Småklubbar i kamp om Zlatans miljoner

Totalt står 3,5 miljoner kronor står på spel. De gäller solidaritetsersättning för året då Zlatan Ibrahimovic fyllde tolv år, 1993. Nästan hälften av pengarna har redan hamnat hos Balkan. Men nu ska fler dela på pengarna.
Hemma i Malmö har Zlatan Ibrahimovic förärats en minnesplatta på Idrottens Walk of Fame på Stadiontorget. Nu är han själv mån om att rätt klubb ska få den s k solidaritetsersättningen. Foto: Drago Prvulovic, Scanpix
Annons

 

Det är inte enbart FBK Balkan som ska få tillgång till solidaritetsersättning för Zlatan Ibrahimovics skiften bland proffsklubbarna.

Utredningen avancerar

Svenska Fotbollförbundet föreslår att de återstående miljonerna ska fördelas mellan Balkan, BK Flagg och FC Rosengård.

- Det pågår fortfarande en utredning, men det är de tre klubbarna det gäller, säger Göran Blomgren till Sydsvenska Dagbladet.

Han är tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundet och har ansvaret för licens- och övergångsgruppen.

Zlatan själv påpekade

Nu börjar Blomgren få viss koll på när och var Zlatan spelade i sin ungdom. Han Det var han själv som i samband med flytten till Paris tyckte att Flagg också borde få del av pengarna.

Balkan har fått ekonomisk kompensation för året 1993, året då Zlatan fyllde tolv år.

Men nu har Flagg kommit in i bilden och dessutom har FC Rosengård uppmanats att lämna uppgifter till förbundet.

Han har fakta

Sydsvenska Dagbladet har delvis kunnat kartlägga Zlatans bakgrund på fotbollsplanerna.

I gamla Malmö BI inledde Zlatan i slutet av 1980-talet sin karriär i klubbens fotbollsskola.

2001 ombildades MBI till Mabi när klubbens slogs ihop med Turk Anadolu som från 2009 fick namnet FC Rosengård. 

Christer Jönsson var en av tränarna i Malmöl BI och 1993 hade han spelarna födda 1981. Här finns Zlatan Ibrahimovic med personnummer, hemadress och telefonnummer i förteckningen över spelarna under vårsäsongen.

Spelade där under våren

- Jag har sparat mina papper, och tur är väl det. Vi ömmade mycket för Rosengårdsungdomarna. Många, som Zlatan, kom från fattiga och eländiga förhållanden, säger Christer Jönsson.

Men Zlatan deltog inte i den klubben under hela 1993, just det år som solidaritetsersättning gäller.

- Han spelade med oss på våren. När skolorna började på hösten var han på annat håll. Men jag såg honom ofta på grusplanen med en boll, säger Christer Jönsson.

Därför gör FC Rosengård inte anspråk på en ersättning baserad mer än vårsäsongen.

Där gjorde han fem matcher

Samtidigt kan BK Flagg påvisa att Zlatan spelade fem matcher för klubben under 1993.

Rosengård och Flagg har skickat in uppgifter till förbundet medan Balkan ska återkomma med sina kompletteringar.

- Det är svårt att avgöra exakt allt kring Zlatan. Det fanns ju inte dagens teknik på kanslierna precis. Jag har uppgett vad jag kommer ihåg och de uppgifterna har förbundet fått, säger Ivica Kurtovic som var konsulent och tränare i Balkan 1993. Han är numera sportchef i FC Rosengård, en annan av intressenterna. 

Det som möjligen fårvirrar är att MBI och Balkan hade samma yta på Rosengård som träningsplan. 

Totalt handlar det om 3,5 miljoner kronor i solidaritetsersättning för året då Zlatan fyllde tolv år, 1993. Halva summan har redan Balkan fått. Ersättningen gäller Zlatans övergångar till Barcelona, Milan och Paris Saint-Germain.

Mycket vill ha mera. Nu avslöjas att världens ledande fotbollsklubbar går samman och bildar en superliga. 

Klubbarna garanteras miljardbelopp. De har säkrat 6 miljarder dollar i lånefinansiering från storbanken JPMorgan, uppger källor för Financial Times.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Nu lanserar GIH en egen podd. Det första avsnittet bjuder på ett samtal om idrottsskador, idrottspsykologi och ishockey, med forskaren Ulrika Tranaeus och ishockeylegendaren Anders Hedberg 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.