Här struntar man i förutsättningarna

Har Mjällby egentligen ett existensberättigande..? År efter år presterar klubben trotsbegränsade resurser. Med 1.365 innevånare i själva Mjällby och 17 500 invånare i närbelägna Sölvesborg (8 km) har klubben en särställning inte bara i Sverige utan även i Europa. Det är den minsta orten som bland alla dessa länder som har ett lag i högsta serien i fotboll!

Mjällby har trogna supportrar som också älskar Strandvallen, hemmaplan för Mjällby AIF sedan 1953. Efter ombyggnaden 2002 gäller en kapacitet om 7 500 platser varav 1 200 sittplatser.

Har Mjällby egentligen ett existensberättigande..? År efter år presterar klubben trots begränsade resurser. Med 1.365 innevånare i själva Mjällby och 17 500 invånare i närbelägna Sölvesborg (8 km) har klubben en särställning inte bara i Sverige utan även i Europa. Det är den minsta orten som bland alla dessa länder som har ett lag i högsta serien i fotboll!

Mjällby är beläget på Listerlandet i Blekinge och med ett så begränsat befolkningsunderlag  ska det inte vara möjligt, sett vare sig till antal människor eller samhällsekonomiskt, att upprätthålla ett elitlag i fotboll. Men det är ju det. Mjällby är undantaget

Kräver ett besök 

Men Den logiska frågan är vad har Mjällby AIF, nu uppe i tio 10 allsvenska säsonger, för kod som gör det möjligt att göra brott på logiken?

Det blir säkerligen en elfte säsong. Idag, efter 22 omgångar återfinns laget på en åttonde plats i Allsvenskan.

Traditionella storklubbar som Elfsborgs IF, 78 säsonger i högsta serien, IFK Norrköping, 81 säsonger och Helsingborgs IF med 68 säsonger ligger bakom klubben från det blekingska Listerlandet.

IA har nu för avsikt att besöka orten, gästa föreningen, prata med fotbollsprofilerna i närtid i ett försök att knäcka koden.

- Litenheten, svarade någon med insyn, spar in den resan! Men icke. Vi ska dit och höra de egna svaren

Resurserna finns i storstäderna, heter det. Förvisso är det så.

Svensk aktiemarknad växer så det knakar. Stockholmsbaserade Nasdaq drar blickarna till sig…

Tabellen avspeglar villkoren

Stockholm, Göteborg och Malmö belägrar de sex översta platserna i serien.

Just nu med BK Häcken och Djurgårdens IF överst.

Ser vi på publiksnittet är det också fem av dessa klubbar som toppar.

Häcken avviker med sina 4300 och det innebär plats elva i publikligan.

Både Hammarby IF och AIK snittar på runt 26 000 åskådare.

Malmö FF har runt 18 000 arenabesökare.

Djurgården har också cirka 18 000 och IFK Göteborg 14 700 i publiksnittligan.

I kön återfinns Varberg (2 700), Degerfors och Mjällby (3 400), Värnamo och Sundsvall (runt 3 800). Resultatmässigt hittar vi dem på motsvarande platser i slutet av serietabellen.

Det är då man är beredd att hålla med dom som hävdar att pengarna styr idrotten för mycket.

Avvikande, just det, är Mjällby med sin åttondeplacering i tabellen

På Svenska Fotbollsförbundet har Kjell Dahlström samlat fakta och gjorde en analys om de klubbarnas ekonomi, 2021. Två klubbar får extra omnämnande:

”De under senare år uppflyttade Varbergs BOIS FC och Mjällby har mycket goda finansiella nyckeltal uttryckt i soliditet och balanslikviditet”

Curt Einarsson

Fakta

Ute i Europa finns Mjällbys motsvarigheter.  Statistikoraklet Johan Svedbom har funnit att klubben SV Matterburg  i Österrike var den näst minsta staden-orten i Europa när staden för några år sedan hade ett lag i högsta serien i fotboll. Men en konkurs var oundviklig och stoppade klubben. Det är ett exempel på hur den lilla klubben får svårt att få ihop ekonomin.

Sportverein Mattersburg eller endast SV Mattersburg, från Mattersburg, Burgenland och spelade i österrikiska Bundesliga, 2003/04- 2013/14 och 2015/16-2019/20. Bästa placering är en tredjeplats säsongen 2006/07. SV Men  klubbens huvudsponsor, Commerzialbank Mattersburg, förbjöds att bedriva affärsverksamhet av finansmarknadsmyndigheten med omedelbar verkan den 15 juli 2020. Bankdirektören Pucher hade byggt upp föreningen i cirka 30 år och var även dess ordförande. Den 5 augusti 2020 meddelade styrelsen att de klubben skulle ansöka om konkurs och ge upp rätten att spela i Bundesliga. En vecka senare bildades Mattersburger Sportverein (MSV 2020) som en fortsatt klubb för ungdomsspelarna. Mattersburg är en stadskommun i det österrikiska förbundslandet Burgenland,staden är huvudort i distriktet med samma namn och  belägen i norra Burgenland

Ytterligare ett exempel på det egentligen omöjliga är Doxa Katokopia i Nicosia. Sedan den turkiska invasionen av Cypern 1974, är Katokopia under turkisk ockupation, och klubben flyttade till Peristerona, vilket är nära Katokopia. Doxa Katokopia har spelat i cypriotiska högsta ligan 2008/09-2010/11, 2012/13-. Säsongen 2021/22 slutade Doxa Katokopia på tionde plats.  Det blir klubbens fjortonde säsong i högsta ligan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.