Bara fyra tjänar mer än Zlatan

Hur mycket pengar är i omlopp och vem tjänar mest? Sporting Intelligence har försökt kartlägga idrottsvärldens löner och kommit till slutsatsen att Zlatan Ibrahimovic är den femte högst avlönade idrottsmannen.
Floyd Mayweather Jr, världens bästa avlönade idrottsutövare med 477 miljoner kronor.

 

Spelarna i Manchester City är bäst betalda i världen. De tjänar faktiskt mer än baseballagen NY Yankees och LA Dodgers. 

Wigan hade sämsta löner

Lönesnittet i City ligger på 5 337 944 pund om året i lön, alltså över 58 miljoner kronor och motsvarar en löneökning  om 256 procent. 

Sporting Intelligence har undersökt alla världens lag. Genom att räkna på snittet på spelarlönerna under året kunde få fram siffror och i sin tur en statistik.

Dessutom, Wigan som vann FA-cupen och åkte ur Premier League förra säsongen, hade den lägsta genomsnittliga löner av alla Premier League-klubb 2012-13, med ett snitt om 1.750.000 pund per spelare sätta dem 166 : e i tabellen.

Två amerikanare 

Zlatan Ibrahimovic är alltså femma enligt den här undersökningen med sina 228 miljoner. Att jämföra med världens högst avlönade, boxaren Floyd Mayweather med 477 miljoner kronor.

 Därefter följer två fotbollsspelare, Cristiano Ronaldo och Leo Messi som båda tjänar 326 miljoner.      

Stjärnan i amerikansk fotboll, Aaron Rodgers, kommer upp i 261 och sedan följer Zlatan     

Undersökningen tog hänsyn till 294 lag i sju sport, över 15 ligor och 12 länder, och omfattade 8 663 idrottsmän som tjänat totalt 16 150 miljoner dollar mellan dem.

Fakta

Här är genomsnittslön per spelare och år i de största klubbarna. 

1 Manchester City fotboll 58 mkr 

2 NY Yankees baseboll  57      

3 LA Dodgers baseboll 55      

4 Real Madrid fotboll 54      

5 Barcelona fotboll 53      

6 Brooklyn Nets basket 48      

7 Bayern München fotboll 47      

8 Manchester United fotboll 46      

9 Chicago Bulls basket 43      

 10 Chelsea fotboll 43      

Världens högst betalda idrottsmän 2013:

1 Floyd Mayweather boxning 477 mkr

2 Cristiano Ronaldo fotboll 326      

3 Leo Messi fotboll 326      

4 Aaron Rodgers am fotboll 261      

5 Zlatan Ibrahimovic fotboll 228

Källa: Sporting Intelligence

NBA (inte verifierad)

fre, 2015-05-22 14:56

1. Blir förbryllad av

Blir förbryllad av undersökningen. Chicago Bulls är alltså nia i världen gällande snittlön per spelare, men bara på plats 20 av 30 gällande total lönebudget i NBA. Och NBA-lagen har sånär som på någon spelare eller två, något eftersläpande kontrakt eller så, samma antal spelare anställda. Någonting är galet. Källa: http://hoopshype.com/salaries.htm

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.