Världsstjärnornas tröjor attraktiva

Gamla matchtröjor säljs för snuskigt höga belopp. Först gällde det Maradonas tröja från England i VM 1986. De bytte ägare för 87 miljoner kronor. Nu har  Wayne Grezkys tröja i avskedsmatchen med Edmonton Oilers sålts för 14 miljoner kronor. Någon passade också på att ropa in hans handskar för 2 miljoner kronor.

Det råder delade meningar om den tröja som såldes för 87 miljoner verkligen var den rätta. Oavsett, 87 miljoner kostade tröjan.

Tröjorna från de allra största stjärnorna betingar höga pris.

Den engelske mittfältaren Steve Hodge bytte matchtröja med Maradona efter kvartsfinalen i VM 1986. Hodge var försigkommen..36 år senare la han ut den på auktion och fick så mycket som 87 miljoner.

BBC rapporterar att 7,1 miljoner pund är den högsta summan som någonsin betalats för en tröja på auktion.

– Det här är utan tvekan den mest eftertraktade fotbollströjan som någonsin utannonserats. Därför är det passande att den nu har auktionsrekordet, kommenterade Brahm Wachter, chef i auktionsfirman Sotheby’s, till BBC.

Steve Hodge sa efter Efter Maradonas död att  han inte skulle sälja tröjan.

– Jag tycker att det är respektlöst och helt fel. Den är inte till salu 

Men Hodge ändrade uppenbarligen uppfattning. Dessutom, det finns tvivel om huruvida tröjan är den rätta. Maradonas dotter, Dalma, påstår:

– Han tror att han har min pappas tröja från andra halvlek men han har tröjan från den första halvleken

Nu plockade också Wayne Gretzky fram en tröja ur gömmorna. Den han hade under 

sin sista match, 1988,  med Edmonton Oilers och världen kanske bäste och mest överlägsne ishockeyspelare fick bra betalt, 14 miljoner kronor.

Av bara farten passade han också på att sälja ett par handskar för 2 miljoner kronor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.