Miljonvinster - utan Champions League

Malmö, AIK och Elfsborg har de senaste åren haft intäkter i 20-miljonersklassen – i Europa League. Nu är det nära igen – för MFF, AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och BP.
AIK:s lag firar 2-0-segern i kvalet till Europaligan på Friends Arena. Foto Bertil Ericson / TT

 

Europa League är inte Champions League, vare sig sportsligt eller ekonomiskt. Men pengarna kan likväl med allsvenska mått bli stora.

Miljonerna väntar

Malmö FF, AIK och Elfsborg  har under senaste åren haft intäkter på uppemot 20 miljoner kronor där nettovinsterna blivit mellan 13-15 miljoner kronor.

Bara ett gruppspel ger cirka 11 miljoner.

Nu finns chansen till Europa-miljoner igen för så många som fem allsvenska klubbar. MFF, AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och BP.

En eller två segrar. då...

En omgång till återstår för MFF i Champions League-kval för att ha säkra Europa League gruppspel.

Två omgångar ytterligare återstår för lagen i det direkta EL-kvalet.

Klubbarna som tornar upp sig i kommande omgång för den allsvenska kvintetten tjeckiska Sparta Prag, Astanai från Kazakstan, Rio Ave (Portugal), isländska FH och Serie A-klubben Torino.

MFF spelar ju i Champions League-kval och behöver ”bara” ta sig en omgång till för att vara garanterade spel i Europa Leagues gruppspel – dit förlorande klubbar i ett avgörande CL-kval förpassas.

Då 75 miljoner

Ett eventuellt gruppspel i Champions League skulle ge Malmö otroliga 75 miljoner kronor. Bara ett avgörande playoff inbringar närmare 20 miljoner. Ja, ni ser – gruppspel ger automatiskt en intäkt i 100-miljonersklassen. Det på CL-nivån.

Men som sagt, Europa League-spel kan också innebära förhållandevis stora pengar.

För AIK skulle ett gruppspel göra året som helhet till en enorm ekonomisk succé. Med försäljningarna av Robin Quaison och Eero Markkanen har AIK tjänat omkring 35 miljoner kronor.

Med ett gruppspel kan AIK passera 60-miljonersstrecket.

Ola Gustavsson, FotbollDirekt

Fakta

Här är alla nivåer för Champions League till Eurropa League, från kvalspel till gruppspel, slutspel och finalspel.

Till det här ska läggas potentiella tv-intäkter framöver. I dessa siffror exkluderat.

CHAMPIONS LEAGUE

• Förlust i någon av kvalomgångarna eller play off: 1,7 miljoner kronor.

• Vidare till play off: 18,3 miljoner.

• Vidare till gruppspelet: 75 miljoner.

• En matchseger i gruppspelet: 8,7 miljoner.

• Oavgjort i gruppspelet: 4,3 miljoner.

• Vidare till åttondelen: 30 miljoner.

• Kvartsfinal: 33 miljoner

• Semifinal: 42 miljoner

• Finaförlust: 56 miljoner

• Vinst: 90 miljoner

EUROPA LEAGUE

• Deltagande i kvalomgång: 870 000 kr/omgång.

• Förlust i play off: 870 000.

• Vidare till gruppspel: 11,3 miljoner.

• Vinstmatch i gruppspel: 1,7 miljoner.

• Oavgjord match i gruppspel: 870 000.

• Etta i gruppen: 3,5 miljoner.

• Tvåa i gruppen: 1,7 miljoner.

• Sextondel: 1,7 miljoner.

• Vidare till åttondel: 3 miljoner.

• Vidare till kvartsfinal: 3,9 miljoner.

• Vidare till semifinal: 8,7 miljoner.

• Förlust i final: 21,8 miljoner.

• Vinst i final. 43 miljoner.

Martin Alsiö (inte verifierad)

tis, 2014-07-29 11:37

1. Intäkter och resultat

Att enbart redovisa intäkterna, men inte resultaten är ungefär som att bara räkna favoritlagets gjorda mål, men strunta i hur många de släpper in. De fem exemplen i denna artikel har gjort -75,9 miljoner SEK sedan Europa League infördes 2009. Varför skulle någon enstaka internationell framgång förändra rekordförlusterna?

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.