Han dömer också ut nya sponsorregler

Nu kliver ytterligare en företrädare för ett eventinriktat idrottsförbund fram och dömer ut regeringens förslag om slopad avdragsrätt vid representation: Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet som arrangerar VM 2015.
Annons

- Det är ett märkligt förslag att lägga fram i tider som dessa. Det vi inom idrottsrörelsen minst av allt behöver nu är förslag som gör det svårare att locka företag att investera i våra evenemang. Det är tufft nog som det är på marknaden just nu.

Svårare få affärspartners

Det säger Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, som rustar för att arrangera VM i amerikansk fotboll i juli 2015, på Stockholmsarenan vid Globen-området. Svenska Amerikansk Fotbollförbundet planerar att evenemang i 200 miljoner klassen, med 700-800 ackrediterade journalister på plats och 50 miljoner TV-tittare världen över.

För att klara det behövs det förstås företag som går in och blir sponsorer, eller affärspartners som Tommy Wiking väljer att kalla dem.

- Vi håller på att bilda ett bolag som ska sköta VM som ett separat evenemang. Förutom ett par privata intressenter för vi just nu diskussioner med ett antal företag som ska göra detta möjligt. Allt som försvårar för företag att representera med sina kunder, såsom slopad avdragsrätt vid representation, försvårar förstås även det här arbetet.

Staten förlorare i längden

- Det påverkar ju den produkt, i form av representationsmöjligheter på och omkring evenemanget, som vi försöker få företagen intresserade av.

Men det finns också en mer långtgående effekt av slopad avdragsrätt vid representation, enligt Tommy Wiking: Staten blir den stora förloraren.

- Ju svårare att få företag att satsa på idrotts- eller kulturevenemang, desto färre evenemang. Och ju färre evenemang, desto färre besökare som spenderar pengar på hotell, restauranger, taxi… Och det påverkar förstås statens skatte- och momsintäkter negativt.

Nästan 130 miljoner kronor kommer nu i coronastöd till knappt 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund  

Det är gott nog och skänker tröst för januari och februari, men fortfarande saknas besked från regeringen om mars

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Trots att Sveriges kvinnliga idrottare gång på gång visar framgångsrika resultat så är forskningen på området kvinnors träning starkt eftersatt i förhållande till hur mycket forskning som bedrivs på mäns idrottande. Och just i dag,på Kvinnodagen, vill SOK förstärka resurserna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.