Bara fyra tjänar mer än Zlatan

Hur mycket pengar är i omlopp och vem tjänar mest? Sporting Intelligence har försökt kartlägga idrottsvärldens löner och kommit till slutsatsen att Zlatan Ibrahimovic är den femte högst avlönade idrottsmannen.
Floyd Mayweather Jr, världens bästa avlönade idrottsutövare med 477 miljoner kronor.

 

Spelarna i Manchester City är bäst betalda i världen. De tjänar faktiskt mer än baseballagen NY Yankees och LA Dodgers. 

Wigan hade sämsta löner

Lönesnittet i City ligger på 5 337 944 pund om året i lön, alltså över 58 miljoner kronor och motsvarar en löneökning  om 256 procent. 

Sporting Intelligence har undersökt alla världens lag. Genom att räkna på snittet på spelarlönerna under året kunde få fram siffror och i sin tur en statistik.

Dessutom, Wigan som vann FA-cupen och åkte ur Premier League förra säsongen, hade den lägsta genomsnittliga löner av alla Premier League-klubb 2012-13, med ett snitt om 1.750.000 pund per spelare sätta dem 166 : e i tabellen.

Två amerikanare 

Zlatan Ibrahimovic är alltså femma enligt den här undersökningen med sina 228 miljoner. Att jämföra med världens högst avlönade, boxaren Floyd Mayweather med 477 miljoner kronor.

 Därefter följer två fotbollsspelare, Cristiano Ronaldo och Leo Messi som båda tjänar 326 miljoner.      

Stjärnan i amerikansk fotboll, Aaron Rodgers, kommer upp i 261 och sedan följer Zlatan     

Undersökningen tog hänsyn till 294 lag i sju sport, över 15 ligor och 12 länder, och omfattade 8 663 idrottsmän som tjänat totalt 16 150 miljoner dollar mellan dem.

Fakta

Här är genomsnittslön per spelare och år i de största klubbarna. 

1 Manchester City fotboll 58 mkr 

2 NY Yankees baseboll  57      

3 LA Dodgers baseboll 55      

4 Real Madrid fotboll 54      

5 Barcelona fotboll 53      

6 Brooklyn Nets basket 48      

7 Bayern München fotboll 47      

8 Manchester United fotboll 46      

9 Chicago Bulls basket 43      

 10 Chelsea fotboll 43      

Världens högst betalda idrottsmän 2013:

1 Floyd Mayweather boxning 477 mkr

2 Cristiano Ronaldo fotboll 326      

3 Leo Messi fotboll 326      

4 Aaron Rodgers am fotboll 261      

5 Zlatan Ibrahimovic fotboll 228

Källa: Sporting Intelligence

NBA (inte verifierad)

fre, 2015-05-22 15:56

1. Blir förbryllad av

Blir förbryllad av undersökningen. Chicago Bulls är alltså nia i världen gällande snittlön per spelare, men bara på plats 20 av 30 gällande total lönebudget i NBA. Och NBA-lagen har sånär som på någon spelare eller två, något eftersläpande kontrakt eller så, samma antal spelare anställda. Någonting är galet. Källa: http://hoopshype.com/salaries.htm

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.