En kamp för överlevnad

När underskott pekar mot 3,7 miljoner kronor för 2014 och dessutom en hyresskuld till arenabolaget på 1,5 miljoner kronor då jublas det i Åtvidaberg trots att skyttekungen ger sig av.
Den klassiska entrén på Kopparvallen i Åtvidaberg. Här kämpar klubben för att behålla allsvensk värdighet. Foto: Stefan Jerrevång, TT

 

I ärorika och klassiska Åtvidaberg rådde det full kris för några veckor sedan. Styrelseledamöterna ställde sina platser till förfogande, kassören sa upp sig och larmet om en hotande ekonomi växte i styrka.

Vinden har vänt

I dag råder en mera positiv stämning, om än på bekostnad av försäljningar av de främsta spelarna. 

Ricardo Santos gjorde 17 mål i allsvenskan och med den produktionen drog han uppmärksamheten till sig. Dvs villiga köpare dök upp lite varstans ifrån.

På måndagen gjorde inte bara han utan även Magnus Eriksson i Malmö FF klart med kinesiska Guizhou Renhe FC. Magnus Eriksson har ett förflutet i Åtvidaberg vilket innebar att klubben plötsligt får ersättning för båda spelarna. Det är mycket välkomna pengar.

Båda via Åtvid

”Ricardo Santos kom tillbaka till Sverige och Åtvidaberg efter en tyngre period i Norge och Sogndal. Han ville skapa en framtid hos oss och lyckades mycket bra, med hjälp av den fina miljön vi har i Åtvidaberg, vilket fantastiska 17 mål i Allsvenskan är ett bevis på. Vi tackar Ricardo för tiden i ÅFF och önskar honom lycka till i Kina” skriver ÅFF:s sportgrupp på klubbens hemsida.

Hur mycket pengar Åtvidaberg kan räkna med är osäkert. Obekräftade uppgifter gör gällande att ersättningen rör sig om 20 miljoner totalt för spelarna, men mera troligt är runt 15 miljoner varav största delen går till MFF.

Men varje tusenlapp är värd åtskilligt i östgötasamhället. Åtvidaberg är pressat efter rapporterna om att ekonomin är långt ifrån bra. 

De bästa har gett sig av

- Att sälja Ricardo Santos ingick i vår åtgärdsplan, säger Håkan Dorm som tillsammans med Anders Holst har kallats in för att på konsultbasis hitta en utväg ur eländet.

Tom Pettersson till IFK Göteborg, Daniel Sjölund till IFK Norrköping, Mohammed Abubakari till Häcken och nu Richardo Santos till Kina hörde till de dominerande spelarna under den senaste säsongen. Alla har nu flyttat.

Men tack vare spelarförsäljningar och att kommunen täcker förluster för 2 miljoner kronor kan klubben se en bra mycket ljusare horisont.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

MotionsSverige är i gång igen. Med värmen kom löparna  och det kan inte manifesteras bättre än en återkomst för Göteborgsvarvet, Sveriges enskilt största motionsevenemang. På lördagen springer över 44 000 löpare från drygt 60 nationer  och281 kommuner och de här löparna berikar Göteborg med åtskilliga miljoner, bådearrangörer och näringslivet gynnas

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.