120 fordringsägare väntar på pengar

Två tvister mellan en konkursförvaltare och Helsingborgs IF gör att över 120 fordringsägare fortfarande väntar på betalning snart två år efter konkursen i nöjesetablissemanget The Tivoli i Helsingborg.  

Helsingborgs fans prövas rejält. HIF har problem både ekonomiskt och sportsligt.

I oktober för två år sedan gick The Tivoli (ett välkänt nöjesetablissemang i Helsingborg) i konkurs. Företaget drev då restaurangerna på fotbollsarenan Olympia på fotbollsföreningen HIF:s uppdrag. Eftersom HIF hade två matcher kvar att spela bad de konkursförvaltaren att driva vidare verksamheten under en månad.

Räkningar på närmare en halv miljon

-  Vi sa ja till det med villkoret att HIF skulle betala sina fakturor kort tid efter att de kommit in säger konkursförvaltaren advokat Anders Ripp på  advokatfirman Wesslau Söderkvist.

Det träffades en överenskommelse som innebar att HIF skulle betala räkningarna inom tio dagar. Men så blev det inte

- Vi skickade tolv räkningar på sammanlagt 454 000 kr. Inte en enda betalades i tid, berättar konkursförvaltaren Anders Ripp.

Han är förvånad över HIF:s agerande.

-Jag har aldrig varit med om att någon kontaktat mig med viljan att driva verksamheten vidare och inte gjort rätt för sig, säger Anders Ripp.

HIF drog ut på betalningarna och konkursförvaltaren försökte driva in pengarna, men HIF hävdade också att man hade motkrav på konkursförvaltaren. Bland annat skulle HIF tvingats betala en städning som konkursförvaltaren enligt HIF inte hade gjort.  Till sist stämde konkursförvaltaren HIF och först då började HIF betala.

-I processen efter stämningen har HIF-representanter medgett  att samtliga fakturor är korrekta, säger Anders Ripp och berättar att det bara återstår 45 000 kronor för den påstådda städningen.

Den tvisten kommer upp i tingsrätten i mitten av september. 

Ytterligare en tvist

Och där ska ytterligare en tvist avgöras. HIF och konkursförvaltaren är också oeniga om fakturor, på sammanlagt cirka 360 000 kronor, som The Tivoli skickat till HIF före konkursen 

Efter konkursen har konkursförvaltaren kunnat betala en del fordringsägare. Men fortfarande finns det över 120 oprioriterade fordringsägare som inte fått några pengar. Och det kan de inte få förrän tvisterna md HIF är lösta. 

- Det går inte för vi måste ha ett bevakningsförfarande som innebär att de här fordringsägarna får komma tillbaka och ange hur stor deras fordran är och sedan får vi ta ställning till det innan vi gör ett förslag till hur vi delar ut pengarna, säger Anders Ripp.

-Så 120 oprioriterade fordringsägare måste alltså vänta till processen är klar med HIF?

-Tyvärr är det så.

I oktober har det gått två år sedan konkursen för The Tivoli, men på grund av tvisterna med HIF har konkursförvaltaren Anders Ripp inte kunnat avsluta konkursen och det beklagar han.

- Ja, det är väldigt sorgligt och tråkigt men vi har ju inte fått respons på våra krav. Jag förutsätter ju att fakturorna skall betalas i tid. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva vidta åtgärder under en så här lång tid för att driva in pengarna. Utgångspunkten är naturligtvis att man gör rätt för sig, menar Anders Ripp.

Håkan Svensson

Vi har sökt HIF för en kommentar klubben avstår med hänvisning till att det pågår en rättslig tvist.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.