Han dömer också ut nya sponsorregler

Nu kliver ytterligare en företrädare för ett eventinriktat idrottsförbund fram och dömer ut regeringens förslag om slopad avdragsrätt vid representation: Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet som arrangerar VM 2015.

- Det är ett märkligt förslag att lägga fram i tider som dessa. Det vi inom idrottsrörelsen minst av allt behöver nu är förslag som gör det svårare att locka företag att investera i våra evenemang. Det är tufft nog som det är på marknaden just nu.

Svårare få affärspartners

Det säger Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, som rustar för att arrangera VM i amerikansk fotboll i juli 2015, på Stockholmsarenan vid Globen-området. Svenska Amerikansk Fotbollförbundet planerar att evenemang i 200 miljoner klassen, med 700-800 ackrediterade journalister på plats och 50 miljoner TV-tittare världen över.

För att klara det behövs det förstås företag som går in och blir sponsorer, eller affärspartners som Tommy Wiking väljer att kalla dem.

- Vi håller på att bilda ett bolag som ska sköta VM som ett separat evenemang. Förutom ett par privata intressenter för vi just nu diskussioner med ett antal företag som ska göra detta möjligt. Allt som försvårar för företag att representera med sina kunder, såsom slopad avdragsrätt vid representation, försvårar förstås även det här arbetet.

Staten förlorare i längden

- Det påverkar ju den produkt, i form av representationsmöjligheter på och omkring evenemanget, som vi försöker få företagen intresserade av.

Men det finns också en mer långtgående effekt av slopad avdragsrätt vid representation, enligt Tommy Wiking: Staten blir den stora förloraren.

- Ju svårare att få företag att satsa på idrotts- eller kulturevenemang, desto färre evenemang. Och ju färre evenemang, desto färre besökare som spenderar pengar på hotell, restauranger, taxi… Och det påverkar förstås statens skatte- och momsintäkter negativt.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.