Med Rajne Söderberg försvann 6 miljoner

Rajne Söderberg var DN Galan personifierad och det blev till slut hans fall. Ägarklubbarna tröttnade, men med Rajne försvann också storsponsorn Nike och därmed 6 miljoner kronor över tre år. Utan de pengarna äventyras DN Galans framtid.
Efter kontakter med friidrottsvärlden under tre decennier, först som aktiv och sedan som ansvarig för DN Galan känner Rajne Söderberg åtskilliga. Här ses han tillsammans med Kaliese Spencer, Jamaica. Foto Christine Olsson, Scanpix


Han skulle inleda sitt 25:e år som tävlingsdirektör för DN Galan. 25:e!

Beroendet av Rajne Söderberg i organisation var totalt. Inget skedde utan hans vetskap och klartecken. Varken internt eller externt.

Inledde sitt 25:e år - och sista

Rajne Söderberg byggde DN Galan till en internationell etablerad tävling och för varje år deltog allt flera världsstjärnor. Kulmen kom med inträdet i Champions League och acceptansen från andra jättegalor om att  tillhöra den exklusiva kretsen.

När sedan världens främste, den som alla vill se på startlinjen, Usain Bolt kom till Stadion var Rajne Söderbergs verk fulländat.

Dramaturgin blev som regisserad när han sedan sparkades.

Tvingade fram beslutet

Den 13 mars höll Stadionklubbarna årsmöte och den tisdagskvällen var slutet för Rajne Söderberg. De tolv Stockholmsklubbarna bakom DN Galan hade på förhand bestämt vad som skulle ske.

Kravet från en ny styrelsen var att rollerna skulle tydliggöras. Styrelsen skulle stå för strategiska beslut, de ”anställda” skulle göra jobbet, inte sitta i styrelsen, som Rajne Söderberg.

Han själv var tydlig, gick det förslaget igenom och ordförande Jan Kowalski omvaldes, då såg Söderberg inget alternativ annat än att sluta. Vilket han gjorde och likaså ytterligare ett ett antal trogna medarbetare in organisationen.

Hemlighetsmakeri

Klubbarna och Stadionklubbarnas ordförande, Jan Kowalski, var omöjlig att nå för en kommentar. Svenska Dagbladet var enda tidning som uppmärksammade det sensationella.

DN Galans kommunikation med omvärlden efter årsmötet bestod av ett knapphändigt meddelande där den nya styrelse presenterades. Inte ett ord om vad som utspelades eller förklaringar till skeendet.

Nu, sju månader senare, berättar TV-sporten att DN Galan har inlett en juridisk process för att undersöka ett sponsorkontrakt med Nike.

Då backade Nike

Ett avtal var knutet till Söderberg och när han försvann från DN Galan försvann också Nike och 6 miljoner kronor.

- Det har vållat oss betydande ekonomisk skada, säger Jan Kowalski till Svt.

- Vi är överraskade över den avtalsskrivningen, den var inte känd i våras för mig och övriga ägare.

Så länge som Söderberg medverkar?

Det som inte framkommer är slutdatum för kontraktet och om Nikes sponsring var helt beroende av Rajne Söderbergs medverkan.

Rajne Söderberg låter förstå att så är det:

- Det är en så kallad "Keyman-clause" som inte är helt ovanlig i sponsorsammanhang. Det är ganska vedertaget ute i Europa och övriga världen att det finns en sån här klausul i avtalen.

I klartext, han var garantin för att tävlingen utformade enligt löften och villkor i kontraktet.

Förhandlade själv med de största sponsorerna

Rajne Söderberg hade ansvar för förhandlingarna med några av de största sponsorerna till DN Galan och det var också han som hittade avtalsformerna.

Klausulen och dess innebörd granskas nu men DN Galans ekonomi och förutsättningar har försämrats avsevärt.

I dag har Rajne Söderberg engagerat sig i byggandet av en ny MAI-gala som ska få internationell status medan DN Galan ska hitta formerna för en ny organisation, bl a för uppdraget att hitta nya sponsorer.

Thomas Ejderhov

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.