Golfbanan - ett unikt affärsprojekt

Miljoninvesteringar i banan och klubbhuset, skapandet av möjligheten att träna inomhus i klubbhuset och ny styrelsestrategi. 2021 går till historien som det mest intensiva året i Stockholms Golfklubbs snart 90-åriga historia på Kevinge i Danderyd – parallellt med idrottsliga framgångar och satsning på hållbarhet.

Jonas Widegren, klubbchef i Stockholms Golfklubb, kan se tillbaka på ett intensivt år med miljoninvestering i banan, restaurering av klubbhuset, beslut om ny inriktning på styrelsearbetet, idrottsliga framgångar och ett utökat hållbarhetsarbete – bland annat. Foto: Thomas Björn

Året är 1932. Stockholms Golfklubb, landets näst äldsta golfklubb bildad 1904 (bara Göteborg G K är äldre med födelseår 1902) flyttar från sin hemvist från Lidingö till Kevinge ängar i Danderyd. Ladugården byggs om till klubbhus och bland andra Harry Colt (1869-1951), då sekreterare i Sunningdale GC utanför London och en av brittiska öarnas mest kända banarkitekter, är med och designar Stockholms Golfklubbs nya bana.

Cirkeln på väg att slutas

Nu skriver vi 2021 och cirkeln är på väg att slutas: Banan restaureras med inspiration av ursprungsritningarna under ledning av banarkitekten Christian Lundin, bankommitténs Pelle Jacobson och greenkeepern Andreas Wahlberg. Medlemmarna röstade igenom förslaget på ett extra årsmöte hösten 2020 och stöttade investeringen, totalt 17 miljoner kronor, med ett rungande ”Ja!”. Arbetet har pågått under sommaren och hösten, inklusive installation av nytt bevattningssystem. Öppning av den ”nya” banan sker i maj 2022 – samma år som Stockholms Golfklubb fyller 90 år på Kevinge. 

Klubbens existens på Kevinge har inte alltid varit självklar. Marken ligger på en svag sluttning ned mot Edsviken och det vattnas i munnen på varje byggbolag. Klubbens arrende har också varit föremål för diskussion i kommunfullmäktige. Nu är det dock förlängt till 2035. Samarbetet och relationen mellan klubben och kommunen har aldrig varit bättre. 

Under 2021 har Stockholms Golfklubb även löst in banan Brollsta, byggd på mark som ägs av Stockholms Golfklubb. Hyresavtalet med operatören GolfStar är förlängt till och med 2027.

Inomhusträning med Trackman

Som om detta inte vore nog beslutade klubben att renovera klubbhuset både utvändigt och invändigt. Utvändigt i form av målning samt delvis byte av panel, invändigt genom att göra om ett klubbrum till kombinerat konferensrum och rum för inomhusträning med senaste Trackman-tekniken. 

Det är dock inte bara hårda investeringar som skett på Sveriges näst äldsta golfklubb under 2021. Styrelsen går från att bestå av kommittérepresentanter till att vara mer strategiskt inriktad. Bengt Franzon, ordförande i Stockholms Golfklubb, förklarar förvandlingen:

- Vi gör det både för att få en större långsiktighet i våra beslut och samtidigt stärka medlemsinflytandet genom att kommittéerna nu kan fokusera på att arbeta för ökad medlemsnytta – och ändå ha full insyn i av styrelsen fattade beslut. 

Stockholms Golfklubb har en tradition av satsning på idrotten golf – bland annat flest deltagare på en enskild svensk tourtävling på MoreGolf MasterCard Tour, 14 spelare på Stockholm Invitation på Vidbynäs Golf. Bland namnen som fostrats av klubben sticker följande ut: Landslagsspelaren Britt Mattsson, i dag 96 år, Ryder Cup-spelaren Jarmo Sandelin och senaste Europatourspelaren Pontus Widegren. 

Yngst att få utmärkelse

Frågan är om inte de alla snart hamnar i skuggan av Nora Sundberg, 16 år. Danderyds-tjejen går från klarhet till klarhet och har haft ett år när hon noterat flera topplaceringar på både nationella och internationella tävlingar, bland annat i ANNIKA Invitational Europe, varit med i det segrande Europa-laget i Ping Junior Solheim Cup i USA och tagit EM-brons med flicklandslaget i Portugal. Hon krönte året med att bli utsedd till Årets medlem i Stockholms GK – den yngsta genom tiderna. En utmärkelse hon fick ta emot på klubbens årsmöte den 24 november.

- Det har varit ett fantastiskt år där det har hänt mycket på klubben. Samtidigt gläds vi åt alla idrottsliga framgångar för främst Nora, men även segrar i tävlingar för proffs av Elias Pettersson och Gabriel Spetz. Idrotten golf är grunden i vår verksamhet, men vårt hållbarhetsarbete med fokus på ökade naturvärden blir allt viktigare för att vara en aktiv spelare i samhällsutvecklingen och därmed bibehålla en bra relation med kommunen, säger Jonas Widegren, klubbchef på en golfklubb tillika idrottsförening som går in i framtiden genom att ta vara på historien. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.