Miljonvinster - utan Champions League

Malmö, AIK och Elfsborg har de senaste åren haft intäkter i 20-miljonersklassen – i Europa League. Nu är det nära igen – för MFF, AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och BP.
AIK:s lag firar 2-0-segern i kvalet till Europaligan på Friends Arena. Foto Bertil Ericson / TT

 

Europa League är inte Champions League, vare sig sportsligt eller ekonomiskt. Men pengarna kan likväl med allsvenska mått bli stora.

Miljonerna väntar

Malmö FF, AIK och Elfsborg  har under senaste åren haft intäkter på uppemot 20 miljoner kronor där nettovinsterna blivit mellan 13-15 miljoner kronor.

Bara ett gruppspel ger cirka 11 miljoner.

Nu finns chansen till Europa-miljoner igen för så många som fem allsvenska klubbar. MFF, AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och BP.

En eller två segrar. då...

En omgång till återstår för MFF i Champions League-kval för att ha säkra Europa League gruppspel.

Två omgångar ytterligare återstår för lagen i det direkta EL-kvalet.

Klubbarna som tornar upp sig i kommande omgång för den allsvenska kvintetten tjeckiska Sparta Prag, Astanai från Kazakstan, Rio Ave (Portugal), isländska FH och Serie A-klubben Torino.

MFF spelar ju i Champions League-kval och behöver ”bara” ta sig en omgång till för att vara garanterade spel i Europa Leagues gruppspel – dit förlorande klubbar i ett avgörande CL-kval förpassas.

Då 75 miljoner

Ett eventuellt gruppspel i Champions League skulle ge Malmö otroliga 75 miljoner kronor. Bara ett avgörande playoff inbringar närmare 20 miljoner. Ja, ni ser – gruppspel ger automatiskt en intäkt i 100-miljonersklassen. Det på CL-nivån.

Men som sagt, Europa League-spel kan också innebära förhållandevis stora pengar.

För AIK skulle ett gruppspel göra året som helhet till en enorm ekonomisk succé. Med försäljningarna av Robin Quaison och Eero Markkanen har AIK tjänat omkring 35 miljoner kronor.

Med ett gruppspel kan AIK passera 60-miljonersstrecket.

Ola Gustavsson, FotbollDirekt

Fakta

Här är alla nivåer för Champions League till Eurropa League, från kvalspel till gruppspel, slutspel och finalspel.

Till det här ska läggas potentiella tv-intäkter framöver. I dessa siffror exkluderat.

CHAMPIONS LEAGUE

• Förlust i någon av kvalomgångarna eller play off: 1,7 miljoner kronor.

• Vidare till play off: 18,3 miljoner.

• Vidare till gruppspelet: 75 miljoner.

• En matchseger i gruppspelet: 8,7 miljoner.

• Oavgjort i gruppspelet: 4,3 miljoner.

• Vidare till åttondelen: 30 miljoner.

• Kvartsfinal: 33 miljoner

• Semifinal: 42 miljoner

• Finaförlust: 56 miljoner

• Vinst: 90 miljoner

EUROPA LEAGUE

• Deltagande i kvalomgång: 870 000 kr/omgång.

• Förlust i play off: 870 000.

• Vidare till gruppspel: 11,3 miljoner.

• Vinstmatch i gruppspel: 1,7 miljoner.

• Oavgjord match i gruppspel: 870 000.

• Etta i gruppen: 3,5 miljoner.

• Tvåa i gruppen: 1,7 miljoner.

• Sextondel: 1,7 miljoner.

• Vidare till åttondel: 3 miljoner.

• Vidare till kvartsfinal: 3,9 miljoner.

• Vidare till semifinal: 8,7 miljoner.

• Förlust i final: 21,8 miljoner.

• Vinst i final. 43 miljoner.

Martin Alsiö (inte verifierad)

tis, 2014-07-29 12:37

1. Intäkter och resultat

Att enbart redovisa intäkterna, men inte resultaten är ungefär som att bara räkna favoritlagets gjorda mål, men strunta i hur många de släpper in. De fem exemplen i denna artikel har gjort -75,9 miljoner SEK sedan Europa League infördes 2009. Varför skulle någon enstaka internationell framgång förändra rekordförlusterna?

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.