Med Rajne Söderberg försvann 6 miljoner

Rajne Söderberg var DN Galan personifierad och det blev till slut hans fall. Ägarklubbarna tröttnade, men med Rajne försvann också storsponsorn Nike och därmed 6 miljoner kronor över tre år. Utan de pengarna äventyras DN Galans framtid.
Efter kontakter med friidrottsvärlden under tre decennier, först som aktiv och sedan som ansvarig för DN Galan känner Rajne Söderberg åtskilliga. Här ses han tillsammans med Kaliese Spencer, Jamaica. Foto Christine Olsson, Scanpix


Han skulle inleda sitt 25:e år som tävlingsdirektör för DN Galan. 25:e!

Beroendet av Rajne Söderberg i organisation var totalt. Inget skedde utan hans vetskap och klartecken. Varken internt eller externt.

Inledde sitt 25:e år - och sista

Rajne Söderberg byggde DN Galan till en internationell etablerad tävling och för varje år deltog allt flera världsstjärnor. Kulmen kom med inträdet i Champions League och acceptansen från andra jättegalor om att  tillhöra den exklusiva kretsen.

När sedan världens främste, den som alla vill se på startlinjen, Usain Bolt kom till Stadion var Rajne Söderbergs verk fulländat.

Dramaturgin blev som regisserad när han sedan sparkades.

Tvingade fram beslutet

Den 13 mars höll Stadionklubbarna årsmöte och den tisdagskvällen var slutet för Rajne Söderberg. De tolv Stockholmsklubbarna bakom DN Galan hade på förhand bestämt vad som skulle ske.

Kravet från en ny styrelsen var att rollerna skulle tydliggöras. Styrelsen skulle stå för strategiska beslut, de ”anställda” skulle göra jobbet, inte sitta i styrelsen, som Rajne Söderberg.

Han själv var tydlig, gick det förslaget igenom och ordförande Jan Kowalski omvaldes, då såg Söderberg inget alternativ annat än att sluta. Vilket han gjorde och likaså ytterligare ett ett antal trogna medarbetare in organisationen.

Hemlighetsmakeri

Klubbarna och Stadionklubbarnas ordförande, Jan Kowalski, var omöjlig att nå för en kommentar. Svenska Dagbladet var enda tidning som uppmärksammade det sensationella.

DN Galans kommunikation med omvärlden efter årsmötet bestod av ett knapphändigt meddelande där den nya styrelse presenterades. Inte ett ord om vad som utspelades eller förklaringar till skeendet.

Nu, sju månader senare, berättar TV-sporten att DN Galan har inlett en juridisk process för att undersöka ett sponsorkontrakt med Nike.

Då backade Nike

Ett avtal var knutet till Söderberg och när han försvann från DN Galan försvann också Nike och 6 miljoner kronor.

- Det har vållat oss betydande ekonomisk skada, säger Jan Kowalski till Svt.

- Vi är överraskade över den avtalsskrivningen, den var inte känd i våras för mig och övriga ägare.

Så länge som Söderberg medverkar?

Det som inte framkommer är slutdatum för kontraktet och om Nikes sponsring var helt beroende av Rajne Söderbergs medverkan.

Rajne Söderberg låter förstå att så är det:

- Det är en så kallad "Keyman-clause" som inte är helt ovanlig i sponsorsammanhang. Det är ganska vedertaget ute i Europa och övriga världen att det finns en sån här klausul i avtalen.

I klartext, han var garantin för att tävlingen utformade enligt löften och villkor i kontraktet.

Förhandlade själv med de största sponsorerna

Rajne Söderberg hade ansvar för förhandlingarna med några av de största sponsorerna till DN Galan och det var också han som hittade avtalsformerna.

Klausulen och dess innebörd granskas nu men DN Galans ekonomi och förutsättningar har försämrats avsevärt.

I dag har Rajne Söderberg engagerat sig i byggandet av en ny MAI-gala som ska få internationell status medan DN Galan ska hitta formerna för en ny organisation, bl a för uppdraget att hitta nya sponsorer.

Thomas Ejderhov

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.