Peter "Foppa" vill också ge ut en bok

Peter Forsberg gör som Zlatan Ibrahimovic, han vill också ge ut en bok. Men först ska han koppla av, fundera på livet och vad han ska göra i framtiden. Han har hur många alternativ som helst.
Annons

Han är förmögen efter sina år i NHL. Bedömare uppskattar att han har tjänat runt 500 miljoner kronor på sin hockey och han har en mängd alternativ när han ska välja sysselsättning.

Länge diskuterat en bok

Journalisten Hasse Andersson, bekant med Peter sedan många år, har sedan tidigare kommit överens med honom om att det är läge för att ge ut en bok när han en gång lagt skridskorna på hyllan. Den dagen är här nu.

- Vi är överens om att göra en bok. Nu kan han prata betydligt öppnare om saker och ting, bekräftar Hasse Andersson för Expressen.

Redan 1995 samarbetade de och gav ut boken "Magic Boy" som handlade om ”Foppas” första år som ishockeyspelare.

Nu ska duon gemensamt jobba fram en bok som ska komma ut senast till hockey-VM 2012.

Vilken roll passar Peter?

Vad Peter ”Foppa Forsberg annars ska göra i framtiden vet inte ens han själv. Det är först nu som han måste fundera och välja.

Nog för att han har pengar så han klarar sig, men han är en sådan person som också vill prestera.

I moderklubben Modo är han alltid välkommen. Kompisen Markus Näslund blev general manager i Modo för bara fyra månader sedan. Han fann att tillvaron blev lite ensidig utan en stadig syssla.

"Blir nog Estocolmo"

Anders Trollsås, vd i Modo Hockey, intygar att Peter alltid är välkommen i sin gamla klubb, men frågan är vilken roll som passar honom.

- Erfarenheterna efter att ha jobbat med Markus Näslund är att trots att de här killarna sysslat med klubba och puck under långt tid kan de så mycket mer. De är redan indragna i egna affärsverksamheter, de är drivna och har fantastiska kontaktnät, säger Trollsås i en kommentar.

Till saken hör att Peter ser huvudstaden som den naturliga bostadsorten i fortsättningen. Det är där som flickvännen Nicole Nordin pluggar och det är där som Peter har tillbringat mest tid, utöver besöken i Örnsköldsvik, under de senaste åren.

- Ja, det blir nog estocolmo. Vi ser ändå positivt på det här. Det har varit en jobbig tid när man inte vetat om man ska spela eller hur det ska gå. Nu vet man vad som gäller.

Pappa vd på heltid

Familjeföretaget heter Forspro AB, där pappa Kent har jobbat heltid i nära tio år. Här har många miljoner investerats i olika projekt och företag. Med blandad framgång.

Foppa-toffeln kom och försvann. Sedan har det handlat om de mest skiftande branscher som golfbana, flygbolag, smyckeskollektionen, byggbolag, it med flera.

4ward, heter bolaget där Peter Forsberg och hans familj har ägardelar och som står bakom smyckesutbudet.

Höga Kusten Flyg är bolaget som började trafikera sträckan Arlanda-Örnsköldsvik i januari 2008. Då slog flygkrisen till, men i takt med tiden har bolaget fått luft under vingarna och underskott har vänts till plussiffror. Här är Markus Näslund en annan av delägarna.

Byggde en egen golfbana

Tvillingsta AB är ett annat bolag och det som står bakom etableringen av Veckefjärdens golfbana. Som många andra anläggningar har anläggningen haft problem med likviditeten.

Det gick så långt att Peter och Kent räddade Veckefjärden via ett villkorat aktieägartillskott om 10 720 000 kronor. 

Peter Forsberg har också haft motigt i några företag. Han blev stämd av en före detta affärskompanjon, Tomas Nordin, som tillsammans med Foppa och fyra andra hockeystjärnor, Andreas Salomonsson, Niklas Sundström, Mattias Timander och Per Svartvadet skulle starta en marina. Nordin krävde 1,5 miljoner av spelarna och menade att Andreas Salomonsson ägde Peters andel.

Osämra runt en marina

Av en dröm om att etablera Övik Marina AB blev det osämja och splittring.

Ett annat Foppa-bolag är Clavister, it-företag i Örnsköldsvik. Där uppstod ekonomiska problem och revisorn rapporterade om en s k oren revisionsberättelse. Det framkom att bolagets sammanlagda förlust under de senaste tio åren hade överstigit 100 miljoner kronor.

Peter kom över rättigheterna till import och försäljning av skomärket Crocs, och framför allt Foppatofflorna. Men efter att ha förlorat agenturen och företaget dragits med förluster beslutades om avveckling av företaget i juli 2010. Då hade han också gått en kamp mot bolag som hade kopierat tofflorna.

Stjärntravare fick avlivas

Och apropå mindre goda minnen - "Foppa" hamnade i en förlikning efter en travolycka 2004. Peter och travtränaren Robert Bergh kom slutligen överens med Norrlands travsällskap, travbanan Bergsåker och ett företag från Timrå om en förlikning.

Forsberg och Bergh hade lämnat in en stämning på 12 miljoner kronor efter olyckan. Reklampresenningar hade skrämt hans häst, Tsar d'Inverne, och en annan travhäst som körde ihop. Två år senare avlivades Tsar d'Inverne på grund av skador på ett ben. Hästen tränades och kördes av Robert Bergh som också ägde den tillsammans med Peter Forsberg.

Tngsrätten tog initiativ till förlikningen och båda parter har förbundit sig att inte avslöja det ekonomiska resultatet.

Arenans finansiär

Men han har också varit hyllad. Peter var den stora finansiären när Örnsköldsvik fick sina nya arena. Peter stod bakom 20 miljoner kronor när hallen tillkom.

Satsningar i stora byggprojekt är den senaste given i Forspro AB.

Peter och Kent har en framträdande roll i en jättesatsning i Umeå. Här ska det byggas ett nytt kvarter för 1 miljard kronor, med bl a ett av Sveriges största upplevelsebad.

Forspro Ab har tillsammans med det lokala fastighetsbolaget Lerstenen tagit hem uppdraget att bygga en ny stadsdel om totalt 50 000 kvm med bostäder, handel och ett nytt hotell.

Bygger ett helt kvarter och ett hotell

Forspro har ett etablerat samarbete med Lerstenen och tillsammans äger bolagen flera fastigheter i regionen.

Som ytterligare en del i deras satsning finns planerna på ett 12-våningshotell i Örnsköldsvik.

Forsbergs Forspro ska tillsammans med Lerstenen bygga ett Scandichotell i inre hamnen med utsikt mot Örnsköldsviksfjärden och nära Modos hemmahall, Swedbank Arena.

Peter Forsberg har varit engagerad och även godkänt ritningarna. Hotellet får 170 rum och blir 12 våningar högt och med en härlig utsikt från många rum. 2009 ska hotellet stå klart och blir då Scandics 67:e hotell i Sverige.

Och är det så att han har tid över efter alla möjliga åtaganden tänker Peter Forsberg ägna mycket tid till trav. Det är kanske hans främsta fritidsintresse jämte golfen.

Padelverket som grundades 2016 blir en del av Padel United. Via den sammanslagningen uppstårStockholms största padelaktör n. Fusionen innebär en tydlig satsning på att göra padel tillgängligt för alla och siktet ärinställt på att starta padelverksamhet i hela Sverige

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Kil strax nordväst om Karlstad välkomnar golfklubben nyanlända med öppna i armar – i samarbete med ortens språkcafé som blir navet i en satsning för att få nyanlända att komma in bättre i samhället genom golfanläggningen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.