Golfbanan - ett unikt affärsprojekt

Miljoninvesteringar i banan och klubbhuset, skapandet av möjligheten att träna inomhus i klubbhuset och ny styrelsestrategi. 2021 går till historien som det mest intensiva året i Stockholms Golfklubbs snart 90-åriga historia på Kevinge i Danderyd – parallellt med idrottsliga framgångar och satsning på hållbarhet.

Jonas Widegren, klubbchef i Stockholms Golfklubb, kan se tillbaka på ett intensivt år med miljoninvestering i banan, restaurering av klubbhuset, beslut om ny inriktning på styrelsearbetet, idrottsliga framgångar och ett utökat hållbarhetsarbete – bland annat. Foto: Thomas Björn

Året är 1932. Stockholms Golfklubb, landets näst äldsta golfklubb bildad 1904 (bara Göteborg G K är äldre med födelseår 1902) flyttar från sin hemvist från Lidingö till Kevinge ängar i Danderyd. Ladugården byggs om till klubbhus och bland andra Harry Colt (1869-1951), då sekreterare i Sunningdale GC utanför London och en av brittiska öarnas mest kända banarkitekter, är med och designar Stockholms Golfklubbs nya bana.

Cirkeln på väg att slutas

Nu skriver vi 2021 och cirkeln är på väg att slutas: Banan restaureras med inspiration av ursprungsritningarna under ledning av banarkitekten Christian Lundin, bankommitténs Pelle Jacobson och greenkeepern Andreas Wahlberg. Medlemmarna röstade igenom förslaget på ett extra årsmöte hösten 2020 och stöttade investeringen, totalt 17 miljoner kronor, med ett rungande ”Ja!”. Arbetet har pågått under sommaren och hösten, inklusive installation av nytt bevattningssystem. Öppning av den ”nya” banan sker i maj 2022 – samma år som Stockholms Golfklubb fyller 90 år på Kevinge. 

Klubbens existens på Kevinge har inte alltid varit självklar. Marken ligger på en svag sluttning ned mot Edsviken och det vattnas i munnen på varje byggbolag. Klubbens arrende har också varit föremål för diskussion i kommunfullmäktige. Nu är det dock förlängt till 2035. Samarbetet och relationen mellan klubben och kommunen har aldrig varit bättre. 

Under 2021 har Stockholms Golfklubb även löst in banan Brollsta, byggd på mark som ägs av Stockholms Golfklubb. Hyresavtalet med operatören GolfStar är förlängt till och med 2027.

Inomhusträning med Trackman

Som om detta inte vore nog beslutade klubben att renovera klubbhuset både utvändigt och invändigt. Utvändigt i form av målning samt delvis byte av panel, invändigt genom att göra om ett klubbrum till kombinerat konferensrum och rum för inomhusträning med senaste Trackman-tekniken. 

Det är dock inte bara hårda investeringar som skett på Sveriges näst äldsta golfklubb under 2021. Styrelsen går från att bestå av kommittérepresentanter till att vara mer strategiskt inriktad. Bengt Franzon, ordförande i Stockholms Golfklubb, förklarar förvandlingen:

- Vi gör det både för att få en större långsiktighet i våra beslut och samtidigt stärka medlemsinflytandet genom att kommittéerna nu kan fokusera på att arbeta för ökad medlemsnytta – och ändå ha full insyn i av styrelsen fattade beslut. 

Stockholms Golfklubb har en tradition av satsning på idrotten golf – bland annat flest deltagare på en enskild svensk tourtävling på MoreGolf MasterCard Tour, 14 spelare på Stockholm Invitation på Vidbynäs Golf. Bland namnen som fostrats av klubben sticker följande ut: Landslagsspelaren Britt Mattsson, i dag 96 år, Ryder Cup-spelaren Jarmo Sandelin och senaste Europatourspelaren Pontus Widegren. 

Yngst att få utmärkelse

Frågan är om inte de alla snart hamnar i skuggan av Nora Sundberg, 16 år. Danderyds-tjejen går från klarhet till klarhet och har haft ett år när hon noterat flera topplaceringar på både nationella och internationella tävlingar, bland annat i ANNIKA Invitational Europe, varit med i det segrande Europa-laget i Ping Junior Solheim Cup i USA och tagit EM-brons med flicklandslaget i Portugal. Hon krönte året med att bli utsedd till Årets medlem i Stockholms GK – den yngsta genom tiderna. En utmärkelse hon fick ta emot på klubbens årsmöte den 24 november.

- Det har varit ett fantastiskt år där det har hänt mycket på klubben. Samtidigt gläds vi åt alla idrottsliga framgångar för främst Nora, men även segrar i tävlingar för proffs av Elias Pettersson och Gabriel Spetz. Idrotten golf är grunden i vår verksamhet, men vårt hållbarhetsarbete med fokus på ökade naturvärden blir allt viktigare för att vara en aktiv spelare i samhällsutvecklingen och därmed bibehålla en bra relation med kommunen, säger Jonas Widegren, klubbchef på en golfklubb tillika idrottsförening som går in i framtiden genom att ta vara på historien. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.