Ny tuff verklighet för golfen

Intresset för att spela golf är fortsatt stort, men det behöver inte innebära att man också vill vara medlem i en klubb visar en undersökning. Därför är Svenska Golfförbundet på en landsomfattande turné för att inspirera klubbarna att tänka nytt.

Från totalt 560 000 medlemmar för några år sedan till dagens medlemstal i strax över 500 000. Antalet människor som vill bli medlemmar i en golfklubb är visserligen fortfarande stort, cirka 80 000 har kommit till de senaste åren, men cirka 100 000 har samtidigt sagt upp sitt medlemskap.

Golfförbundet på turné

Därför har Sveriges största idrottsförbund för individuell idrott, Svenska Golfförbundet, gett sig ut på en landsomfattande turné med elva platser i tre omgångar – från Skellefteå i norr till Lund i söder. Namnet är ”Styrelseseminarium” och målet är att inspirera framför allt klubbarnas styrelser och klubbchefer att börja tänka nytt – och att tänka utifrån kunden.

Nyligen avslutades den andra av tre seminarieomgångar.  Där uppmuntrade omvärldsanalytikern Troed Troedson, Paradigmmäklarna, deltagarna att ”sluta planera och börja agera”.

- Det är ingen idé att göra långsiktiga planer när omvärlden förändras så snabbt som den gör i dag. Lägg istället energin på att agera utifrån det ni vet i dag. I morgon är det något helt annat som gäller – och parera det som behövs.

"Gör mer än golf"

Skandia har stöttat golfen i 15 år, som en del av verksamheten Idéer för livet. Skandias sponsorchef, Niklas Birgetz, har sporrat deltagarna att ta sitt samhällsansvar och göra flera insatser utöver golfen. Detta leder i sin tur till en mer levande verksamhet.

- Det finns många olika aktiviteter som inte handlar om golf. Klubbarna kan hjälpa till så att inte våra ungdomar hamnar snett. Det är viktigt att vi alla tar vårt samhällsansvar.

Troed Troedson tycker att klubbarna ska lägga mer energi på att ta reda på vad medlemmarna vill ha.

- Det golfen erbjuder i form av idrottslig utmaning, social samvaro, naturupplevelse och miljövård kommer att efterfrågas av allt fler. Däremot kommer inte alla att vilja vara medlemmar i en golfklubb för att komma åt detta.

Inget medlemsskap för att åka till fjällen

- Skidåkningen är en bra jämförelse. Inte vill du tvingas till att vara med i en slalomklubb bara för att kunna åka till fjällen ett par gånger om året för att åka skidor?
Stefan Westermark, Norr- och Västerbottens Golfförbund, var mycket nöjd med den andra seminarieomgången i Skellefteå:

- Inspirerande, man fick nya idéer. Det är alltid bra att tänka nytt för att kunna utveckla sin verksamhet, och det behövs mer än någonsin.
Johan Kannerberg, projektledare för ”Styrelseseminarium” på Svenska Golfförbundet, är nöjd med den respons seminariet har fått och ser fram emot den tredje omgången.

- Via ett ett utifrån- och in-perspektiv förstår vi omgivnings syn på golfklubben och golfen bättre.

Fotnot: undersökningen är gjord  av Sifo Research-International

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2010-12-09 10:02

1. Golfen

Undersökningen om golfen nämner ingenting om kostnaderna. I och för sig ett framsteg att man ska kunna spela utan att vara medlem, men det stora problemet är kostnaden för att anlägga och driva banor. I övrigt lider många klubbar fortfarande av gamla synder i form av överetablering och skrytbyggen till klubbhus.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.