Hammarby lockar mer än någonsin

Två matcher kvar i Superettan, dramatiken är maximal. Hammarby med Nanne Bergstrand som lots ska ta steget upp till allsvenskan med stöd av en större publik än något annat lag någonsin.
Nanne Bergstrand trodde inte först på att det var anbud, men fick sedan klart för sig att Hammarby ville värva honom. Foto: TT

 

Hammarby noterar svårslagna rekord. Hemma på Tele2 Arena kommer över 300 000 åskådare ha sett laget under säsongen.  Det är rekord och innebär ett hemmasnitt på drygt 20 000 åskådare.

Över 300 000 åskådare

Inte sedan 2007 har ett svenskt lag kunnat samla ett snitt på hemmaplan på över 20 000 åskådare.

Satsningen kostade. Nanne Bergstrand som tränaren och Mats Jingblad som sportchef var stora investeringar. Plus tio nya spelare.

Det var investeringar för åtskilliga miljoner.

Men enigheten i Hammarbys ledning var stor och med hjälp av finansiärer blev satsningen möjlig.

När två omgångar återstår leder Hammarby Superettan, men där är det trångt och varje poäng och varje mål kan vara avgörande. 

Hammarby      28 17  6  5  63-27  57

-------------------------------------------

Gif Sundsvall 28 18  3  7  54-34  57

Ljungskile    28 15 11  2  56-24  56

Rysare mot Gais

Hammarbys vd, Henrik Kindlund, är lika nervös som alla andra. Men han är lugn på en punkt, miljoninvesteringarna höll. Klubben har tjänat igen de stora beloppen tack var en mycket trogen publik hemma på Tele2 Arena.

Nu står Hammarby inför höstens stora rysare, mötet med Gais i Göteborg. Ett Gais som med seger kan säkra kontrakt.

Det kan bli en riktig nagelbitare, två klassiska svenska fotbollsklubbar som möts i en match som betyder väldigt mycket. Intresset är mycket stort. När onsdagens försäljning avslutades hade över 7 000 biljetter sålts och GAIS siktar mot femsiffrigt.

Har lockat alla

- Vi tror och hoppas på 10 000 på söndag, matchen är ju mycket viktig för båda lagen, låt vara i var sin del av tabellen. Men vi är ruggigt stärkta av vår bortaseger mot Öster i söndags. Vi ska ge seriefavoriterna en riktig fajt, säger GAIS sport- och klubbchef Jonas Lundén.

Sedan ska Hammarby möta Jönköpings Södra den 2 november i årets sista match. Publikutrymmena är redan slutsålda och 29 500 åskådare kommer att fylla arenan. 

Och det innebär att Hammarby kommer att locka totalt 307 000 åskådar – lika med nytt publikrekord.

15 hemmamatcher x cirka 20 500 åskådare – det är galna siffror, sådana som alla klubbar bara kan drömma om.

- Det känns helt fantastiskt, och lite märkligt, att inte någon svensk klubb i historien som haft så många besökare under en säsong, säger Henrik Kindlund till DN.

”Bajenstämningen” och den nya arenan ser han som förklaringar till intresset. Och han framhåller hur  barnfamiljer och kvinnor har bidragit starkt till rekordsiffrorna.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Tävlingskalendern för STCC nästa säsong växer när banracing i Sverige tar största steget framåt, alternativt gasar mer än någon gång sedan starten 1996 och blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.