Björn Örås fälls för miljöbrott

Björn Örås hotas av böter om 8 miljon kronor. En snart sex-årig tvist med bygg- och miljönämnden i Upplands Bro kommun slutar med att mannen bakom Sveriges främsta golfanläggning fälls för brott mot Miljöbalken.

Till den 31 mars 2011 ska han ha återställt marken vid hål 15 och 16 vid Stadium Course till det utseende som ursprungligen gällde.

"Fruktansvärt orättvist"

Entreprenören Björn Örås har hela tiden ansett att han hade klartecken till markförändringarna vid Bro Hof.

- Jag förstår överhuvudtaget inte varför det här sker. Det känns så frustrerande och fruktansvärt orättvist, har Örås tidigare sagt.

Upplands Bro kommun har fått Sveriges främsta golfbana, men bygg- och miljönämnden har envist drivit frågan:

"Flygfoton visar felen"

- Det har inte varit någon tvekan. Det finns flygfoton som visar att de har gjort fel och vi tycker att det är oerhört tydligt material, har Bengt Johansson (s), ordförande i nämnden, betonat.

Redan 2004 fanns de första uppgifterna om hur länsstyrelsen och Upplands-Bro kommun gav olagliga strandskyddsdispenser. Samtidigt hette det att entreprenören lovade en kompensation genom att skapa ett naturreservat.

Det är de förändrade strandängarna vid 15:e och 16:e hålet som har fått parterna att bli allt mera oeniga.

Polisanmälan

I april 2007 polisanmäldes företaget och i november 2009 tog bygg- och miljönämnden beslutet att anmäla företaget för brott mot Miljöbalken.

Slutligen hamnade ärendet hos länsstyrelsen efter en överklagan från Örås och nu kommer utslaget - länsstyrelsen i Stockholm gör avslag. Därmed ska marken återställas före den sista februari.

Björn Örås har tidigare hävdat att det skulle kosta mellan 50 och 100 miljoner kronor att göra om de två aktuella hålen.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2010-11-17 00:12

1. Tragedi i landet lagom

Domen mot Örås är en stor tragedi för svensk golf och för alla som vågar att göra något i världsklass i landet lagom. Ingen ska sticka upp och tro att man kan göra något som ger eko ute i världen. Vi ska inte tro att vi är något och krypa ner i våra hålor istället. Upplands Bro kommun hade chansen att sätta sitt namn permanent på golfkartan men riskerar att skämma ut sig totalt. Hoppas Annika kommer hem och tar över hela kommunen.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.