Med Rajne Söderberg försvann 6 miljoner

Rajne Söderberg var DN Galan personifierad och det blev till slut hans fall. Ägarklubbarna tröttnade, men med Rajne försvann också storsponsorn Nike och därmed 6 miljoner kronor över tre år. Utan de pengarna äventyras DN Galans framtid.
Efter kontakter med friidrottsvärlden under tre decennier, först som aktiv och sedan som ansvarig för DN Galan känner Rajne Söderberg åtskilliga. Här ses han tillsammans med Kaliese Spencer, Jamaica. Foto Christine Olsson, Scanpix


Han skulle inleda sitt 25:e år som tävlingsdirektör för DN Galan. 25:e!

Beroendet av Rajne Söderberg i organisation var totalt. Inget skedde utan hans vetskap och klartecken. Varken internt eller externt.

Inledde sitt 25:e år - och sista

Rajne Söderberg byggde DN Galan till en internationell etablerad tävling och för varje år deltog allt flera världsstjärnor. Kulmen kom med inträdet i Champions League och acceptansen från andra jättegalor om att  tillhöra den exklusiva kretsen.

När sedan världens främste, den som alla vill se på startlinjen, Usain Bolt kom till Stadion var Rajne Söderbergs verk fulländat.

Dramaturgin blev som regisserad när han sedan sparkades.

Tvingade fram beslutet

Den 13 mars höll Stadionklubbarna årsmöte och den tisdagskvällen var slutet för Rajne Söderberg. De tolv Stockholmsklubbarna bakom DN Galan hade på förhand bestämt vad som skulle ske.

Kravet från en ny styrelsen var att rollerna skulle tydliggöras. Styrelsen skulle stå för strategiska beslut, de ”anställda” skulle göra jobbet, inte sitta i styrelsen, som Rajne Söderberg.

Han själv var tydlig, gick det förslaget igenom och ordförande Jan Kowalski omvaldes, då såg Söderberg inget alternativ annat än att sluta. Vilket han gjorde och likaså ytterligare ett ett antal trogna medarbetare in organisationen.

Hemlighetsmakeri

Klubbarna och Stadionklubbarnas ordförande, Jan Kowalski, var omöjlig att nå för en kommentar. Svenska Dagbladet var enda tidning som uppmärksammade det sensationella.

DN Galans kommunikation med omvärlden efter årsmötet bestod av ett knapphändigt meddelande där den nya styrelse presenterades. Inte ett ord om vad som utspelades eller förklaringar till skeendet.

Nu, sju månader senare, berättar TV-sporten att DN Galan har inlett en juridisk process för att undersöka ett sponsorkontrakt med Nike.

Då backade Nike

Ett avtal var knutet till Söderberg och när han försvann från DN Galan försvann också Nike och 6 miljoner kronor.

- Det har vållat oss betydande ekonomisk skada, säger Jan Kowalski till Svt.

- Vi är överraskade över den avtalsskrivningen, den var inte känd i våras för mig och övriga ägare.

Så länge som Söderberg medverkar?

Det som inte framkommer är slutdatum för kontraktet och om Nikes sponsring var helt beroende av Rajne Söderbergs medverkan.

Rajne Söderberg låter förstå att så är det:

- Det är en så kallad "Keyman-clause" som inte är helt ovanlig i sponsorsammanhang. Det är ganska vedertaget ute i Europa och övriga världen att det finns en sån här klausul i avtalen.

I klartext, han var garantin för att tävlingen utformade enligt löften och villkor i kontraktet.

Förhandlade själv med de största sponsorerna

Rajne Söderberg hade ansvar för förhandlingarna med några av de största sponsorerna till DN Galan och det var också han som hittade avtalsformerna.

Klausulen och dess innebörd granskas nu men DN Galans ekonomi och förutsättningar har försämrats avsevärt.

I dag har Rajne Söderberg engagerat sig i byggandet av en ny MAI-gala som ska få internationell status medan DN Galan ska hitta formerna för en ny organisation, bl a för uppdraget att hitta nya sponsorer.

Thomas Ejderhov

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.