Gais räddning – sälja cykellopp!

En hemlig räddningsplan ska rädda Gais från undergång. Men delar av planen har läckt ut. Klubben ska sälja cykellopp och en kund är redan klar, nämligen Malmö FF. Nu letar Gais köpare i Stockholm.
Med Gais som initiativtagare blir det nya cykellopp i Göteborg, Malmö och på sikt även i Stockholm. Allt för att Gais ska klara sig undan en skuld om 11,6 miljoner kronor. Foto: ScanpixAllt är ändå lite tragikomiskt. Bedrövligt i den meningen att Gais måste få in merparten av skulden om 11,6 miljoner sex månader. Samtidigt lite lustigt att en väg till skuldbefrielse är att fotbollsklubben ska sälja, och verkligen tror på det, cykellopp till andra föreningar.

Snabbt beslut av MFF

- Förslaget är en del av den handlingsplan som vi presenterar för att stärka Gais ekonomi. Innan Göteborgsgirot ens börjat har det enligt min mening blivit en succé. Vi har 3 000 anmälda och sponsorer som står i kö för att få vara med och utveckla projektet, bekräftar säger Christer Wallin i Gais till gp.se.

Alla idéer är bra utom de dåliga.

Med MFF krävdes inga långa förhandlingar. Uppgörelsen är redan klar.

Köper ett koncept

- Malmö FF förvaltar rättigheten och betalar bland annat för koncept, grundarbete och sponsoruppbyggnad. Vi kommer också att hjälpa till rent praktiskt. På sikt kan man tänka sig att Gais, som äger Göteborgsgirot, även går in som delägare i Malmögirot. Det här blir en win-win-situation, säger Christer Wallin.

Vad MFF betalar för rättigheterna till loppet ska Wallin berätta vid måndagens årsmöte.

Där kommer diskussionerna handla nästan uteslutande om den katastrofala ekonomin. Bara under fjolåret förlorade klubben 5,3 miljoner kronor och med gamla försyndelser är skulderna uppe i 11,6 miljoner.

Tre givna huvudsponsorer

Nu kräver licensnämnden en plan för hur Gais ska jobba med ekonomin. Senast den sista mars vill nämnden veta och i sin tur godkänna planen. 31 augusti är nästa deadline och då ska GAIS om inte annat ha befriat sig helt från skulderna så i alla fall ha kommit långt i saneringsarbetet.

Det krävs extraordinära åtgärder. Att sälja cykellopp må vara udda, men uppenbarligen ett sätt att få intäkter.

I de här förhandlingarna har klubben haft stor nytta av sina partners. Sålunda är GT huvudsponsor till loppet i Göteborg, i Malmö är Kvällsposten tilltänkt sponsor och i Stockholm finns det därmed en given kandidat...

Till och med trehjulingar...

3 000 cyklister är hittills anmälda till loppet i Göteborg den 10-12 maj och initiativet har mötts av stort intresse från sponsorer.

Göteborgsgirot ska bli årligen återkommande för såväl  motionärer som för eliten, med världens bästa cyklister, heter det. Tanken är att fånga alla som gillar att cykla, det inkluderar faktiskt de minsta, de med trehjulingar.

Huvudloppet på lördagen den 11 maj blir cirka sju mil långt och tar de tävlande genom Göteborgs alla stadsdelar. Under helgen planeras även ett utmanande mountainbike-lopp

I Malmö blir det premiär 2014 och närmast ska MFF resonera med Malmö stad om lämplig tid och plats för loppet.

Cenneth Åhlund (inte verifierad)

fre, 2013-03-22 17:25

1. Skatt?

Hur är det med skattereglerna runt intäkter om exempelvis fotboll skaffar intäkter genom att arrangera annan idrott än fotboll? Har för mig att det då blir skattepliktigt? Samtidigt konkurrerar det ut den idrott som borde ta del av intäkten? Givetvis täcker de väl i detta fall det med en cykelsektion men det är väl ändå en maskering som vi andra kan genomskåda?

Dan Persson

sön, 2013-03-24 12:13

2. Blir skattepliktig vinst

Den ideella föreningens skattefrihet omfattar bara den verksamhet som stadgemässigt ingår i föreningens uppdrag. Nu kan GAIS klara sig genom att påvisa att de har varit ute och cyklat både på plan och i styrelserum under lång tid.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.