Miljonvinster - utan Champions League

Malmö, AIK och Elfsborg har de senaste åren haft intäkter i 20-miljonersklassen – i Europa League. Nu är det nära igen – för MFF, AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och BP.
AIK:s lag firar 2-0-segern i kvalet till Europaligan på Friends Arena. Foto Bertil Ericson / TT

 

Europa League är inte Champions League, vare sig sportsligt eller ekonomiskt. Men pengarna kan likväl med allsvenska mått bli stora.

Miljonerna väntar

Malmö FF, AIK och Elfsborg  har under senaste åren haft intäkter på uppemot 20 miljoner kronor där nettovinsterna blivit mellan 13-15 miljoner kronor.

Bara ett gruppspel ger cirka 11 miljoner.

Nu finns chansen till Europa-miljoner igen för så många som fem allsvenska klubbar. MFF, AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och BP.

En eller två segrar. då...

En omgång till återstår för MFF i Champions League-kval för att ha säkra Europa League gruppspel.

Två omgångar ytterligare återstår för lagen i det direkta EL-kvalet.

Klubbarna som tornar upp sig i kommande omgång för den allsvenska kvintetten tjeckiska Sparta Prag, Astanai från Kazakstan, Rio Ave (Portugal), isländska FH och Serie A-klubben Torino.

MFF spelar ju i Champions League-kval och behöver ”bara” ta sig en omgång till för att vara garanterade spel i Europa Leagues gruppspel – dit förlorande klubbar i ett avgörande CL-kval förpassas.

Då 75 miljoner

Ett eventuellt gruppspel i Champions League skulle ge Malmö otroliga 75 miljoner kronor. Bara ett avgörande playoff inbringar närmare 20 miljoner. Ja, ni ser – gruppspel ger automatiskt en intäkt i 100-miljonersklassen. Det på CL-nivån.

Men som sagt, Europa League-spel kan också innebära förhållandevis stora pengar.

För AIK skulle ett gruppspel göra året som helhet till en enorm ekonomisk succé. Med försäljningarna av Robin Quaison och Eero Markkanen har AIK tjänat omkring 35 miljoner kronor.

Med ett gruppspel kan AIK passera 60-miljonersstrecket.

Ola Gustavsson, FotbollDirekt

Fakta

Här är alla nivåer för Champions League till Eurropa League, från kvalspel till gruppspel, slutspel och finalspel.

Till det här ska läggas potentiella tv-intäkter framöver. I dessa siffror exkluderat.

CHAMPIONS LEAGUE

• Förlust i någon av kvalomgångarna eller play off: 1,7 miljoner kronor.

• Vidare till play off: 18,3 miljoner.

• Vidare till gruppspelet: 75 miljoner.

• En matchseger i gruppspelet: 8,7 miljoner.

• Oavgjort i gruppspelet: 4,3 miljoner.

• Vidare till åttondelen: 30 miljoner.

• Kvartsfinal: 33 miljoner

• Semifinal: 42 miljoner

• Finaförlust: 56 miljoner

• Vinst: 90 miljoner

EUROPA LEAGUE

• Deltagande i kvalomgång: 870 000 kr/omgång.

• Förlust i play off: 870 000.

• Vidare till gruppspel: 11,3 miljoner.

• Vinstmatch i gruppspel: 1,7 miljoner.

• Oavgjord match i gruppspel: 870 000.

• Etta i gruppen: 3,5 miljoner.

• Tvåa i gruppen: 1,7 miljoner.

• Sextondel: 1,7 miljoner.

• Vidare till åttondel: 3 miljoner.

• Vidare till kvartsfinal: 3,9 miljoner.

• Vidare till semifinal: 8,7 miljoner.

• Förlust i final: 21,8 miljoner.

• Vinst i final. 43 miljoner.

Martin Alsiö (inte verifierad)

tis, 2014-07-29 12:37

1. Intäkter och resultat

Att enbart redovisa intäkterna, men inte resultaten är ungefär som att bara räkna favoritlagets gjorda mål, men strunta i hur många de släpper in. De fem exemplen i denna artikel har gjort -75,9 miljoner SEK sedan Europa League infördes 2009. Varför skulle någon enstaka internationell framgång förändra rekordförlusterna?

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!

Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.

Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.