Skönhetsmiljardär köper Sirius

Miljardären Bengt Ågerup blir fotbollslagets Sirius frälsare. Han står bakom nybildade bolaget Upplands Spelarutveckling AB som har köpt Sirius spelare och betalat klubbens skulder. Nu är målet att nå allsvenskan.

67-årige Bengt Ågerup är en framgångsrik entreprenör som jobbade vid Pharmacia AB innan han 1987 hoppade av och skapade Q-Med AB i Uppsala.

Ågerup skaparen

Q-Med utvecklades till ett mycket framgångsrikt biotechföretag. Q-Med är en medicinteknisk koncern som utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer medicinska implantat för estetisk och medicinsk användning.

Skönhetsföretaget har idag cirka 650 medarbetare i 20 länder, varav knappt 400 vid företagets huvudkontor och produktionsanläggning i Uppsala.

Bengt Ågerup är den starka kraften bakom expansionen. Han har blivit mycket förmögen och räknas som en av de rikaste personerna i Sverige. Sedan många år delar han boendet mellan Uppsala och Paris.

Vill bli pensionär, men...

Han är en stor traventusiast och har en hästgård med 70 travhästar. I höstas lämnade han jobbet som vd för Q-Med och som han själv beskrev i en intervju: ”Jag ser fram emot att bli pensionär ja, fast när jag säger det så skrattar alla”.

Efter 15 år och en formidabel personlig succé vill han skifta intressen, men som aktiv med forskningsstöd till Uppsala universitet och verksam i ett antal styrelser saknar han inte sysselsättning. Inte heller medel. Han tjänade nämligen cirka 3 miljarder kronor när han sålde bolaget till schweiziska Galderma.

Det är nu fotbollsverksamheten i Sirius kommer in i bilden. Q-Med har varit en stark sponsor i flera år men nu tar Bengt Ågerup ett stort steg och vill bygga ett elitlag.

Mot allsvenskan!

Han har startat bolaget Upplands Spelarutveckling, USAB, och köpt alla klubbens spelare och i och med det betalat Sirius skulder. Samtidigt har det helägda aktiebolaget Sirius Fotboll grundats för att anta en elitsatsning.

Bengt Ågerup säkrar finansieringen, men håller insatsen hemlig, men det handlar om mångmiljonbelopp i tre till sex år. Det första målet är att nå Superettan 2012 och sedan ta klivet upp i allsvenskan.

En sak är klar – ingen annan klubb har en så engagerad miljardär som backar upp verksamheten.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.