1,5 miljon till världsmästarna

Världens 24 bästa handbollslandslag är redo, VM kan börja med spel i åtta svenska städer. Ett VM omgärdat av rekord i olika avseenden, inte minst gäller det prispengar och spelarnas bonus.

Internationella handbollsförbundet satsar 28 miljoner kronor på VM i Sverige. Prispengarna är större än någonsin.

1,5 miljon till världsmästarna

Ett VM-guld belönas med 1,5 miljoner kronor, silver ger en miljon, trean tilldelas en halv miljon medan fjärdeplatsen betyder 175 000. Notera att spelarna i respektive lag får dela på de pengarna.

- Det bästa är att det nu betalas ut motsvarande 175000 till samtliga lag som kvalat in till turneringen. Alla får alltså en släng av sleven även om man inte når semifinal, säger landslagschefen Lasse Tjernberg till Svd.

Nya tv- och marknadsavtal

Jämfört med fotbollen är det växelpengar, men för handbollen är det rekordnivåer.

- Det här lär vara möjligt tack vare ökade inkomster från tv- och marknadsavtal. Och det är fantastiskt kul att det kan gälla också handboll sedan man i många år sett vilka fantasipengar fotbollen haft att röra sig med i de här sammanhangen.

Dessutom, klubbarna kompenseras för att de släpper sina spelare och därtill har förbundet tecknat försäkringar för samtliga under turneringen. Unikt även det.

Guld ger 100 000 per spelare

- Det handlar om en typ av stilleståndsförsäkring. Klubben ersätts för den tid man inte kan använda spelaren, säger Lasse Tjernberg.
För de svenska spelarna hägrar inte bara medaljer. En rekordbonus kan tjäna som ytterligare morot.

Ett VM-guld innebär 100 000 kronor per spelare. Jämfört med VM 2009 har spelarnas bonus fördubblats. Ett silver ger 1,4 miljoner att dela på. Att jämföra med ”Bengan boys” som fick 35 000 kr var när de tog guld.

IHF har alltså höjt ersättningen till spelarna och dessutom har Svenska Handbollsförbundet sponsoravtal som ger utdelning. Beloppens storlek vill inte förbundet uppge.

33 matcher i TV

Mera rekord - TV4 sänder nio matcher och via TV4 Sport kommer 24 matcher. Den mängden överträffar allt annat.

- Så här mycket handboll har aldrig tidigare sänts i svensk tv från ett mästerskap. Med Ljubomir Vranjes som vår sista värvning är vår trupp fantastiskt meriterad. Jag är övertygad att vi kommer att bjuda tv-tittarna på lysande handbollssändningar, säger Jens Tolgraven, handbollschef TV4.

Programledare är TV4 Sports Karin Frick och vid hennes sida finns kanalens handbollsexpert och den före detta storspelaren Stefan Lövgren. Reportrar på plats är Patrick Ekwall och Marika Eriksson. Huvudkommentatorer under turneringen är Robert Perlskog och Claes Hellgren. Det andra kommentatorsparet är Daniel Kristiansson och Ljubomir Vranjes.

Det blir även kvällsmagasinet VM After dark där Patrick Ekwall tillsammans med Sveriges kunnigaste handbollspanel sammanfattar dagens VM-händelser.

Dessutom sänds de reportage som Stefan Lövgren har gjort. Han har träffat de största stjärnorna i intervjuserien VM-resan. Och i handbollsdokumentären Drömmar om guld får tittarna en unik inblick i Sveriges landslag.

Fakta

Handbolls-VM

24 lag från världens alla kontinenter deltar i Handbolls-VM. Regerande världsmästare och europamästare är Frankrike.

Matcherna spelas i Göteborg, Lund, Kristianstad, Jönköping, Skövde, Linköping, Norrköping och Malmö. Mästerskapet inleds med gruppspel - fyra grupper med sex lag i varje. Efter det följer huvudrundan i två grupper med sex lag i varje. Finalen, och en av två semifinaler, spelas i Malmö Arena. Den andra semifinalen spelas i Kristianstad.

Pengarna i VM

Här är handbollslandslagets bonus i VM:

Prispengarna i VM 2011: (VM 2009 inom parentes)
Guld: 1,4 miljoner kronor (700 000 kronor)
Silver: 1,05 miljoner (430 000)
Brons: 525 000 (280 000)
Fjärdeplats: 175 000 (–)
Svenska bonusarna
Guld: 1,9 miljoner = 105 000/spelare.
Silver: 1,4 miljoner = 78 000/spelare.
Brons: 750 000 kronor = 42 000/spelare.
Fjärdeplats: 300 000 kronor = 17 000/spelare.
Andra svenska bonusar
Fotboll (herrar)
EM-avancemang 2012: 700 000 kronor.
EM-guld 2008: 1,7 miljoner kronor.
Uttagen i EM-truppen 2008: 250 000 kronor.
VM-guld 2006: 1,3 miljoner kronor.
Fotboll (damer)
VM-guld 2007: 100 000 kronor.
Handboll (damer)
EM-guld 2010: 45000 kronor.
EM-silver 2010: 34 000 kronor.
OS-guld (SOK): Maskot värd 60 kronor.

Källa: Sportbladet

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.