Småklubbar i kamp om Zlatans miljoner

Totalt står 3,5 miljoner kronor står på spel. De gäller solidaritetsersättning för året då Zlatan Ibrahimovic fyllde tolv år, 1993. Nästan hälften av pengarna har redan hamnat hos Balkan. Men nu ska fler dela på pengarna.
Hemma i Malmö har Zlatan Ibrahimovic förärats en minnesplatta på Idrottens Walk of Fame på Stadiontorget. Nu är han själv mån om att rätt klubb ska få den s k solidaritetsersättningen. Foto: Drago Prvulovic, Scanpix

 

Det är inte enbart FBK Balkan som ska få tillgång till solidaritetsersättning för Zlatan Ibrahimovics skiften bland proffsklubbarna.

Utredningen avancerar

Svenska Fotbollförbundet föreslår att de återstående miljonerna ska fördelas mellan Balkan, BK Flagg och FC Rosengård.

- Det pågår fortfarande en utredning, men det är de tre klubbarna det gäller, säger Göran Blomgren till Sydsvenska Dagbladet.

Han är tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundet och har ansvaret för licens- och övergångsgruppen.

Zlatan själv påpekade

Nu börjar Blomgren få viss koll på när och var Zlatan spelade i sin ungdom. Han Det var han själv som i samband med flytten till Paris tyckte att Flagg också borde få del av pengarna.

Balkan har fått ekonomisk kompensation för året 1993, året då Zlatan fyllde tolv år.

Men nu har Flagg kommit in i bilden och dessutom har FC Rosengård uppmanats att lämna uppgifter till förbundet.

Han har fakta

Sydsvenska Dagbladet har delvis kunnat kartlägga Zlatans bakgrund på fotbollsplanerna.

I gamla Malmö BI inledde Zlatan i slutet av 1980-talet sin karriär i klubbens fotbollsskola.

2001 ombildades MBI till Mabi när klubbens slogs ihop med Turk Anadolu som från 2009 fick namnet FC Rosengård. 

Christer Jönsson var en av tränarna i Malmöl BI och 1993 hade han spelarna födda 1981. Här finns Zlatan Ibrahimovic med personnummer, hemadress och telefonnummer i förteckningen över spelarna under vårsäsongen.

Spelade där under våren

- Jag har sparat mina papper, och tur är väl det. Vi ömmade mycket för Rosengårdsungdomarna. Många, som Zlatan, kom från fattiga och eländiga förhållanden, säger Christer Jönsson.

Men Zlatan deltog inte i den klubben under hela 1993, just det år som solidaritetsersättning gäller.

- Han spelade med oss på våren. När skolorna började på hösten var han på annat håll. Men jag såg honom ofta på grusplanen med en boll, säger Christer Jönsson.

Därför gör FC Rosengård inte anspråk på en ersättning baserad mer än vårsäsongen.

Där gjorde han fem matcher

Samtidigt kan BK Flagg påvisa att Zlatan spelade fem matcher för klubben under 1993.

Rosengård och Flagg har skickat in uppgifter till förbundet medan Balkan ska återkomma med sina kompletteringar.

- Det är svårt att avgöra exakt allt kring Zlatan. Det fanns ju inte dagens teknik på kanslierna precis. Jag har uppgett vad jag kommer ihåg och de uppgifterna har förbundet fått, säger Ivica Kurtovic som var konsulent och tränare i Balkan 1993. Han är numera sportchef i FC Rosengård, en annan av intressenterna. 

Det som möjligen fårvirrar är att MBI och Balkan hade samma yta på Rosengård som träningsplan. 

Totalt handlar det om 3,5 miljoner kronor i solidaritetsersättning för året då Zlatan fyllde tolv år, 1993. Halva summan har redan Balkan fått. Ersättningen gäller Zlatans övergångar till Barcelona, Milan och Paris Saint-Germain.

Karin Torneklint kommer direkt från rollen som mycket framgångsrik förbundskapten för svensk friidrott och den mediabelysta OS-scenen, guld- och silverbehängd som hon är och tar nästa steg i bandyns lågprofilerade värld. 

Och inte nog med det. Svenska Bandyförbundet vill också anställa en youtuber. En unik rekrytering pågår

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.