Småklubbar i kamp om Zlatans miljoner

Totalt står 3,5 miljoner kronor står på spel. De gäller solidaritetsersättning för året då Zlatan Ibrahimovic fyllde tolv år, 1993. Nästan hälften av pengarna har redan hamnat hos Balkan. Men nu ska fler dela på pengarna.
Hemma i Malmö har Zlatan Ibrahimovic förärats en minnesplatta på Idrottens Walk of Fame på Stadiontorget. Nu är han själv mån om att rätt klubb ska få den s k solidaritetsersättningen. Foto: Drago Prvulovic, Scanpix

 

Det är inte enbart FBK Balkan som ska få tillgång till solidaritetsersättning för Zlatan Ibrahimovics skiften bland proffsklubbarna.

Utredningen avancerar

Svenska Fotbollförbundet föreslår att de återstående miljonerna ska fördelas mellan Balkan, BK Flagg och FC Rosengård.

- Det pågår fortfarande en utredning, men det är de tre klubbarna det gäller, säger Göran Blomgren till Sydsvenska Dagbladet.

Han är tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundet och har ansvaret för licens- och övergångsgruppen.

Zlatan själv påpekade

Nu börjar Blomgren få viss koll på när och var Zlatan spelade i sin ungdom. Han Det var han själv som i samband med flytten till Paris tyckte att Flagg också borde få del av pengarna.

Balkan har fått ekonomisk kompensation för året 1993, året då Zlatan fyllde tolv år.

Men nu har Flagg kommit in i bilden och dessutom har FC Rosengård uppmanats att lämna uppgifter till förbundet.

Han har fakta

Sydsvenska Dagbladet har delvis kunnat kartlägga Zlatans bakgrund på fotbollsplanerna.

I gamla Malmö BI inledde Zlatan i slutet av 1980-talet sin karriär i klubbens fotbollsskola.

2001 ombildades MBI till Mabi när klubbens slogs ihop med Turk Anadolu som från 2009 fick namnet FC Rosengård. 

Christer Jönsson var en av tränarna i Malmöl BI och 1993 hade han spelarna födda 1981. Här finns Zlatan Ibrahimovic med personnummer, hemadress och telefonnummer i förteckningen över spelarna under vårsäsongen.

Spelade där under våren

- Jag har sparat mina papper, och tur är väl det. Vi ömmade mycket för Rosengårdsungdomarna. Många, som Zlatan, kom från fattiga och eländiga förhållanden, säger Christer Jönsson.

Men Zlatan deltog inte i den klubben under hela 1993, just det år som solidaritetsersättning gäller.

- Han spelade med oss på våren. När skolorna började på hösten var han på annat håll. Men jag såg honom ofta på grusplanen med en boll, säger Christer Jönsson.

Därför gör FC Rosengård inte anspråk på en ersättning baserad mer än vårsäsongen.

Där gjorde han fem matcher

Samtidigt kan BK Flagg påvisa att Zlatan spelade fem matcher för klubben under 1993.

Rosengård och Flagg har skickat in uppgifter till förbundet medan Balkan ska återkomma med sina kompletteringar.

- Det är svårt att avgöra exakt allt kring Zlatan. Det fanns ju inte dagens teknik på kanslierna precis. Jag har uppgett vad jag kommer ihåg och de uppgifterna har förbundet fått, säger Ivica Kurtovic som var konsulent och tränare i Balkan 1993. Han är numera sportchef i FC Rosengård, en annan av intressenterna. 

Det som möjligen fårvirrar är att MBI och Balkan hade samma yta på Rosengård som träningsplan. 

Totalt handlar det om 3,5 miljoner kronor i solidaritetsersättning för året då Zlatan fyllde tolv år, 1993. Halva summan har redan Balkan fått. Ersättningen gäller Zlatans övergångar till Barcelona, Milan och Paris Saint-Germain.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.