Golfklubbar tvingas höja priserna

Drygt enhalv miljon golfspelare i 480 klubbar kan räkna med högre medlemsavgifter och högre avgifter för att spela på andra banor än den egna, så kallade greenfee-avgifter.

Golf-Sverige tvingas anpassa sig till höjda diesel – och elpriser i världshandeln, samt högre kostnader för konstgödsel och svårigheter att finna reservdelar till maskinparken, gräsklippare med mera.

Golfklubbar kan tvingas att minska personal

Bengt Franzon, ordförande i Stockholms GK, en av landets äldsta klubbar, grundad redan 1904, signalerar ökade kostnader för sina klubbmedlemmar.

- Drivmedel och gödsel har stigit markant i pris, vi ser fortlöpande över budgeten och kommer att behöva kompensera med prishöjningar framöver vad gäller greenfee, företagsavtal och medlemsavgifer, meddelar han.

Angeläget att klubbar förstår

 I tidningen ”Golfa”, Svenska Golfförbundets medlemstidning, varnar Göran Tyrsing, kanslichef på SGA, Swedish Greenkeepers Association, för kommande prishöjningar.

-Det är angeläget att både klubbar och spelare förstår att världsläget innebär att kostnader måste ses över. Redan i oktober 2021 uppmärksammade vi att både diesel – och elpriser började stiga. Sedan dess har kriget i Ukraina påverkat priserna ytterligare, säger han.

Räknat på genomsnittsklubb, 18 hål, med ett års förbrukning av cirka 9 000- 10 000 liter diesel innebär det ökade kostnader med cirka 80 000 kronor under 2022. Vårt exempel  utgår från ett dieselpris på cirka 24 kr/liter. Nu ligger priset per liter ännu högre.

Den mest energikrävande delen på en bana är bevattningspumpar som främst används nattetid då elpriset är lägre. En medelstor golfklubb hade under 2021 en kostnad på cirka 150 000 kronor i elavgift. Med dagens höga priser stiger kostnaden till cirka 600 000 för 2022. I södra Sverige, där elpriset är högre, stiger kostnaden ytterligare.

Ukraina, och Ryssland, är världens ledande exportörer av konstgödsel. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har  priset ökat med 70 procent sedan invasionen inleddes den 24 februari. Det innebär merkostnader på tre miljarder kronor för svenska lantbrukare, och golfklubbar.

"Mindre nöjda golfare"

Göran Tyrsing på SGA befarar att svenska golfklubbar, för att klara den ökade kostnadsbilden, också tvingas att skära i antalet anställda, en kostnad som är lättast att hantera. Prisbilden på el, diesel och konstgödsel är svår att möta för varje enskild klubb.

- Färre i personalen innebär en sämre produkt, det vill säga sämre finish på banan. Det betyder mindre nöjda golfare, som gör golf mindre attraktivt och vi är inne i en negativ spiral, säger Göran Tyrsing.

Brist på reservdelar, och långa leveranstider till maskiner som är nödvändiga för skötselinsatser, kan också komma att påverka den spelupplevelse som golfaren har är van vid.

Hans råd till ekonomiskt ansvariga är att ge klara besked; en avgiftsjustering är nödvändig på grund av faktorer i omvärlden. Var tydlig i kommunikationen.

I Sverige, liksom resten av världen, rusar inflationen och var i maj i år 7,2 procent, en oväntad stor ökning och den högsta noteringen sedan 1991.

-Ja, allt har blivit dyrare i ICA-butiken. Golfen är lika påverkad som övriga samhället, och kommer att behöva  anpassa sig precis som andra branscher, avslutar Göran Tyrsing.

Under pandemi åren, 2020 och 2021, ökade antalet golfspelare markant. Golfförbundet anger att närmare 100 000 personer hittade till golfen. Skälen var flera, en  utomhusidrott och utan närkontakt, samt att många valde att semestra hemma och då blev golf en idealisk sysselsättning. Antalet registrerade medlemmar är i dag 581 000

Kriget i Ukraina och dess följdeffekter kastar en allvarlig skugga över sportens fortsatta utveckling. Alla klubbar finansieras av dess medlemmar, antingen via den ideella föreningen eller också drivs klubben i bolagsform så kallad A 1:a, typ Brohof utanför Stockholm.

Som tidningen ”Golfa” konstaterar: Dagens och morgondagens golfupplevelse avgörs av vad vi tillsammans är beredda att betala.

En medelstor golfklubb har i dag en årlig medlemsavgift mellan 5000-8000 kronor.  Greenfee-avgifter varierar starkt, från 400 till 800 eller mer per rond, 18  hål.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.