Har tjejerna tagit över sportsidorna?

Damidrotten har dominerat dagstidningarnas sportsidor i sommar på ett unikt sätt. Motsatsen är ju traditionell, men nu finns det fakta på hur tjejerna har tagit störst utrymme under två månader vilket bedöms som unikt.
Irene Eklunds genombrott i somras har gett stor uppmärksamhet i media.Foto: Christine Olsson, Scanpix

 

Ni vet själva, basket-EM, Irene Eklunds genombrott, Serena Williams besök och spel i Båstad, dam-EM i fotboll och som kulmen, Sarah Sjöströms fantastiska VM.

Fakta på vad som har hänt

Det är Dagens Nyheter som har dykt lite djupare i statistiken och funnit belägg för dominansen. I DN:s undersökning framkommer att damidrotten tagit över tidningarnas första uppslag – de två sidor där tidningen placerar sina viktigaste nyheter.

Om Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter slås ihop handlar det om tre av fyra uppslag. Dagens Nyheters sportsidors första uppslag har fyllts med damidrott 86 procent av dagarna mellan 15 juni och 25 juli. I Expressen är samma siffra 71 och för Aftonbladet 66.

Men så har det också handlat mycket om damidrott i sommar. Både i antal arrangemang och i framgångar.

"Det finns två skäl"

Därmed är det egentligen inte annat än naturligt att tjejerna bryter grabbarnas dominans och kliver fram ur skuggan.

- Det handlar om att antalet kvinnliga reportrar har ökat på redaktionerna och det har skapat en större genusmedvetenhet. Sen finns det ett kommersiellt intresse också – tidningarna har väl vaknat och insett att den andra hälften av befolkningen också är oerhört sportintresserad, säger Jarlbro som hoppas att sommaren ska vara startskottet på en mer jämlik sportbevakning, förklarar Gunilla Jarlbro, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, i DN.

Hon vill att tro att förändringen är beständig:

- Vi får se om det bara är temporärt men jag är optimistisk som tusan. Vi slår oss ofta på bröstet i Sverige när vi pratar genus, men faktum är att vi är långt efter när det gäller rapportering i medier, inte bara inom sporten. Men sent ska syndaren vakna och det hoppas jag verkligen att den har gjort nu.

Sven Essen (inte verifierad)

tis, 2013-08-06 10:28

1. Genus och idrott

Förhoppningsvis så är det prestationerna i sig som är avgörande för utrymmet i "spalterna" och inte könet.

Freja (inte verifierad)

tis, 2013-08-06 21:54

2. Och då kommer förmodligen

Och då kommer förmodligen damidrottarna att få mer utrymme :)
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.