Två män med stora guldbyxor

Männen med guldbyxorna, det är Zlatan Ibrahimovic och hans agent Mino Raiola. Var de än hamnar i affärer i fotbollsvärlden så börjar pengarna rulla. Nu är Zlatan den dyraste spelaren i Serie A och Raiola har tjänat åtskilliga miljoner på sin förhandlingsförmåga.

Zlatan är tillbaka i Italien och på onsdagen gjorde han sin första träning med Milan. Intresset är gigantiskt inför lördagens möte med Cesena och det finns inte en enda ledig biljett. Runt 25 000 åskådare vill se Zlatans come-back i Serie A.

Tjra mera än hela Ceceas trupp

Samtidigt har tidningen Gazzetta dello Sport grävt fram fakta och funnit att Zlatan tjänar omkring 0,7 miljoner euro mer än vad hela Cesenas trupp har betalt.

- Det går inte att jämföra våra kostnader. Skillnaderna på planen är inte alls lika stora och Ibra själv kommer garanterat inte att slå oss, säger Cesenas president, Igor Campedelli.

Zlatan Ibrahimovic gick med på att sänka sin lön när övergången till Milan blev aktuellt. Ändå är han den bäst betalde spelare i Serie A med sina 9 miljoner euro varje år. Tänk då att Cesenas hela trupp kostar 8,3 miljoner.

Nya bra spelarköp

Milan har den dyraste spelartruppen och löneutgifterna har ökat till 130 miljoner euro. Inter skuggar på 121,4 miljoner euro.

- Man ska inte jämföra kostnaderna mellan Milan och Cesena. Milan måste jämföras med de stora europeiska klubbarna. Men samtidigt är inte skillnaderna så stora mellan klubbarna som det ser ut i kostnader. Ensam kommer inte Zlatan att besegra oss, säger Cesenas president Igor Campedelli.

Nu toppar tre före detta Barcelona-spelare löneligan, i tur och ordning Zlatan, Samuel Eto'o och Ronaldhino.

"Min agent, han är bäst"

Mino Raiola är Zlatans omstridde agent.

- Men han är min man, han är bäst. Varför skulle jag annars samarbeta med honom, svarar Zlatan själv när han får frågor om Raiolas ofta kontroversiella beteende.

Raiola är också förmögen och det är mycket tack vare Zlatan – och Barcelona.

Mina får 1 miljon

Varje år betalar Barcelona en miljon euro till Mino Raiola.

Han förhandlade fram lösningen med Zlatan och övergången från Inter i fjol. Då enades han med den dåvarande presidenten i klubben, Joan Laporta, om en egen ersättning uppdelad på fem säsonger, precis som Zlatans fem-årskontrakt.

Avtalet skulle upphöra endast om spelaren ville flytta.

FIFA anger att en representant för en spelare kan erhålla ett belopp (som aldrig får överstiga 10 procent) i förhållande till lönen för en spelare. Men Laporta och Raiola kom överens om ett annat kontrakt, dvs med en provision om 10 procent på allt.

Fakta

Här är de elva bäst avlönade spelarna i Serie A:

Zlatan Ibrahimovic, Milan 9 miljoner euro/år
Samuel Eto'o, Inter 8
Ronaldinho, Milan 7,5
Gianluigi Buffon, Juventus 6
Andrea Pirlo, Milan 6
Francesco Totti, Roma 4,9
Daniele De Rossi, Roma 4,6
Mathieu Flamini, Milan 4,5
Alessandro Nesta, Milan 4,5
Diego Milito, Inter 4,5
Julio Cesar, Inter 4,5

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.