40 nya miljoner alldeles för litet

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Björn Eriksson påkallar i brevet till regeringen behovet av större bidrag till idrotten.

Dessutom föreslås förlängt evenemangsstöd, som kan betalas ut vid inställda evenemang till följd av restriktioner. Denna typ av stöd kräver godkännande från EU-kommissionen.

Idrotten måste kompenseras ytterligare. Det var Björn Erikssons budskap i brevet till regeringen.

 

Önskemålet handlade i klartext  om ytterligare 300 miljoner kronor i kompensationsstöd för perioden januari till och med mars 2022. Så måndagsmorgonen 40 extramiljoner är inte tillräckliga.

Använda pengarna på vårt sätt

– Idrottsrörelsen drabbas nu åter hårt av restriktionerna och måste kompenseras. Regeringens besked idag att idrottsrörelsen ges 40 miljoner i kompensationsstöd är inte tillräckligt. Det är viktigt att det stöd på 400 miljoner kronor som idrottsrörelsen lovats för återstart för 2022 också får gå till just återstart av barn- och ungdomsidrotten och inte tvingas användas för att rädda elitverksamhet och kompensation till stora evenemang, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

I samband med att regeringen och Folkhälsomyndigheten beslutade om restriktioner från 23 december 2021 och fick Riksidrottsförbundet besked om ytterligare 80 miljoner kronor i kompensationsstöd. Detta var kompensation för det tidsintervall som restriktionerna gällde initialt vilket var 23 december till 16 januari. Idag har regeringen lovat ytterligare 40 miljoner kronor. 

– Vi gör bedömningen att den ekonomiska påverkan för idrotten på grund av  restriktioner  ligger på ungefär på 700 miljoner kronor under perioden januari-mars 2022 vid förlängda restriktioner.

Björn Erikssonbetonar också: 

- Idrottsrörelsen vill fortsatt attvara en stark kraft i samhället, både under och efter pandemin. Att tillhöra en förening, ett lag eller en grupp och att mötas över gränser blir än viktigare i framtiden. Att få känna tillhörighet och gemenskap och få möjlighet till att röra på sig, oavsett ålder, blir avgörande framöver. 

Tll återstart i första hand

- Idrottsrörelsen behöver bra förutsättningar för att lyckas. De 400 miljoner kronor som idrotten lovats för återstart under 2022 måste säkras till återstart och inte gå till kompensationsstöd när idrotten nu drabbas igen. Och de 335 miljoner kronor som idrottsrörelsen tilldelats för återstart för 2021 är medel som Riksidrottsförbundet fördelar till medlemsförbunden där förbunden planerat och sökt medel för just återstart.

– Vi behöver besked om att kompensationsstöd kommer ges och även långsiktigt återstartsstöd på 300 miljoner kronor per år för perioden 2023 till 2025 för att idrottsförbund och föreningar ska klara att både hantera kris och orka blicka framåt med ny kraft, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet arbetar med att ta fram en rapport för hur idrottsrörelsen drabbats under det senaste året. Rapporten är klar i mars men redan nu kan denna preliminära bedömning göras.

Socialminister Lena Hallengrens (S) och finansminister Mikael Dambergs (S) besked om coronarelaterade stödåtgärder handlade till stora delar om den förväntade sjukfrånvaron.

– Det är helt avgörande att man inte går till jobbet om man är sjuk, sa Damberg.

Totalt innehåller den extra ändringsbudgeten, som nu lämnas över till riksdagen för beslut, pandemiåtgärder för 18 miljarder.

Det mesta handlar om att regeringen nu satt prislappar på redan kända åtgärder, som har presenterats i december och den 11 januari i år.

Lagar förlängs

Av de totalt 18 miljarderna går 5,7 miljarder till vaccinationer, testning och smittspårning. Mer pengar föreslås även för att hantera covid- och vaccinationsbevis.

Regeringen har tidigare föreslagit att covid-19-lagen och serveringslagen förlängs till sista maj. Länsstyrelsen och kommuner får därför 140 miljoner för att kunna utöva tillsyn.

Regeringen väntas på tisdag att besluta om ändringsbudgeten. Men samtliga förslag kan bli verklighet först när riksdagen fattar beslut, vilket är planerat till den 2 februari.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.