Har tjejerna tagit över sportsidorna?

Damidrotten har dominerat dagstidningarnas sportsidor i sommar på ett unikt sätt. Motsatsen är ju traditionell, men nu finns det fakta på hur tjejerna har tagit störst utrymme under två månader vilket bedöms som unikt.
Irene Eklunds genombrott i somras har gett stor uppmärksamhet i media.Foto: Christine Olsson, Scanpix
Annons

 

Ni vet själva, basket-EM, Irene Eklunds genombrott, Serena Williams besök och spel i Båstad, dam-EM i fotboll och som kulmen, Sarah Sjöströms fantastiska VM.

Fakta på vad som har hänt

Det är Dagens Nyheter som har dykt lite djupare i statistiken och funnit belägg för dominansen. I DN:s undersökning framkommer att damidrotten tagit över tidningarnas första uppslag – de två sidor där tidningen placerar sina viktigaste nyheter.

Om Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter slås ihop handlar det om tre av fyra uppslag. Dagens Nyheters sportsidors första uppslag har fyllts med damidrott 86 procent av dagarna mellan 15 juni och 25 juli. I Expressen är samma siffra 71 och för Aftonbladet 66.

Men så har det också handlat mycket om damidrott i sommar. Både i antal arrangemang och i framgångar.

"Det finns två skäl"

Därmed är det egentligen inte annat än naturligt att tjejerna bryter grabbarnas dominans och kliver fram ur skuggan.

- Det handlar om att antalet kvinnliga reportrar har ökat på redaktionerna och det har skapat en större genusmedvetenhet. Sen finns det ett kommersiellt intresse också – tidningarna har väl vaknat och insett att den andra hälften av befolkningen också är oerhört sportintresserad, säger Jarlbro som hoppas att sommaren ska vara startskottet på en mer jämlik sportbevakning, förklarar Gunilla Jarlbro, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, i DN.

Hon vill att tro att förändringen är beständig:

- Vi får se om det bara är temporärt men jag är optimistisk som tusan. Vi slår oss ofta på bröstet i Sverige när vi pratar genus, men faktum är att vi är långt efter när det gäller rapportering i medier, inte bara inom sporten. Men sent ska syndaren vakna och det hoppas jag verkligen att den har gjort nu.

Sven Essen (inte verifierad)

tis, 2013-08-06 10:28

1. Genus och idrott

Förhoppningsvis så är det prestationerna i sig som är avgörande för utrymmet i "spalterna" och inte könet.

Freja (inte verifierad)

tis, 2013-08-06 21:54

2. Och då kommer förmodligen

Och då kommer förmodligen damidrottarna att få mer utrymme :)

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.