Förbundet behåller ersättning

Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd, där tävlingschefen Olof Östblom är föredragande, bötfäller Karlskrona HK i Hockeyettan med 5 000 kronor för en anstötlig text på läktarplats i mötet med Nybro Vikings den 5 november i år.

-Ett lakan med en text kostar mer än att bojkotta en match.  Men vårt krav på förbundet, 1,1 miljoner i ersättning för inställda matcher ligger fast, kommenterar Per Rosenqvist, klubbchef i Karlskrona.

Bakgrunden är den kaosartade situationen i Hockeyettan, och där Karlskrona-publiken i den aktuella matchen höll upp ett lakan med texten  ”Glysing=maffia”. 

 Vid ett extra årsmöte den 22 januari 2022 kommer Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing att tvingas bort från ordförande-posten. Det är i varje fall ett krav från en majoritet av Hockeyettans 40 klubbar vid extra stämman.

-Det är stor ironi från förbundets sida. Att bojkotta matcher, att utebli från fastställda matcher i förbundsserier medför ingen bestraffning. 

Helt ologiskt av förbundet

-  Men en känsloyttring från vår publik innebär böter. Här kunde förbundet snabbt ta ett beslut – men vad gäller vår begäran om ekonomisk ersättning är det knäpp tyst, säger Per Rosenqvist.

- Notera att det dömdes ut noll kronor i böter för de lag som vägrade att spela i vår arena.  Man kan olika åsikter om texten, men faktum kvarstår. Att bojkotta går bra, att föra fram en åsikt bestraffas, säger Per Rosenqvist till Sportbladet.

Konflikten handlar om att Karlskrona, och Boden, vill äga sändningsrättigheterna till sina egna hemmamatcher. Något som är på kollisionskurs med Hockeyettans samarbetsavtal med ATG. 

Striden är i grunden flerårig men blossade åter upp efter ett beslut i Riksidrottsnämnden, RIN. Domen fastslog att föreningar inte kan tvingas att tillhöra en ligaorganisation, som Hockeyettan.

Idrottens Affärer har i flera artiklar skildrat splittringen inom Hockeyettan, och förbundets tydliga ställningstagande för ordförande Glysing.  

Hockeyförbundets hållning har även tvingat ut RF-ordföranden Björn Eriksson på arenan. Han har talat om ett limboförhållande, och en grekisk tragedi och i en förlängning hotat med åtgärder för att tvinga förbundet att rätta sig efter RIN-domen.

Sällsynt bestraffning

På förbundets skrivbord finns nu flera anmälningar och begäran om prövningstillstånd avseende Hockeyettan.

I bestraffningen av Karlskrona hänvisas till kapitel 17 i regerverket gällande anstötliga texter, symboler och ramsor/sång.

Att enskilda klubbar bötfälls enligt kapitel 17 år ytterst ovanligt. Något som bekräftas av Jonas Sandberg, ordförande i tävlingsnämnden och ledamot av förbundsstyrelsen.

-Ja, det är ovanligt, och det är vi glada för, säger han.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.