol mot 2 633 i år.

- Ökningen är inte helt oväntad men det som är extra glädjande är att det här inte bara är en Hammarby-effekt. Det är klart att det spelat in, men många klubbar gör ett bra jobb och se på Norrköping och Landskrona som är rejält på gång igen, menar, säger Tommy Theorin, generalsekreterare på SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll till tidningen Helsingborgs Dagblad.

Hammarby och Norrköping lockar

Theorin märkte en allmän optimism bland klubbarna redan vid upptaktsträffen i april.

- Klubbarna har visat en härlig djäklaranamma, de har spottat i nävarna och kavlat upp ärmarna. Dessutom visas fler matcher i tv och det ger alltid en effekt. Så jag tror inte att det här är en tillfällighet, intresset kommer säkert att hålla i sig hela serien ut.

Hammarby har bäst snitt på hemmamatcherna med 8 634 åskådare medan Norrköping lockar störst publik (4 042 per match) på bortaplan. Totalt sett toppar Hammarby före Norrköping följt av Landskrona.

Mitt i bedrövelsen kommer glädjebeskedet – RF och Fotbollförbundet  har lyckats skrapa ihop 35 miljoner kronor som delas ut som stöd  i stöd till de allsvenska lagen, Klubbarna i herrallsvenskan får dela på nästan 27 miljoner och de i damallsvenskan får  knappt 3 miljoner.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Jens Linds hyllade TV- dokumentär om Sven Tumba berättas om  en insamlingsstiftelse till förmån för barn och ungdomar i Sydafrika. Målbilden är att utföra en samhällsnyttig insats, bland annat genom att utbilda lärare och bygga skolor i Durban-regionen.

Det officiella namnet var Sven Tumba Sport for Education Insamlingsstiftelse.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.