När klubbar vill lämna hemstan

En klubb till... Det är ett helt nytt fenomen när först AFC United flyttar från Solna till Eskilstuna och nu när Dalkurd överväger att lämna Borlänge för Västerås eller Uppsala.
Först AFC United, nu Dalkurd. På bara att halvår har två stora fotbollsklubbar velat byta stad. Foto: TT

 

I båda fallen handlar det om tillgången till planer, tillträde till en plan för matcher och möjligheten att nå sponsorer.

Här kan Eskilstuna eller Västerås allternativt Uppsala få ett potentiellt allsvenskt lag.

Arenafrågan utlösande

Förhållandet mellan Dalkurd och Borlänge kommun är inte friktionsfritt. De är skälet till att superettan-klubben överväger att flytta sin verksamhet till en annan stad.

Arenafrågan i Borlänge har varit en återkommande fråga i flera år och nu har de ansvariga i Dalkurd tröttnat.

- Kommunen tvingar oss att flytta härifrån. Tyvärr så kommer vi att ge upp och göra som de vill, har klubbens ordförande Ramazan Kizil upprepat vid flera tillfällen.

Parterna har suttit i möten, men inga direkta framsteg har skett.

- De säger aldrig riktigt ja och aldrig riktigt nej, det är alltid mittemellan. Tiden rinner iväg och de gör ingenting, säger Dalkurds ordförande till Dalarnas Tidning och fortsätter:

- De ska inte gå efter division eller namnet på klubben. Ska de göra något så måste de vara överens med sig själva om att göra en elitarena för Borlänge. Inte för Brage, Dalkurd eller någon annan. Vilken klubb som helst kan gå upp eller ner. Men de måste ha sin plan och klara tankar om de ska göra en elitarena för Borlänge. De måste vara tydliga.

En följetong i Borlänge

Kommunalrådet Leif Lindström (V), förstår inte kritiken:

- Om Dalkurd vill flytta så är det inte en kommunpolitisk fråga utan en fråga för styrelsen i Dalkurd, säger Lindström.

- Det här har ju faktiskt varit en följetong. Om de vill sätta press på kommunen och använda den här flytt-taktiken, så är det något som de får svara på, om det är så eller inte. Jag kan inte bedöma det. Men jag har hört det förut.

Dalkurd tog beslutet att leta efter andra kommuner. Ramazan Kizil igen:

- Min uppfattning och känsla är att de inte vill ha oss här. Det är den känsla som vi lever med. De bara diskuterar och skjuter upp hela tiden. De säger inte nej heller. Jag sa till dem att "säg bara nej", för att vi skulle veta. Nu är det för sent, så vi måste börja leta efter andra alternativ. De tvingar oss att göra det.

- Vi kommer att leta efter andra kommuner. Vi kommer att flytta hela klubben. Vi ska bo där vi spelar matcher också.

Extra årsmöte

Frågan om Dalkurds eventuella flytt och vart avgörs på ett extra insatt årsmöte den 6 september. Förutom Uppsala har klubben även kontakt med kommunerna i Gävle, Västerås och Stockholm.

- Vi har diskuterat samma saker med alla kommunerna: förutsättningar, möjligheter och om vi är välkomna. Jag kan inte gå in i detalj på vad vi har pratat om eftersom vi ska ha årsmöte och kommer att berätta där. Det pågår informationsutbyte och diskussioner men alla kommunerna är positiva till att vi kan komma, säger Ramazan Kizil.

Dalkurd har för avsikt att flytta A-laget och klubben kommer även att starta ungdomsverksamhet och bedriva socialt arbete.

- Uppsala är en stor stad som ligger geografiskt bra, nära Stockholm och Gävle där vi har många supportrar. Vi måste hitta någon plats där vi ska spela och det återstår att se vart det blir, säger Ramazan Kizil.

Kommersiell bakgrund

Både i Västerås och Uppsala finns dock vissa invändningar, inte minst från fotbollsföreningarna, främst baserat på otillräckligt med tid på gräsplanerna.

Rickard Malmström, (MP), ordförande i Uppsala idrott- och fritidsnämnden, betonar:

- Dalkurd är ett ungt lag som utvecklats snabbt och jag tror att de med sin idrottsliga och sociala verksamhet kan nå nya grupper i Uppsala och öka intresset för fotboll och idrott.

Att hela klubbar flytta i fotboll är sällsynt. Ofta finns en kommersiell bakgrund. I England skiftade AFC Wimbledon till MK Dons och bytte hemmaplan från Wimbledon till Milton Keynes.

I Sverige är AFC United, före detta Väsby United, som flyttade till Solna och Skytteholms IP, ett unikt exempel.

AFC United gick vidare och tog beslutet att flytta till Eskilstuna. Tunavallen blir hemmaplan, Eskilstuna City samarbetspartner och klubbarna byter namn.

AFC United blir AFC Eskilstuna. Eskilstuna City blir Eskilstuna United.

-  Vi kommer att ha två A-lag. Ett representationslag i Superettan och ett lag i division II, meddelade AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm på en presskonferens.

Innan en sammanslagning måste besluten fattas på extra årsmöten i klubbarna.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.