Två män med stora guldbyxor

Männen med guldbyxorna, det är Zlatan Ibrahimovic och hans agent Mino Raiola. Var de än hamnar i affärer i fotbollsvärlden så börjar pengarna rulla. Nu är Zlatan den dyraste spelaren i Serie A och Raiola har tjänat åtskilliga miljoner på sin förhandlingsförmåga.

Zlatan är tillbaka i Italien och på onsdagen gjorde han sin första träning med Milan. Intresset är gigantiskt inför lördagens möte med Cesena och det finns inte en enda ledig biljett. Runt 25 000 åskådare vill se Zlatans come-back i Serie A.

Tjra mera än hela Ceceas trupp

Samtidigt har tidningen Gazzetta dello Sport grävt fram fakta och funnit att Zlatan tjänar omkring 0,7 miljoner euro mer än vad hela Cesenas trupp har betalt.

- Det går inte att jämföra våra kostnader. Skillnaderna på planen är inte alls lika stora och Ibra själv kommer garanterat inte att slå oss, säger Cesenas president, Igor Campedelli.

Zlatan Ibrahimovic gick med på att sänka sin lön när övergången till Milan blev aktuellt. Ändå är han den bäst betalde spelare i Serie A med sina 9 miljoner euro varje år. Tänk då att Cesenas hela trupp kostar 8,3 miljoner.

Nya bra spelarköp

Milan har den dyraste spelartruppen och löneutgifterna har ökat till 130 miljoner euro. Inter skuggar på 121,4 miljoner euro.

- Man ska inte jämföra kostnaderna mellan Milan och Cesena. Milan måste jämföras med de stora europeiska klubbarna. Men samtidigt är inte skillnaderna så stora mellan klubbarna som det ser ut i kostnader. Ensam kommer inte Zlatan att besegra oss, säger Cesenas president Igor Campedelli.

Nu toppar tre före detta Barcelona-spelare löneligan, i tur och ordning Zlatan, Samuel Eto'o och Ronaldhino.

"Min agent, han är bäst"

Mino Raiola är Zlatans omstridde agent.

- Men han är min man, han är bäst. Varför skulle jag annars samarbeta med honom, svarar Zlatan själv när han får frågor om Raiolas ofta kontroversiella beteende.

Raiola är också förmögen och det är mycket tack vare Zlatan – och Barcelona.

Mina får 1 miljon

Varje år betalar Barcelona en miljon euro till Mino Raiola.

Han förhandlade fram lösningen med Zlatan och övergången från Inter i fjol. Då enades han med den dåvarande presidenten i klubben, Joan Laporta, om en egen ersättning uppdelad på fem säsonger, precis som Zlatans fem-årskontrakt.

Avtalet skulle upphöra endast om spelaren ville flytta.

FIFA anger att en representant för en spelare kan erhålla ett belopp (som aldrig får överstiga 10 procent) i förhållande till lönen för en spelare. Men Laporta och Raiola kom överens om ett annat kontrakt, dvs med en provision om 10 procent på allt.

Fakta

Här är de elva bäst avlönade spelarna i Serie A:

Zlatan Ibrahimovic, Milan 9 miljoner euro/år
Samuel Eto'o, Inter 8
Ronaldinho, Milan 7,5
Gianluigi Buffon, Juventus 6
Andrea Pirlo, Milan 6
Francesco Totti, Roma 4,9
Daniele De Rossi, Roma 4,6
Mathieu Flamini, Milan 4,5
Alessandro Nesta, Milan 4,5
Diego Milito, Inter 4,5
Julio Cesar, Inter 4,5

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.