Två män med stora guldbyxor

Männen med guldbyxorna, det är Zlatan Ibrahimovic och hans agent Mino Raiola. Var de än hamnar i affärer i fotbollsvärlden så börjar pengarna rulla. Nu är Zlatan den dyraste spelaren i Serie A och Raiola har tjänat åtskilliga miljoner på sin förhandlingsförmåga.

Zlatan är tillbaka i Italien och på onsdagen gjorde han sin första träning med Milan. Intresset är gigantiskt inför lördagens möte med Cesena och det finns inte en enda ledig biljett. Runt 25 000 åskådare vill se Zlatans come-back i Serie A.

Tjra mera än hela Ceceas trupp

Samtidigt har tidningen Gazzetta dello Sport grävt fram fakta och funnit att Zlatan tjänar omkring 0,7 miljoner euro mer än vad hela Cesenas trupp har betalt.

- Det går inte att jämföra våra kostnader. Skillnaderna på planen är inte alls lika stora och Ibra själv kommer garanterat inte att slå oss, säger Cesenas president, Igor Campedelli.

Zlatan Ibrahimovic gick med på att sänka sin lön när övergången till Milan blev aktuellt. Ändå är han den bäst betalde spelare i Serie A med sina 9 miljoner euro varje år. Tänk då att Cesenas hela trupp kostar 8,3 miljoner.

Nya bra spelarköp

Milan har den dyraste spelartruppen och löneutgifterna har ökat till 130 miljoner euro. Inter skuggar på 121,4 miljoner euro.

- Man ska inte jämföra kostnaderna mellan Milan och Cesena. Milan måste jämföras med de stora europeiska klubbarna. Men samtidigt är inte skillnaderna så stora mellan klubbarna som det ser ut i kostnader. Ensam kommer inte Zlatan att besegra oss, säger Cesenas president Igor Campedelli.

Nu toppar tre före detta Barcelona-spelare löneligan, i tur och ordning Zlatan, Samuel Eto'o och Ronaldhino.

"Min agent, han är bäst"

Mino Raiola är Zlatans omstridde agent.

- Men han är min man, han är bäst. Varför skulle jag annars samarbeta med honom, svarar Zlatan själv när han får frågor om Raiolas ofta kontroversiella beteende.

Raiola är också förmögen och det är mycket tack vare Zlatan – och Barcelona.

Mina får 1 miljon

Varje år betalar Barcelona en miljon euro till Mino Raiola.

Han förhandlade fram lösningen med Zlatan och övergången från Inter i fjol. Då enades han med den dåvarande presidenten i klubben, Joan Laporta, om en egen ersättning uppdelad på fem säsonger, precis som Zlatans fem-årskontrakt.

Avtalet skulle upphöra endast om spelaren ville flytta.

FIFA anger att en representant för en spelare kan erhålla ett belopp (som aldrig får överstiga 10 procent) i förhållande till lönen för en spelare. Men Laporta och Raiola kom överens om ett annat kontrakt, dvs med en provision om 10 procent på allt.

Fakta

Här är de elva bäst avlönade spelarna i Serie A:

Zlatan Ibrahimovic, Milan 9 miljoner euro/år
Samuel Eto'o, Inter 8
Ronaldinho, Milan 7,5
Gianluigi Buffon, Juventus 6
Andrea Pirlo, Milan 6
Francesco Totti, Roma 4,9
Daniele De Rossi, Roma 4,6
Mathieu Flamini, Milan 4,5
Alessandro Nesta, Milan 4,5
Diego Milito, Inter 4,5
Julio Cesar, Inter 4,5

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.