Bara fyra tjänar mer än Zlatan

Hur mycket pengar är i omlopp och vem tjänar mest? Sporting Intelligence har försökt kartlägga idrottsvärldens löner och kommit till slutsatsen att Zlatan Ibrahimovic är den femte högst avlönade idrottsmannen.
Floyd Mayweather Jr, världens bästa avlönade idrottsutövare med 477 miljoner kronor.

 

Spelarna i Manchester City är bäst betalda i världen. De tjänar faktiskt mer än baseballagen NY Yankees och LA Dodgers. 

Wigan hade sämsta löner

Lönesnittet i City ligger på 5 337 944 pund om året i lön, alltså över 58 miljoner kronor och motsvarar en löneökning  om 256 procent. 

Sporting Intelligence har undersökt alla världens lag. Genom att räkna på snittet på spelarlönerna under året kunde få fram siffror och i sin tur en statistik.

Dessutom, Wigan som vann FA-cupen och åkte ur Premier League förra säsongen, hade den lägsta genomsnittliga löner av alla Premier League-klubb 2012-13, med ett snitt om 1.750.000 pund per spelare sätta dem 166 : e i tabellen.

Två amerikanare 

Zlatan Ibrahimovic är alltså femma enligt den här undersökningen med sina 228 miljoner. Att jämföra med världens högst avlönade, boxaren Floyd Mayweather med 477 miljoner kronor.

 Därefter följer två fotbollsspelare, Cristiano Ronaldo och Leo Messi som båda tjänar 326 miljoner.      

Stjärnan i amerikansk fotboll, Aaron Rodgers, kommer upp i 261 och sedan följer Zlatan     

Undersökningen tog hänsyn till 294 lag i sju sport, över 15 ligor och 12 länder, och omfattade 8 663 idrottsmän som tjänat totalt 16 150 miljoner dollar mellan dem.

Fakta

Här är genomsnittslön per spelare och år i de största klubbarna. 

1 Manchester City fotboll 58 mkr 

2 NY Yankees baseboll  57      

3 LA Dodgers baseboll 55      

4 Real Madrid fotboll 54      

5 Barcelona fotboll 53      

6 Brooklyn Nets basket 48      

7 Bayern München fotboll 47      

8 Manchester United fotboll 46      

9 Chicago Bulls basket 43      

 10 Chelsea fotboll 43      

Världens högst betalda idrottsmän 2013:

1 Floyd Mayweather boxning 477 mkr

2 Cristiano Ronaldo fotboll 326      

3 Leo Messi fotboll 326      

4 Aaron Rodgers am fotboll 261      

5 Zlatan Ibrahimovic fotboll 228

Källa: Sporting Intelligence

NBA (inte verifierad)

fre, 2015-05-22 15:56

1. Blir förbryllad av

Blir förbryllad av undersökningen. Chicago Bulls är alltså nia i världen gällande snittlön per spelare, men bara på plats 20 av 30 gällande total lönebudget i NBA. Och NBA-lagen har sånär som på någon spelare eller två, något eftersläpande kontrakt eller så, samma antal spelare anställda. Någonting är galet. Källa: http://hoopshype.com/salaries.htm

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.