En kamp för överlevnad

När underskott pekar mot 3,7 miljoner kronor för 2014 och dessutom en hyresskuld till arenabolaget på 1,5 miljoner kronor då jublas det i Åtvidaberg trots att skyttekungen ger sig av.
Den klassiska entrén på Kopparvallen i Åtvidaberg. Här kämpar klubben för att behålla allsvensk värdighet. Foto: Stefan Jerrevång, TT

 

I ärorika och klassiska Åtvidaberg rådde det full kris för några veckor sedan. Styrelseledamöterna ställde sina platser till förfogande, kassören sa upp sig och larmet om en hotande ekonomi växte i styrka.

Vinden har vänt

I dag råder en mera positiv stämning, om än på bekostnad av försäljningar av de främsta spelarna. 

Ricardo Santos gjorde 17 mål i allsvenskan och med den produktionen drog han uppmärksamheten till sig. Dvs villiga köpare dök upp lite varstans ifrån.

På måndagen gjorde inte bara han utan även Magnus Eriksson i Malmö FF klart med kinesiska Guizhou Renhe FC. Magnus Eriksson har ett förflutet i Åtvidaberg vilket innebar att klubben plötsligt får ersättning för båda spelarna. Det är mycket välkomna pengar.

Båda via Åtvid

”Ricardo Santos kom tillbaka till Sverige och Åtvidaberg efter en tyngre period i Norge och Sogndal. Han ville skapa en framtid hos oss och lyckades mycket bra, med hjälp av den fina miljön vi har i Åtvidaberg, vilket fantastiska 17 mål i Allsvenskan är ett bevis på. Vi tackar Ricardo för tiden i ÅFF och önskar honom lycka till i Kina” skriver ÅFF:s sportgrupp på klubbens hemsida.

Hur mycket pengar Åtvidaberg kan räkna med är osäkert. Obekräftade uppgifter gör gällande att ersättningen rör sig om 20 miljoner totalt för spelarna, men mera troligt är runt 15 miljoner varav största delen går till MFF.

Men varje tusenlapp är värd åtskilligt i östgötasamhället. Åtvidaberg är pressat efter rapporterna om att ekonomin är långt ifrån bra. 

De bästa har gett sig av

- Att sälja Ricardo Santos ingick i vår åtgärdsplan, säger Håkan Dorm som tillsammans med Anders Holst har kallats in för att på konsultbasis hitta en utväg ur eländet.

Tom Pettersson till IFK Göteborg, Daniel Sjölund till IFK Norrköping, Mohammed Abubakari till Häcken och nu Richardo Santos till Kina hörde till de dominerande spelarna under den senaste säsongen. Alla har nu flyttat.

Men tack vare spelarförsäljningar och att kommunen täcker förluster för 2 miljoner kronor kan klubben se en bra mycket ljusare horisont.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.