Golfklubbar tvingas höja priserna

Drygt enhalv miljon golfspelare i 480 klubbar kan räkna med högre medlemsavgifter och högre avgifter för att spela på andra banor än den egna, så kallade greenfee-avgifter.

Golf-Sverige tvingas anpassa sig till höjda diesel – och elpriser i världshandeln, samt högre kostnader för konstgödsel och svårigheter att finna reservdelar till maskinparken, gräsklippare med mera.

Golfklubbar kan tvingas att minska personal

Bengt Franzon, ordförande i Stockholms GK, en av landets äldsta klubbar, grundad redan 1904, signalerar ökade kostnader för sina klubbmedlemmar.

- Drivmedel och gödsel har stigit markant i pris, vi ser fortlöpande över budgeten och kommer att behöva kompensera med prishöjningar framöver vad gäller greenfee, företagsavtal och medlemsavgifer, meddelar han.

Angeläget att klubbar förstår

 I tidningen ”Golfa”, Svenska Golfförbundets medlemstidning, varnar Göran Tyrsing, kanslichef på SGA, Swedish Greenkeepers Association, för kommande prishöjningar.

-Det är angeläget att både klubbar och spelare förstår att världsläget innebär att kostnader måste ses över. Redan i oktober 2021 uppmärksammade vi att både diesel – och elpriser började stiga. Sedan dess har kriget i Ukraina påverkat priserna ytterligare, säger han.

Räknat på genomsnittsklubb, 18 hål, med ett års förbrukning av cirka 9 000- 10 000 liter diesel innebär det ökade kostnader med cirka 80 000 kronor under 2022. Vårt exempel  utgår från ett dieselpris på cirka 24 kr/liter. Nu ligger priset per liter ännu högre.

Den mest energikrävande delen på en bana är bevattningspumpar som främst används nattetid då elpriset är lägre. En medelstor golfklubb hade under 2021 en kostnad på cirka 150 000 kronor i elavgift. Med dagens höga priser stiger kostnaden till cirka 600 000 för 2022. I södra Sverige, där elpriset är högre, stiger kostnaden ytterligare.

Ukraina, och Ryssland, är världens ledande exportörer av konstgödsel. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har  priset ökat med 70 procent sedan invasionen inleddes den 24 februari. Det innebär merkostnader på tre miljarder kronor för svenska lantbrukare, och golfklubbar.

"Mindre nöjda golfare"

Göran Tyrsing på SGA befarar att svenska golfklubbar, för att klara den ökade kostnadsbilden, också tvingas att skära i antalet anställda, en kostnad som är lättast att hantera. Prisbilden på el, diesel och konstgödsel är svår att möta för varje enskild klubb.

- Färre i personalen innebär en sämre produkt, det vill säga sämre finish på banan. Det betyder mindre nöjda golfare, som gör golf mindre attraktivt och vi är inne i en negativ spiral, säger Göran Tyrsing.

Brist på reservdelar, och långa leveranstider till maskiner som är nödvändiga för skötselinsatser, kan också komma att påverka den spelupplevelse som golfaren har är van vid.

Hans råd till ekonomiskt ansvariga är att ge klara besked; en avgiftsjustering är nödvändig på grund av faktorer i omvärlden. Var tydlig i kommunikationen.

I Sverige, liksom resten av världen, rusar inflationen och var i maj i år 7,2 procent, en oväntad stor ökning och den högsta noteringen sedan 1991.

-Ja, allt har blivit dyrare i ICA-butiken. Golfen är lika påverkad som övriga samhället, och kommer att behöva  anpassa sig precis som andra branscher, avslutar Göran Tyrsing.

Under pandemi åren, 2020 och 2021, ökade antalet golfspelare markant. Golfförbundet anger att närmare 100 000 personer hittade till golfen. Skälen var flera, en  utomhusidrott och utan närkontakt, samt att många valde att semestra hemma och då blev golf en idealisk sysselsättning. Antalet registrerade medlemmar är i dag 581 000

Kriget i Ukraina och dess följdeffekter kastar en allvarlig skugga över sportens fortsatta utveckling. Alla klubbar finansieras av dess medlemmar, antingen via den ideella föreningen eller också drivs klubben i bolagsform så kallad A 1:a, typ Brohof utanför Stockholm.

Som tidningen ”Golfa” konstaterar: Dagens och morgondagens golfupplevelse avgörs av vad vi tillsammans är beredda att betala.

En medelstor golfklubb har i dag en årlig medlemsavgift mellan 5000-8000 kronor.  Greenfee-avgifter varierar starkt, från 400 till 800 eller mer per rond, 18  hål.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.