40 nya miljoner alldeles för litet

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Björn Eriksson påkallar i brevet till regeringen behovet av större bidrag till idrotten.

Dessutom föreslås förlängt evenemangsstöd, som kan betalas ut vid inställda evenemang till följd av restriktioner. Denna typ av stöd kräver godkännande från EU-kommissionen.

Idrotten måste kompenseras ytterligare. Det var Björn Erikssons budskap i brevet till regeringen.

 

Önskemålet handlade i klartext  om ytterligare 300 miljoner kronor i kompensationsstöd för perioden januari till och med mars 2022. Så måndagsmorgonen 40 extramiljoner är inte tillräckliga.

Använda pengarna på vårt sätt

– Idrottsrörelsen drabbas nu åter hårt av restriktionerna och måste kompenseras. Regeringens besked idag att idrottsrörelsen ges 40 miljoner i kompensationsstöd är inte tillräckligt. Det är viktigt att det stöd på 400 miljoner kronor som idrottsrörelsen lovats för återstart för 2022 också får gå till just återstart av barn- och ungdomsidrotten och inte tvingas användas för att rädda elitverksamhet och kompensation till stora evenemang, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

I samband med att regeringen och Folkhälsomyndigheten beslutade om restriktioner från 23 december 2021 och fick Riksidrottsförbundet besked om ytterligare 80 miljoner kronor i kompensationsstöd. Detta var kompensation för det tidsintervall som restriktionerna gällde initialt vilket var 23 december till 16 januari. Idag har regeringen lovat ytterligare 40 miljoner kronor. 

– Vi gör bedömningen att den ekonomiska påverkan för idrotten på grund av  restriktioner  ligger på ungefär på 700 miljoner kronor under perioden januari-mars 2022 vid förlängda restriktioner.

Björn Erikssonbetonar också: 

- Idrottsrörelsen vill fortsatt attvara en stark kraft i samhället, både under och efter pandemin. Att tillhöra en förening, ett lag eller en grupp och att mötas över gränser blir än viktigare i framtiden. Att få känna tillhörighet och gemenskap och få möjlighet till att röra på sig, oavsett ålder, blir avgörande framöver. 

Tll återstart i första hand

- Idrottsrörelsen behöver bra förutsättningar för att lyckas. De 400 miljoner kronor som idrotten lovats för återstart under 2022 måste säkras till återstart och inte gå till kompensationsstöd när idrotten nu drabbas igen. Och de 335 miljoner kronor som idrottsrörelsen tilldelats för återstart för 2021 är medel som Riksidrottsförbundet fördelar till medlemsförbunden där förbunden planerat och sökt medel för just återstart.

– Vi behöver besked om att kompensationsstöd kommer ges och även långsiktigt återstartsstöd på 300 miljoner kronor per år för perioden 2023 till 2025 för att idrottsförbund och föreningar ska klara att både hantera kris och orka blicka framåt med ny kraft, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet arbetar med att ta fram en rapport för hur idrottsrörelsen drabbats under det senaste året. Rapporten är klar i mars men redan nu kan denna preliminära bedömning göras.

Socialminister Lena Hallengrens (S) och finansminister Mikael Dambergs (S) besked om coronarelaterade stödåtgärder handlade till stora delar om den förväntade sjukfrånvaron.

– Det är helt avgörande att man inte går till jobbet om man är sjuk, sa Damberg.

Totalt innehåller den extra ändringsbudgeten, som nu lämnas över till riksdagen för beslut, pandemiåtgärder för 18 miljarder.

Det mesta handlar om att regeringen nu satt prislappar på redan kända åtgärder, som har presenterats i december och den 11 januari i år.

Lagar förlängs

Av de totalt 18 miljarderna går 5,7 miljarder till vaccinationer, testning och smittspårning. Mer pengar föreslås även för att hantera covid- och vaccinationsbevis.

Regeringen har tidigare föreslagit att covid-19-lagen och serveringslagen förlängs till sista maj. Länsstyrelsen och kommuner får därför 140 miljoner för att kunna utöva tillsyn.

Regeringen väntas på tisdag att besluta om ändringsbudgeten. Men samtliga förslag kan bli verklighet först när riksdagen fattar beslut, vilket är planerat till den 2 februari.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.