Förbundet behåller ersättning

Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd, där tävlingschefen Olof Östblom är föredragande, bötfäller Karlskrona HK i Hockeyettan med 5 000 kronor för en anstötlig text på läktarplats i mötet med Nybro Vikings den 5 november i år.

-Ett lakan med en text kostar mer än att bojkotta en match.  Men vårt krav på förbundet, 1,1 miljoner i ersättning för inställda matcher ligger fast, kommenterar Per Rosenqvist, klubbchef i Karlskrona.

Bakgrunden är den kaosartade situationen i Hockeyettan, och där Karlskrona-publiken i den aktuella matchen höll upp ett lakan med texten  ”Glysing=maffia”. 

 Vid ett extra årsmöte den 22 januari 2022 kommer Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing att tvingas bort från ordförande-posten. Det är i varje fall ett krav från en majoritet av Hockeyettans 40 klubbar vid extra stämman.

-Det är stor ironi från förbundets sida. Att bojkotta matcher, att utebli från fastställda matcher i förbundsserier medför ingen bestraffning. 

Helt ologiskt av förbundet

-  Men en känsloyttring från vår publik innebär böter. Här kunde förbundet snabbt ta ett beslut – men vad gäller vår begäran om ekonomisk ersättning är det knäpp tyst, säger Per Rosenqvist.

- Notera att det dömdes ut noll kronor i böter för de lag som vägrade att spela i vår arena.  Man kan olika åsikter om texten, men faktum kvarstår. Att bojkotta går bra, att föra fram en åsikt bestraffas, säger Per Rosenqvist till Sportbladet.

Konflikten handlar om att Karlskrona, och Boden, vill äga sändningsrättigheterna till sina egna hemmamatcher. Något som är på kollisionskurs med Hockeyettans samarbetsavtal med ATG. 

Striden är i grunden flerårig men blossade åter upp efter ett beslut i Riksidrottsnämnden, RIN. Domen fastslog att föreningar inte kan tvingas att tillhöra en ligaorganisation, som Hockeyettan.

Idrottens Affärer har i flera artiklar skildrat splittringen inom Hockeyettan, och förbundets tydliga ställningstagande för ordförande Glysing.  

Hockeyförbundets hållning har även tvingat ut RF-ordföranden Björn Eriksson på arenan. Han har talat om ett limboförhållande, och en grekisk tragedi och i en förlängning hotat med åtgärder för att tvinga förbundet att rätta sig efter RIN-domen.

Sällsynt bestraffning

På förbundets skrivbord finns nu flera anmälningar och begäran om prövningstillstånd avseende Hockeyettan.

I bestraffningen av Karlskrona hänvisas till kapitel 17 i regerverket gällande anstötliga texter, symboler och ramsor/sång.

Att enskilda klubbar bötfälls enligt kapitel 17 år ytterst ovanligt. Något som bekräftas av Jonas Sandberg, ordförande i tävlingsnämnden och ledamot av förbundsstyrelsen.

-Ja, det är ovanligt, och det är vi glada för, säger han.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

2013 kom 216 888 åskådare på plats, 2017  ännu flera, nämligen 240 045 och nu, dagen innan premiären rapporteras 517 000 biljetter sålda. Damernas EM blir en succé, det står redan klart, rapporterar TT. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.