Här är landets främsta guldlag

OS och bedrifter, men här är landets särklassigt största guldlag. Malmö FF har släppt årsredovisningen för  2021. Aldrig har en svensk idrottsförening kunnat redovisa sådana strålande siffror. 

Det är siffror i guldfärg och innebär rekord i flera avseenden. Under 2021 mer än fördubblades intäkterna trots att verksamheten var påverkad av covid-19-pandemin. De totala intäkterna ökade till 567 miljoner kronor att jämföra med 251 under 2020.

Rekordhöga intäkter, stark resultatförbättring och ett eget kapital som är större än någonsin. Dessutom likvida medel på över 400 miljoner kronor. 2021 var ett starkt år för Malmö FF även ur ett ekonomiskt perspektiv.

 Den främsta anledningen till ökningen var de sportsliga framgångarna i UEFA Champions League där MFF nådde gruppspel. Ersättningen från UEFA uppgick till 302 miljoner kronor.

302 miljoner bara via CL

– Det är fantastiskt och vår totala intäkt från förra året är historiskt hög. Mer än halva summan kan härröras till Champions League och vår framgång i att nå ännu ett gruppspel. Även om man jämför med tidigare säsonger som inte var påverkade av covid-19 sticker 2021 ut på ett positivt sätt, säger Anders Pålsson, ordförande i Malmö FF.

De totala rörelsekostnaderna ökade till 411 miljoner kronor jämfört med 299 under 2020. Merparten av ökningen är relaterad till Europaspelet.

– Det är en ökning med 112 miljoner där drygt hälften av kostnaderna är kopplade till Europaspelet. Det handlar exempelvis om bonusar och matchkostnader och är utgifter som står i relation till våra framgångar, säger Pålsson.

Årets resultat förbättrades väsentligt och uppgick till 154 miljoner kronor att jämföra med förlusten föregående år på 49 miljoner. Såväl soliditet, på 53 procent, som det egna kapitalet förbättrades under året. Det egna kapitalet, nettoförmögenheten, var 618 miljoner kronor, det största egna kapital som Malmö FF någonsin haft.

Likvid om 409 miljoner

Likvida medel som består av kassa och banktillgodohavanden, var vid årsskiftet 409 miljoner kronor, att jämföra med 214 vid motsvarande tidpunkt året innan.

– Det känns oerhört bra att få det kvittot på att den sportsliga framgången även ger ekonomisk framgång. Det här ger oss utrymme för investeringar och ytterligare sportsliga satsningar samtidigt som målet även fortsättningsvis är en ekonomi i balans. Förhoppningen är att 2022 inte ska innehålla några restriktioner och att vi helt och hållet kan återgå till normal verksamhet, summerar Anders Pålsson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

2013 kom 216 888 åskådare på plats, 2017  ännu flera, nämligen 240 045 och nu, dagen innan premiären rapporteras 517 000 biljetter sålda. Damernas EM blir en succé, det står redan klart, rapporterar TT. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.