Idrotten får efterlängtad artistskatt

En ny artistskatten underlättar för svenska klubbar att värva utländska idrottsstjärnor. Nu har riksdagen beslutat att lätta på reglerna. Det innebär att från årsskiftet finns det skattemässiga fördelar av att värva en utländsk spelare eller tränare.

Expertskatt är den offciella benämningen som har blivit till artistskatt i många ögon och betyder att utländska stjärnor kan erbjudas förmånligare villkor inför en övergång.

Helt nya konkurrensvillkor

Tidigare har inte expertskatt gällt idrottare eller tränare, men nu blir det alltså ändring. Från 1 januari 2012 blir det helt andra möjigheter att i första hand konkurrera med grannländerna om utländska stjärnor

En allsvensk klubb kan värva spelare som inte behöver betala skatt på en fjärdedel av sin lön samtidigt som klubben inte heller behöver stå för arbetsgivaravgifter på den fjärdedelen.

Se exemplet med en spelare som har en månadslön om 100 000 kronor. Skatt betalas på 75 000 kronor och klubben betalar arbetsgivaravgift på 31,42 procent på just de 75 000 kronorna.

Äntligen klart, efter tio år

Dessutom kan klubben stå för två hemresor för spelaren och familj, dess flytt samt eventuella skolavgifter utan skatteeffekt.

- En person kan tjäna 88 000 kronor i månaden för att få den här skattelättnaden, och då blir det enklare att rekrytera nyckelpersoner till Sverige vilket är viktigt för de stora bolagen men även blir intressant för idrottsklubbar, säger skattejuristen Johan Sander, partner på Deloitte, till TV4:s Fotbollskanalen.

Artistskatten ska gälla i tre år och bara utländska medborgare som inte verkat i Sverige de senaste fem åren kan bli aktuella för de nya reglerna. Regeln kan även kombineras med att klubben betalar signing bonus när spelaren fortfarande är bosatt i utlandet.

- Vi har drivit den här frågan i tio år om att förenkla det här, säger Johan Sander som nyligen hade ett informationsmöte vänt till idrotten:

- Det var ett stort intresse både från hockey och fotboll och från en del agenter.

Lasse (inte verifierad)

tors, 2011-11-24 13:06

1. Hur blir det med

Hur blir det med konkurrenslagstiftningen? Utländska spelare får fördelar gentemot svenska spelare på ett sätt som åsidosätter lika konkurrensvillkor. Enligt media finns motsvarande skattelagstiftning i andra länder. Innebär då detta att utländska spelare kommer till Sverige i högre utsträckning och att svenska spelare flyttar till andra länder? Kommer detta i så fall att i första hand gynna kommersiella idrotts-AB eller de ideellt arbetande klubbarna? Om det blir så kan det vara bra för idrottsrörelsen?

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.