Eventbarometern bevisar värdet av PR

Eventbarometern 2010 visar att de väletablerade evenemangen befäster sina ställningar; förra årets största evenemang som Vasaloppet, Elitloppet och Peace & Love ökar sin mediala närvaro kraftigt.

Idag presenterar Sponsrings & Eventföreningen och Infopaq Eventbarometern, en årlig mätning av vilka svenska evenemang som fått störst uppmärksamhet i media.

Ökat medieintresse

Årets barometer visar att medieintresset för evenemang har ökat kraftigt och nu nått rekordhöga nivåer. Mätningen visar också att en tydlig PR-strategi för att synas under hela året, och inte bara under den period som evenemanget varar, har stor betydelse för medieutfallet.

Bruttoresultaten för samtliga kategorier pekar uppåt jämfört med 2009 vilket visar att det mediala intresset för svenska evenemang ökar kraftigt. Peace & Love ökar mest och går om Vasaloppet som Sveriges mest omskrivna evenemang, alla kategorier.

- Den viktigaste orsaken till den stora ökningen är att de arrangörerna blivit bättre och bättre på att sälja in eventen tidigare, säger Henrik Zettergren, senioranalytiker på Infopaq.

Bolts närvaro en succé

- Det blir allt fler utskick och pr-insatser allt längre och längre ifrån själva händelsen. Peace & Love får större publicitet under februari och mars än konkurrenterna får under själva festivalerna.

Mätningen visar också att stjärnor och artister spelar en allt större roll för genomslaget, framför allt när det gäller friidrott och tennis. Usain Bolts deltagande under DN Galan innebar medial och försäljningsmässig succé – ett exempel som visar att en lägre placering i barometern inte nödvändigtvis betyder mindre framgångsrikt PR-arbete.

- Eventbarometern är ett sätt att ta tempen på eventbranschen och ge en överblick över vilka evenemang som är störst medialt. För att verkligen kunna prata om framgångsrik PR måste man däremot sätta resultatet i relation till vad det har för effekt på evenemanget i övrigt i form av till exempel sålda biljetter eller attitydförändringar hos målgruppen, säger Maria Guggenberger, VD på Sponsrings & Eventföreningen.

Om undersökningen

Analysen är baserad på en sökning i Infopaqs Medieagent som är ett omfattande länkarkiv med information som publiceras på svenska nyhetssajter. Bloggar, nyhetsbrev (som inte publiceras på nyhetssajter) och digitaliserade tidningsartiklar räknas inte in. Den undersökta perioden är 16 september 2009 till och med 15 september 2010.

Resultat Eventbarometern 2010 (förra årets siffra inom parentes)
 
Sommaridrottsevenemang
1 Elitloppet 2422 st artiklar (1968)
2 Swedish Open 1414 st (1472)
3 Finnkampen 1367 st (1145)
4 Scandinavian Masters 1347 st (961)
5 O-Ringen 929 st (917)
6 DN-Galan 906 st (1002)
7 Gothia Cup 834 st (974)
8 Göteborgsvarvet 808 st (557)
 
Vinteridrottsevenemang
1 Vasaloppet 2567 st artiklar (2044)
2 Stockholm Open 1086 st (1508)
3 LG Hockey Games 493 st (639)
4 Stockholm Horse Show 406 st (631)
5 Lidingöloppet 405 st (386)
6 Göteborg Horse Show 310 st (360)
 
Musikevenemang
1 Peace & Love 2938 st artiklar (1663)
2 Hultsfredsfestivalen 2052 st (1932)
3 Way out West 1756 st (1574)
4 Arvikafestivalen 1518 st (1210)
5 Sweden Rock Festival 870 st (668)
6 Stockholm Jazzfestival 403 st (478)
 
Stadsfestivaler
1 Malmöfestivalen 874 st artiklar (720)
2 Storsjöyran 852 st (568)
3 Piteå dansar och ler 418 st (301)
4 Göteborgs kulturkalas 360 st (265)
5 Gatufesten i Sundsvall 359 st (277)
6 Stockholms kulturfestival 244 st (200)
 
Övriga evenemang
1 Göteborg Filmfestival 1361 st artiklar (1056)
2 Stockholm Filmfestival 1207 st (992)
3 Stockholm Pride 1195 st (882)

 

Analytikern (inte verifierad)

fre, 2010-10-22 12:42

1. För bra för att vara sant

Tyvärr är det också overkligt. Peace & Love förtjänar att skrivas upp men dessvärre har Infopaq läst av sin Medieagent fel. Den rätta siffran ska vara 1938. Det är också bra men inte slår det Vasaloppet - än i alla fall.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.