Norrköping utlovar mångmiljonsatsnsing

IFK Norrköpings avancemang skedde tack vare Peter Hunt. Företagaren och mångmiljonären är båda finansiären och visionären bakom återkomsten till allsvenskan. Nu vill han storhandla på spelarmarknaden och dessutom köpa Nya Parken.

- Vi vill styra båten. Vår ekonomi är stabil. Vi vill göra det före nyår, säger ordförande Peter Hunt som firade klubbens succésäsong på Mallorca, där han följde lokaltidningen NT:s bevakning från den avgörandet direkt på nätet.

Sanerade ekonomin

Kanske vill han undvika att vara på plats och sätta ännu större press på laget. Trots allt har det varit lite småstruligt på slutet.

- Det kändes lite kymigt att sitta här då, men det är ändå så underbart. Alldeles fantastiskt. Jag har inte ord för det, säger Peter Hunt när han beskriver alla känslor och gratulationer i NT.

Peter Hunt vill själv ligga lågt, trots att alla vet att han är avancemanget personifierad.

Han tillträdde i tron att det var ordning och reda i klubben, men fann raka motsatsen. Han lät och kunde tack vare egna pengar och kontakter sanera IFK. Att han stod för 20 miljoner kronor är ju en betydande del av arbetet.

Styrelsen på Mallorca

Under året och i takt med framgångarna har han också velat hålla en låg profil för både egen del och klubben.

- Jag är givetvis själaglad för föreningen och alla inblandade. Men det är nu utmaningen kommer. Att gå upp med dyraste spelartruppen i superettan är inte så överraskande. Det är nu resan börjar. Det är nu vi ska visa att vi kan etablera oss. Skulle vi ramla ur igen skulle det bli ett energitapp som heter duga.

Nyligen hade Peter Hunt hela styrelsen på besök på Mallorca för att planera fortsättningen. Och nu är målet offentligt – IFK ska bli ett av allsvenskans åtta bästa lag.

-Vi måste göra en satsning. Jag kommer att vädja till alla att ställa upp på den. Våra samarbetspartners och inte minst publiken som vi inte lyssnat på tillräckligt. IFK finns till för publiken och inte tvärtom. Vi måste vara ödmjuka där, betonar han.

Från 30 till 50 miljoner

Inför det faktum att omsättningen ökar från cirka 30 miljoner konor till 50, inte minst via ersättningen från TV, vill Ifk också ta ytterligare ett steg och äga Nya Parken själv.

- Jag ska ha en dragning för kommunstyrelsen snart och förklara att föreningen är redo att ta över ägandet till hundra procent, utan delat ägande med hjälp av externa krafter. Vi har svängt där.

Det innebär att de två återstående tredjedelarna av kommunens Norrköpings Idrottspark AB ska flyttas över till IFK:s Parken Event & Arena AB.

- Så småningom kan föreningen köpa bort mig. Det är ingen dramatik i övertagande och ingen stor affär. Det är mera en teknisk fråga. Det steget finns noga reglerat sedan tidigare av juristerna.

Ska värva tre-fyra spelare

Det här är i nästa steg i ambitionen att skapa en stark och hållbar ekonomi.

- Vi har stenkoll på siffrorna. Vi har tagit över lånet på 305 miljoner kronor, men det kommer inte att kosta skattebetalarna något om kommunen överför ägandet till oss, säger Peter Hunt.

Han döljer inte heller planerna för att förstärka truppen.

- Vi vill ha tre-fyra etablerade spelare, främst i defensiven, säger ordföranden Peter Hunt.

- Om man vill hänga kvar måste man sikta på en placering i mitten och då krävs en jättesatsning. - Vi kan inte vara naiva och tro att dagens trupp klarar av att vara i allsvenskan, menar Hunt som är fullt medveten om att det krävs ett antal miljoner för att ro hem sådana spelaraffärer.

Litar till Peking Soccer Invest AB

Här får spelarbolaget Peking Soccer Invest AB en avgörande betydelse. Där satt han själv som ordförande fram till dess han blev ledande i IFK.

Tidigare fanns också finansmannen Fredrik Lundberg med. Han som satsade 18 miljoner kronor för att IFK Norrköping skulle nå allsvenskan. Då misslyckades satsningen.

Peking Soccer Invest AB består av ett antal affärsmän, alla med stark anknytning till Norrköping, och vid den första bolagsstämman klargjordes att affärsidén inte är annan än att stödja IFK Norrköping inköp av spelare och aktieägarna enades om att ingen vinst skulle plockas ut de första fem åren. Då skulle en eventuell behållning återinvesteras i spelare.

IFK Norrköping äger 33 procent av aktierna i bolaget och bland finansiärerna ingick bl a Fredrik Lundberg och Stadium-bröderna Bo och Ulf Eklöf.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.