Årets match - och årets jättebonusar

I dag spelas årets match, Champions League-finalen Manchester United-Barcelona på Wembley i London. Enorma intressen står på spel. Bara det att Barcelonas spelare har chans att dela på 270 miljoner kronor.

Om Barcelonas spelare vinner både ligan och Champions League får de dela på just 270 miljoner kronor. Motsvarande bonus i United är 92,6 miljoner. Allt enligt spanska tidningen Sport.

Lyckade förhandlingar

Barcelonas stjärnor belönades med 126 miljoner för vinsten hemma i La Liga. Med seger i finalen på lördag väntar en bonus om 144 miljoner. Totalt alltså 270 miljoner vid en dubbel och det här är möjligt via lyckade förhandlingar mellan spelarrepresentanter och klubben.

Nu blir det extra uppmärksammat efter årets bonusprogram kan ge full utdelning.

Manchester United har samma förutsättningar vad det gäller prestation eftersom klubben har vunnit Premier League och nu har chans även på Champions League-titeln.

Uniteds annorlunda bonuspaket

Men här är bonuspaketet på en helt annan nivå. Jämfört med Barcelonas 270 miljoner gäller inte mer än 92,6 miljoner i United…

Spelarna har en redan klar utbetalning om totalt 22,6 miljoner tack vare framgångarna hemma i England. Den summan är baserad på antalet erövrade poäng, men i ett speciellt avtal fanns också en extra bonus om 13 miljoner kronor.

Champions League-bonusen är utformad så att varje seger i gruppspelet gav spelarna vardera 155 000 och varje seger i slutspelet ytterligare 206 000. Vid seger mot Barcelona är det paketet värt 26 miljoner. Dessutom har klubben lagt till en morot om 31 miljoner om spelarna lyckas fullt ut på lördag.

Fakta kring drömfinalen

Klubbarna: Barcelona och Manchester United har vardera tre europamästartitlar, var av två sedan Champions League startade.

Möts förut: Finalen blir klubbarnas elfte möte. Tre vinster var och fyra oavgjorda är facit hittills. Inget av lagen har vunnit två matcher i följd mot varandra. Barcelona och Manchester United har drabbat samman i finalsammanhang två gånger tidigare. United vann finalen i cupvinnarcupen i Rotterdam 1991 (Sir Alex första Europavinst) medan Barcelona gick segrande ur Champions League-finalen i Rom 2009. 

Barca slår rekord: Finalen blir Barcelonas 17:e Europafinal. Därmed slås rekordet man delar med Real Madrid.

Messi svag i England: Lionel Messi har aldrig gjort mål i en tävlingsmatch på engelsk mark.

Tv-tittare: 141 miljoner tittare runt hela världen såg Champions League-finalen 2010.

Biljetter till Wembley: En biljett till Wembley har kostat från 80  till 338 pund (ca 848-3582 kronor). Klubbarna fick 29 procent var av biljetterna, 29 procent gick till den europeiska fotbollsfamiljen och 13 procent till resten av världen.

Så mycket får vinnaren: 30.7 miljoner euro (283 miljoner kronor) kommer en finalsegrare att ha spelat ihop i prispengar totalt i CL.

Läs mera om finalklubbarna

Jocke (inte verifierad)

tors, 2011-05-26 16:26

1. Källa?!

Enligt vem? Var kommer faktan från?

Anonymous (inte verifierad)

fre, 2011-05-27 12:50

2. Årets match och årets jättebonusar

Jag håller med Jocke- vi vore betjänta av att få en källhänvisning till dessa jättebonusar.

thomasejd

fre, 2011-05-27 12:59

3. Ja, men då...

Det var den spanska tidningen Sport som presenterade fakta. /Red

Anonymous (inte verifierad)

fre, 2011-05-27 13:20

4. Ja, då är saken utagerad från

Ja, då är saken utagerad från min sida. Tack för svaret och en trevlig helg! Bengtt S

Anonymous (inte verifierad)

lör, 2011-05-28 12:36

5. Läser ni inte artiklarna?

Citerar ingressen och första stycket efter: "På lördagen spelas årets match, Champions League-finalen Manchester United-Barcelona på Wembley i London. Enorma intressen står på spel. Bara det att Barcelonas spelare har chans att dela på 270 miljoner kronor. Om Barcelonas spelare vinner både ligan och Champions League får de dela på just 270 miljoner kronor. Motsvarande bonus i United är 92,6 miljoner. Allt enligt spanska tidningen Sport." Vad står det i sista meningen: "Allt enligt spanska tidningen Sport" Allt utagerat, joo jag tackar! Läs först, fråga sen, OK!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.