Skönhetsmiljardär köper Sirius

Miljardären Bengt Ågerup blir fotbollslagets Sirius frälsare. Han står bakom nybildade bolaget Upplands Spelarutveckling AB som har köpt Sirius spelare och betalat klubbens skulder. Nu är målet att nå allsvenskan.
Annons

67-årige Bengt Ågerup är en framgångsrik entreprenör som jobbade vid Pharmacia AB innan han 1987 hoppade av och skapade Q-Med AB i Uppsala.

Ågerup skaparen

Q-Med utvecklades till ett mycket framgångsrikt biotechföretag. Q-Med är en medicinteknisk koncern som utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer medicinska implantat för estetisk och medicinsk användning.

Skönhetsföretaget har idag cirka 650 medarbetare i 20 länder, varav knappt 400 vid företagets huvudkontor och produktionsanläggning i Uppsala.

Bengt Ågerup är den starka kraften bakom expansionen. Han har blivit mycket förmögen och räknas som en av de rikaste personerna i Sverige. Sedan många år delar han boendet mellan Uppsala och Paris.

Vill bli pensionär, men...

Han är en stor traventusiast och har en hästgård med 70 travhästar. I höstas lämnade han jobbet som vd för Q-Med och som han själv beskrev i en intervju: ”Jag ser fram emot att bli pensionär ja, fast när jag säger det så skrattar alla”.

Efter 15 år och en formidabel personlig succé vill han skifta intressen, men som aktiv med forskningsstöd till Uppsala universitet och verksam i ett antal styrelser saknar han inte sysselsättning. Inte heller medel. Han tjänade nämligen cirka 3 miljarder kronor när han sålde bolaget till schweiziska Galderma.

Det är nu fotbollsverksamheten i Sirius kommer in i bilden. Q-Med har varit en stark sponsor i flera år men nu tar Bengt Ågerup ett stort steg och vill bygga ett elitlag.

Mot allsvenskan!

Han har startat bolaget Upplands Spelarutveckling, USAB, och köpt alla klubbens spelare och i och med det betalat Sirius skulder. Samtidigt har det helägda aktiebolaget Sirius Fotboll grundats för att anta en elitsatsning.

Bengt Ågerup säkrar finansieringen, men håller insatsen hemlig, men det handlar om mångmiljonbelopp i tre till sex år. Det första målet är att nå Superettan 2012 och sedan ta klivet upp i allsvenskan.

En sak är klar – ingen annan klubb har en så engagerad miljardär som backar upp verksamheten.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

En svensk seger som öppnar perspektivet. Polen härnäst, men nu kan man se konturerna av ett avancemang. Då handlar det inte enbart om sportsliga värden utan i lika hög grad om pengar i belöning. Faktum är att Sverige redan har tjänat 100 miljoner kronor!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.