Ny tuff verklighet för golfen

Intresset för att spela golf är fortsatt stort, men det behöver inte innebära att man också vill vara medlem i en klubb visar en undersökning. Därför är Svenska Golfförbundet på en landsomfattande turné för att inspirera klubbarna att tänka nytt.

Från totalt 560 000 medlemmar för några år sedan till dagens medlemstal i strax över 500 000. Antalet människor som vill bli medlemmar i en golfklubb är visserligen fortfarande stort, cirka 80 000 har kommit till de senaste åren, men cirka 100 000 har samtidigt sagt upp sitt medlemskap.

Golfförbundet på turné

Därför har Sveriges största idrottsförbund för individuell idrott, Svenska Golfförbundet, gett sig ut på en landsomfattande turné med elva platser i tre omgångar – från Skellefteå i norr till Lund i söder. Namnet är ”Styrelseseminarium” och målet är att inspirera framför allt klubbarnas styrelser och klubbchefer att börja tänka nytt – och att tänka utifrån kunden.

Nyligen avslutades den andra av tre seminarieomgångar.  Där uppmuntrade omvärldsanalytikern Troed Troedson, Paradigmmäklarna, deltagarna att ”sluta planera och börja agera”.

- Det är ingen idé att göra långsiktiga planer när omvärlden förändras så snabbt som den gör i dag. Lägg istället energin på att agera utifrån det ni vet i dag. I morgon är det något helt annat som gäller – och parera det som behövs.

"Gör mer än golf"

Skandia har stöttat golfen i 15 år, som en del av verksamheten Idéer för livet. Skandias sponsorchef, Niklas Birgetz, har sporrat deltagarna att ta sitt samhällsansvar och göra flera insatser utöver golfen. Detta leder i sin tur till en mer levande verksamhet.

- Det finns många olika aktiviteter som inte handlar om golf. Klubbarna kan hjälpa till så att inte våra ungdomar hamnar snett. Det är viktigt att vi alla tar vårt samhällsansvar.

Troed Troedson tycker att klubbarna ska lägga mer energi på att ta reda på vad medlemmarna vill ha.

- Det golfen erbjuder i form av idrottslig utmaning, social samvaro, naturupplevelse och miljövård kommer att efterfrågas av allt fler. Däremot kommer inte alla att vilja vara medlemmar i en golfklubb för att komma åt detta.

Inget medlemsskap för att åka till fjällen

- Skidåkningen är en bra jämförelse. Inte vill du tvingas till att vara med i en slalomklubb bara för att kunna åka till fjällen ett par gånger om året för att åka skidor?
Stefan Westermark, Norr- och Västerbottens Golfförbund, var mycket nöjd med den andra seminarieomgången i Skellefteå:

- Inspirerande, man fick nya idéer. Det är alltid bra att tänka nytt för att kunna utveckla sin verksamhet, och det behövs mer än någonsin.
Johan Kannerberg, projektledare för ”Styrelseseminarium” på Svenska Golfförbundet, är nöjd med den respons seminariet har fått och ser fram emot den tredje omgången.

- Via ett ett utifrån- och in-perspektiv förstår vi omgivnings syn på golfklubben och golfen bättre.

Fotnot: undersökningen är gjord  av Sifo Research-International

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2010-12-09 11:02

1. Golfen

Undersökningen om golfen nämner ingenting om kostnaderna. I och för sig ett framsteg att man ska kunna spela utan att vara medlem, men det stora problemet är kostnaden för att anlägga och driva banor. I övrigt lider många klubbar fortfarande av gamla synder i form av överetablering och skrytbyggen till klubbhus.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.