Ny tuff verklighet för golfen

Intresset för att spela golf är fortsatt stort, men det behöver inte innebära att man också vill vara medlem i en klubb visar en undersökning. Därför är Svenska Golfförbundet på en landsomfattande turné för att inspirera klubbarna att tänka nytt.

Från totalt 560 000 medlemmar för några år sedan till dagens medlemstal i strax över 500 000. Antalet människor som vill bli medlemmar i en golfklubb är visserligen fortfarande stort, cirka 80 000 har kommit till de senaste åren, men cirka 100 000 har samtidigt sagt upp sitt medlemskap.

Golfförbundet på turné

Därför har Sveriges största idrottsförbund för individuell idrott, Svenska Golfförbundet, gett sig ut på en landsomfattande turné med elva platser i tre omgångar – från Skellefteå i norr till Lund i söder. Namnet är ”Styrelseseminarium” och målet är att inspirera framför allt klubbarnas styrelser och klubbchefer att börja tänka nytt – och att tänka utifrån kunden.

Nyligen avslutades den andra av tre seminarieomgångar.  Där uppmuntrade omvärldsanalytikern Troed Troedson, Paradigmmäklarna, deltagarna att ”sluta planera och börja agera”.

- Det är ingen idé att göra långsiktiga planer när omvärlden förändras så snabbt som den gör i dag. Lägg istället energin på att agera utifrån det ni vet i dag. I morgon är det något helt annat som gäller – och parera det som behövs.

"Gör mer än golf"

Skandia har stöttat golfen i 15 år, som en del av verksamheten Idéer för livet. Skandias sponsorchef, Niklas Birgetz, har sporrat deltagarna att ta sitt samhällsansvar och göra flera insatser utöver golfen. Detta leder i sin tur till en mer levande verksamhet.

- Det finns många olika aktiviteter som inte handlar om golf. Klubbarna kan hjälpa till så att inte våra ungdomar hamnar snett. Det är viktigt att vi alla tar vårt samhällsansvar.

Troed Troedson tycker att klubbarna ska lägga mer energi på att ta reda på vad medlemmarna vill ha.

- Det golfen erbjuder i form av idrottslig utmaning, social samvaro, naturupplevelse och miljövård kommer att efterfrågas av allt fler. Däremot kommer inte alla att vilja vara medlemmar i en golfklubb för att komma åt detta.

Inget medlemsskap för att åka till fjällen

- Skidåkningen är en bra jämförelse. Inte vill du tvingas till att vara med i en slalomklubb bara för att kunna åka till fjällen ett par gånger om året för att åka skidor?
Stefan Westermark, Norr- och Västerbottens Golfförbund, var mycket nöjd med den andra seminarieomgången i Skellefteå:

- Inspirerande, man fick nya idéer. Det är alltid bra att tänka nytt för att kunna utveckla sin verksamhet, och det behövs mer än någonsin.
Johan Kannerberg, projektledare för ”Styrelseseminarium” på Svenska Golfförbundet, är nöjd med den respons seminariet har fått och ser fram emot den tredje omgången.

- Via ett ett utifrån- och in-perspektiv förstår vi omgivnings syn på golfklubben och golfen bättre.

Fotnot: undersökningen är gjord  av Sifo Research-International

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2010-12-09 11:02

1. Golfen

Undersökningen om golfen nämner ingenting om kostnaderna. I och för sig ett framsteg att man ska kunna spela utan att vara medlem, men det stora problemet är kostnaden för att anlägga och driva banor. I övrigt lider många klubbar fortfarande av gamla synder i form av överetablering och skrytbyggen till klubbhus.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Inte nog med alla tv-kanaler som slåss om rättigheterna att få sända från all sköns sport. Nu gör sig tidningarna allt mer gällande här. Senaste exemplet - Expressen köper rättigheterna till den franska toppligan i fotboll, Ligue 1. Samtliga matcher med superstjärnorna Messi, Neymar och Mbappé sänds live på Expressens plattformar med start redan på söndag.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.