Lika lön i damlaget och herrlaget

De gör vad ingen annan har gjort, inför lika värde. Samma lön i herrlaget som i damlaget. Därtill likadana tröjor. Jämställdheten har inte kommit längre i någon klubb. Men IF Limhamn Bunkeflo har varit föregångare även tidigare.
Bunkefloprojektet har också gett IF Limhamn Bunkeflo uppmärksamhet. Nu kommer samma klubb med ytterligare ett unikt initiativ. Foto: André de Loisted, Scanpix

 

- Vi har respekt för att vissa inte vill spela enligt våra villkor. De hävdar att de har ett annat marknadsvärde och det har de kanske. Men nu stiger vi av karusellen. Spelarna på herrsidan har spelat ut föreningarna mot varandra och flyttat runt. Det är simpel barnpsykologi, men vi går på det i klubbarna, säger Johan Andersson, sportchef i LB07.

En föregångare

Det här är klubben som har framstått som en föregångare även tidigare. Bunkeflo-projektet startades hösten 1999 som ett samverkansprojekt mellan skola, idrottsförening och forskning.

Uppmärksamheten har ökat kraftigt med åren och verksamheten är i dag välkänd. När samhället skalar bort gymnastik prioriteras rörelse här i annorlunda former.

Sjukskrivningar, välfärdssjukdomar och ickegympa i skolan ska motas. Alla barn i första klass har fysisk aktivitet dagligen och upp till fjärde klass ingår gympa med IF Limhamn Bunkeflo som delaktigt tillsammans med pedagoger.

Förutom att lägga grunden till en hälsosam livsstil syftar projektet till att öka barnens självförtroende, koncentrationsförmåga och sociala förmåga.

Studerar motoriken

Därtill studeras barnens motorik och på det viset ingår forskning utöver idrott och skola i arbetet. Bunkeflo-modellen har blivit mätbar och andra kommuner sneglar och vill göra något liknande.

Nu torde fler klubbar intressera sig för nästa framtidsmodell från IF Limhamn Bunkeflo.

Med ett damlag i nya Elitettan och ett herrlag i division 1 södra inleddes diskussionerna om förutsättningar och villkor. Det ledde till ett policybeslut om spelarlöner.

Alla fick skriva nya kontrakt

Samtliga seniorspelare fick skriva nya kontrakt.

- Tjejerna är lika viktiga som killarna, säger Johan Andersson till Sydsvenska Dagbladet.

- Därför är ersättningsnivån samma för alla spelare i våra båda seniorlag. Det är inga stora summor det rör sig om, men totalt sett blir det förstås en omfattande satsning för klubben.

Några besvikna lämnade

Det blev reaktioner – tjejerna blev glatt förvånade, killarna undrande och delvis besvikna.

- Damerna hade inte förväntat sig någon ersättning alls.

För herrarna sänkte ersättningsnivån och många tackade för sig.

Spelat ut föreningarna mot varandra

- Spelarna på herrsidan har spelat ut föreningarna mot varandra och flyttat runt. Det är simpel barnpsykologi, men vi går på det i klubbarna, säger Johan Andersson som nu ville ha ett slut på de här förhandlingarna.

- Hos oss är till och med matchställen lika. Båda lagen bär samma reklam, säger Johan Andersson.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson uppskattar initiativet:

- Ett föredöme ur jämställdhetsperspektiv.

Fakta

Se också vad Dan Persson skriver i sin blogg om Limhamn Bunkeflo.

Mats Fredriksson (inte verifierad)

mån, 2013-02-11 16:03

1. Intressant satsning

Intressant satsning i dessa tider. När samhället går mot marknadsanpassning i allt från hyressättningar i storstäderna till satsningar på sjukhus och skolor, så går Limhamn Bunkeflo den motsatta vägen och refererar till jämlikhet och rättvisa. Äntligen ett ljus på den kommersiella idrottshimmelen.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.