Varsel om riskerna med Idrottens AB

AIK, Djurgården, Hammarby, Örebro SK och Örgryte har bolagiserat sin verksamhet. Upptäckten eller påminnelsen om att andra konsekvenser gäller till skillnad mot en ideell förening drabbar nu Örgryte.

En bolagisering av en idrottsklubb framhålls ofta och då avses framför allt möjligheten att få dra av momsen. Men med ett Idrotts AB i stället för en ideell förening inträder också förpliktelser.

En gammal lag

Nu varslas idrotts-Sverige när Västra Götalandspolisen börjar ta betalt för polisbevakning i samband med Örgrytes matcher i Superettan.

Lagen har gett polisen rätt att kräva ersättning sedan 1993, enligt ordningslagen. Som enda fotbollsklubb i Sverige måste Örgryte plötsligt betala för polisernas närvaro.

- Det känns mycket märkligt, inte minst mot bakgrund att det finns ett relativt stort antal klubbar som driver sin verksamhet i bolagsform och de betalar inte, säger Öis ordförande Lars Ranäng till Radiosporten.

En fjärdedel av kostnaderna

Det rör sig inte om så stora pengar.

- Nej, men det är klart att skulle vi ha en polisstyrka motsvarande ett fullsatt Ullevi så blir det ganska mycket pengar. I det här läget tar polisen bara 25 procent av sin egen kostnad och det är mer för att göra en markering. Men när de kommer att ta fullt betalt kommer det att handla om relativt mycket pengar, säger Ranäng.

Västra Götalandspolisen är den enda polismyndigheten som har beslutat att kräva betalt eftersom Stockholmsklubbarna slipper betala för poliskostnader.

ÖIS har överklagat

- Polisen motiverar med den lagstiftning som finns sedan många år tillbaka. Som man alltså tidigare inte har följt och vad som jag förstår inget annat polisdistrikt i landet gör heller. Men nu har man bestämt sig för att följa den lagstiftningen, säger Ranäng till Radiosporten.

Örgryte har överklagat beslutet till förvaltningsdomstolen och Ranäng är av den uppfattningen att även polisen vill få tydligare regler.

I Stockholm är det ännu inte aktuellt med betalningskrav.

"Domstolen som ska pröva"

- Man kan ha en diskussion om att idrottsaktiebolag har nära kopplingar till ideella föreningar, men det är i så fall domstolen som ska pröva det. Vi kommer att titta på det, säger Annelie Granstedt på Stockholmspolisen till Radiosporten.

- Lagstiftningen är ju densamma, så jag tycker att vi myndigheter ska göra på samma sätt, så det är det vi kommer att se över, säger Granstedt.

Fotbollsförbundet har uppmärksammat frågan och ordförande Lars-Åke Lagrell är orolig och nya utgifter för klubbarna.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.