48 miljoner i lönekostnader i Leksand

Mycket är unikt med Leksands IF. I fjol tillkom drygt 1300 medlemmar och totalt har Leksands IF nu 8 722 medlemmar. Mindre positivt på årsmötet var den ekonomiska rapporten. Fjolåret gick back med 14 miljoner kronor.
Annons

Leksands unika ställning, inte minst som en elitförening på en liten ort, kan också påvisas via en souvenirförsäljning på cirka 7 miljoner och en publiktillströmning som är i klass med elitserien, därtill totala lönekostnader om 48 miljoner kronor!

Att klubben misslyckas ideligen med att återvända till elitserien tär på medlemmarna och alla andra intressenter.

Rekordhöga spelarlöner, budgetar i samma storlek som landets främsta klubbar, men inget hjälper. Stjärnor kommer och försvinner. Pengarna likaså.

Nu ska klubben spara

- Det finns all anledning att ha full respekt för att vi måste byta en trend. Det är därför vi växlar ned spelartruppen med 30 procent, säger Bertil Daniels, ordförande och en av få som blev omvald vid årsmötet.

- Endera måste vi minska kostnaderna eller höja inkomsterna. Det här är nog frågan om att både gasa och bromsa.

Leksands IF i dag är konstruerad som en koncern med flera olika bolag. Totalt gick LIF-koncernen 14 miljoner minus.

Holding AB räddar verksamheten

Det är den sportsliga verksamheten som förstör slutresultatet.  Ambitionen att nå elitserien orsakade ett underskott på 21 miljoner kronor.

Men tack vare överföringar på totalt 18 miljoner kronor från Leksands IF Holding AB så stannar alltså resultatet på -4 miljoner för det sportsliga. Totalt redovisar Leksands IF en omsättning på 51 miljoner kronor.

I styrelsen blev det en rad skiften och bl a är förre sportchefen Olle Öst ny.

- Jag hoppas att jag kan bidra med något positivt på den sportsliga biten, det behövs. Det har inte gått bra, säger Öst till Dalarnas Tidningar.  

"Vi kan inte grotta ned oss"

Ordföranden Bertil Daniels är inspirerad:

- Vi måste lägga bort det som har varit och titta framåt. Vi har inte utrymme i en sådan här verksamhet att grotta i det som har varit mer än att vi kan lära oss av våra misstag.

Han kommenterar också den nya styrelsen:

- Utan att göra någon allmän recension av den styrelse som har varit så vill jag påstå att vi har stärkt kompetensen, både ekonomiskt och sportsligt.

I vintras vann klubben junior-SM och den triumfen anger riktningen för det kommande arbetet, lovar nu de ansvariga.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.