Varsel om riskerna med Idrottens AB

AIK, Djurgården, Hammarby, Örebro SK och Örgryte har bolagiserat sin verksamhet. Upptäckten eller påminnelsen om att andra konsekvenser gäller till skillnad mot en ideell förening drabbar nu Örgryte.

En bolagisering av en idrottsklubb framhålls ofta och då avses framför allt möjligheten att få dra av momsen. Men med ett Idrotts AB i stället för en ideell förening inträder också förpliktelser.

En gammal lag

Nu varslas idrotts-Sverige när Västra Götalandspolisen börjar ta betalt för polisbevakning i samband med Örgrytes matcher i Superettan.

Lagen har gett polisen rätt att kräva ersättning sedan 1993, enligt ordningslagen. Som enda fotbollsklubb i Sverige måste Örgryte plötsligt betala för polisernas närvaro.

- Det känns mycket märkligt, inte minst mot bakgrund att det finns ett relativt stort antal klubbar som driver sin verksamhet i bolagsform och de betalar inte, säger Öis ordförande Lars Ranäng till Radiosporten.

En fjärdedel av kostnaderna

Det rör sig inte om så stora pengar.

- Nej, men det är klart att skulle vi ha en polisstyrka motsvarande ett fullsatt Ullevi så blir det ganska mycket pengar. I det här läget tar polisen bara 25 procent av sin egen kostnad och det är mer för att göra en markering. Men när de kommer att ta fullt betalt kommer det att handla om relativt mycket pengar, säger Ranäng.

Västra Götalandspolisen är den enda polismyndigheten som har beslutat att kräva betalt eftersom Stockholmsklubbarna slipper betala för poliskostnader.

ÖIS har överklagat

- Polisen motiverar med den lagstiftning som finns sedan många år tillbaka. Som man alltså tidigare inte har följt och vad som jag förstår inget annat polisdistrikt i landet gör heller. Men nu har man bestämt sig för att följa den lagstiftningen, säger Ranäng till Radiosporten.

Örgryte har överklagat beslutet till förvaltningsdomstolen och Ranäng är av den uppfattningen att även polisen vill få tydligare regler.

I Stockholm är det ännu inte aktuellt med betalningskrav.

"Domstolen som ska pröva"

- Man kan ha en diskussion om att idrottsaktiebolag har nära kopplingar till ideella föreningar, men det är i så fall domstolen som ska pröva det. Vi kommer att titta på det, säger Annelie Granstedt på Stockholmspolisen till Radiosporten.

- Lagstiftningen är ju densamma, så jag tycker att vi myndigheter ska göra på samma sätt, så det är det vi kommer att se över, säger Granstedt.

Fotbollsförbundet har uppmärksammat frågan och ordförande Lars-Åke Lagrell är orolig och nya utgifter för klubbarna.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.