Putins förre kompis förlorar allt

I stället för att vanligt folk i Ryssland fick glädje av pengarna lade Roman Abramovitj och ett 15-tal andra försigkomna ryssar beslag på fabriker och koncerner och blev multirika – med president Putins godkännande. Nu raseras  deras tillvaro. Abramovitj tvingas till och med att sälja Chelsea FC, fotbollsklubben han älskade mest av sinaägodelar och där han helst av allt ville spegla sig i glansen. 

Roman Abramovitj visar ett snett leende. Vad annat ska han göra... Allt förlorar han, rikedomen, statusen,anseendet, båtarna, bostäderna, troligen också vänskapen med Putin - och Chelsea FC.

På fredagen meddelade London-klubben på sin hemsida, att villkor har uppnåtts för att försäljningen är klar.En amerikansk ägargrupp med   Todd Boehly samt Clearlake Capital, Mark Walter och Hansjörg Wyss, tar över.

55-årige Abramovitj hade inget val. Sanktionerna tar ifrån honom alla ägarrättigheter. Chelsea förlorar han vare han sig vill eller ej. Likaså ett slott och ytterligare tre  lyxvåningar i London. Han har också fashionabla bostäder i Frankrike och Spanien, och de mister han också.

Ledde Oligarkernas kamp

Abramovitj har också haft ett behov av att åka båt. Han ledde Oligarkernas kamp om att ha lyxigaste yachten, alla mindre fartyg, var och ett  värt omkring 10 miljarder. Men Abramovtj var tvungen att vara värst. Han ägde tre jättelika lyxbåtar, men hade sällan tid att njuta av dem.  

Bostäderna och båtarna i all ära, det var rollen som ägare till Chelsea FC som gjorde honom längre och riktigt stor…

Den jätteförmögenhet på gas och olja som han skapade på 1990-talet via alla obegripliga privatiseringar av den forna sovjetiska ekonomin gjorde det möjligt att ta över Chelsea för motsvarande 800 miljoner kronor 2003. I hans värld en struntsumma. 

Abramovitj var fotbollsvärlden Joakim von Anka. Det var aldrig några problem att köpa in nya spelare eller att betala deras löner. 

Till uppbyggnaden av Ukraina

I nästan 20 år rullade hans affärer och fotbollen enligt beslut och förhoppningar – till den dag hans påstådda kompis, en viss Putin fick storhetsvansinne.

Den 2 mars tillkännagav Abramovitj att han ville sälja klubben, nu är affären klar, men av de 30 miljarder kronor får han ingenting. De tar engelska staten som ämnar skänka pengarna till återuppbyggnaden av Ukraina

I England finns uppgifter om att Abramovitj förlorar totalt 7,8 miljarder pund på sanktionerna.

Undra om Abramovtj och Putin skakar hand nästa gång de träffas… 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.