Ny tuff verklighet för golfen

Intresset för att spela golf är fortsatt stort, men det behöver inte innebära att man också vill vara medlem i en klubb visar en undersökning. Därför är Svenska Golfförbundet på en landsomfattande turné för att inspirera klubbarna att tänka nytt.

Från totalt 560 000 medlemmar för några år sedan till dagens medlemstal i strax över 500 000. Antalet människor som vill bli medlemmar i en golfklubb är visserligen fortfarande stort, cirka 80 000 har kommit till de senaste åren, men cirka 100 000 har samtidigt sagt upp sitt medlemskap.

Golfförbundet på turné

Därför har Sveriges största idrottsförbund för individuell idrott, Svenska Golfförbundet, gett sig ut på en landsomfattande turné med elva platser i tre omgångar – från Skellefteå i norr till Lund i söder. Namnet är ”Styrelseseminarium” och målet är att inspirera framför allt klubbarnas styrelser och klubbchefer att börja tänka nytt – och att tänka utifrån kunden.

Nyligen avslutades den andra av tre seminarieomgångar.  Där uppmuntrade omvärldsanalytikern Troed Troedson, Paradigmmäklarna, deltagarna att ”sluta planera och börja agera”.

- Det är ingen idé att göra långsiktiga planer när omvärlden förändras så snabbt som den gör i dag. Lägg istället energin på att agera utifrån det ni vet i dag. I morgon är det något helt annat som gäller – och parera det som behövs.

"Gör mer än golf"

Skandia har stöttat golfen i 15 år, som en del av verksamheten Idéer för livet. Skandias sponsorchef, Niklas Birgetz, har sporrat deltagarna att ta sitt samhällsansvar och göra flera insatser utöver golfen. Detta leder i sin tur till en mer levande verksamhet.

- Det finns många olika aktiviteter som inte handlar om golf. Klubbarna kan hjälpa till så att inte våra ungdomar hamnar snett. Det är viktigt att vi alla tar vårt samhällsansvar.

Troed Troedson tycker att klubbarna ska lägga mer energi på att ta reda på vad medlemmarna vill ha.

- Det golfen erbjuder i form av idrottslig utmaning, social samvaro, naturupplevelse och miljövård kommer att efterfrågas av allt fler. Däremot kommer inte alla att vilja vara medlemmar i en golfklubb för att komma åt detta.

Inget medlemsskap för att åka till fjällen

- Skidåkningen är en bra jämförelse. Inte vill du tvingas till att vara med i en slalomklubb bara för att kunna åka till fjällen ett par gånger om året för att åka skidor?
Stefan Westermark, Norr- och Västerbottens Golfförbund, var mycket nöjd med den andra seminarieomgången i Skellefteå:

- Inspirerande, man fick nya idéer. Det är alltid bra att tänka nytt för att kunna utveckla sin verksamhet, och det behövs mer än någonsin.
Johan Kannerberg, projektledare för ”Styrelseseminarium” på Svenska Golfförbundet, är nöjd med den respons seminariet har fått och ser fram emot den tredje omgången.

- Via ett ett utifrån- och in-perspektiv förstår vi omgivnings syn på golfklubben och golfen bättre.

Fotnot: undersökningen är gjord  av Sifo Research-International

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2010-12-09 11:02

1. Golfen

Undersökningen om golfen nämner ingenting om kostnaderna. I och för sig ett framsteg att man ska kunna spela utan att vara medlem, men det stora problemet är kostnaden för att anlägga och driva banor. I övrigt lider många klubbar fortfarande av gamla synder i form av överetablering och skrytbyggen till klubbhus.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.