Snittlönen i landslaget är 678 000 kr

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Andreas Palicka, jättefightern och fantommålvakten, är troligen den spelare som har bästa lönen i succélaget.

Idrottens Affärer har kartlagt lönebilden i norske förbundskaptenen  Glenn Solbergs svenska landslag.

 Med hjälp av uppgifter från klubbledare i svenska Handbollsligan, källor med god insyn i internationell handboll,  franska Lidl Starligue (franska ligan), samt norska NTB landar den årliga snittlönen i den blågula VM- truppen, 18 spelare,  på 6 000 Euro. Efter en kurs på 11.30 sv. kronor blir det 678 000 kronor 

Beroende på rollen

Internationellt rankas, och värdesätts spelare efter i vilken position de spelar. De högst betalda spelarna i Europa är antingen målvakter, som Andreas Palicka vänsterhänta högernior, som i blågult Albin Lagergren, Linus Persson och Linus Sandell samt mittnior, lagens spelmotor. 

 Ohotad nummet ett i den sistnämnda positionen hos Glenn Solberg är sportens stora affischnamn, Jim Gottfridsson, 30 år och tidigare utsedd till världens bästa spelare.

Men inte ens han kan lönemässigt konkurrera med de stora lagsporternas medianlöner. Hans kontrakt med tyska SG Flensburg-Handewitt går ut efter säsongen 2024-2025 och är värt 23 000 Euro i månaden , eller 259 900 kronor. Han har spelat i Flensburg sedan 2013.

Nummer två i rangordningen är målvakten Andreas Palicka som tillhör franska storklubben, Paris Saint-Germanin, eller PSG. Hans månadslön beräknas till 15 000 Euro i månaden eller 169 500 kr/månaden. Av Solbergs högernior är Albin Lagergren, tyska Rhein-Neckar Löwen, högst rankad med en månadslön på 9000 Euro eller 101 700 kr/månaden.

Olika betalt

Sveriges första val på mittsex, Mats Darj, Fuchse Berlin/Oscar Bergendahl, Stuttgart landar båda på 7 000 Euro, knappt 80 000 i månaden. Hampus Wanne, Barcelona och Johan Pellas, Montpellier, båda vänstersex, straffexperter och publikfavoriter tjänar 8000 Euro månaden, strax över 90 000 svenska kronor.

Niclas Ekberg, högersexa, som sköt EM-guldet till Sverige 2021, spelar i Kiel. Han har enligt tyska uppgifter 6 000 Euro månaden. 

 Gottfridsson, Palicka och lagets tre vänsterhänta högernior är blågults högst betalda. Övriga 15 spelare har ungefär samma lönenivå, cirka 678 000 kronor.

Värt att notera är att utöver månadslön kan kontraktet också  inrymma fri bostad och fri bil samt anda förmåner som inte syns i lönekuveret.

Medianlönen i i den högsta svenska herrligan är i dag 17 000 kronor.

 Utländska spelare i topplag som Sävehof har en lönebild mellan 60 000-80 000 kronor. Majoriteten av spelarna studerar eller arbetar, hel- eller halvtid, vid sidan av handbollen.

I ishockeyns SHL-liga beräknas snittlönen till 120 000 kr/månaden. Ligans utländska spelare tjänar betydligt mer, ett exempel är IK Oskarshamns finske back, Juuso Riikola, 280 000 kronor i månaden.

 Tillbaka till handbollen: Världens högst betalda spelare är i dag, med stor sannolikhet, Frankrikes nummer  10, 25-årige Dika Mem,  högernia. Som 18-åring skrev han ett sex års kontrakt med spanska storklubben FC Barcelona. 

 Han har tagit sitt klubblag till två raka Champions Leauge titlar och var Frankrikes ledande spelare i OS-guldlaget 2020. Enligt spanska uppgifter har han en månadslön på 50 000 Euro, cirka 565 000 svenska kronor.

Stora pengar, men som ändå bleknar vad världens bäst betalda fotbollsspelare, han är också fransman, får in på kontot varje månad. 

Kylian Mbappé, 24 år, har ett kontrakt värt 971 miljoner kronor årligen, 80,9 miljoner i månaden. Franska L´Epuique anger Lionel Messis årslön för 2023 till 347 miljoner. Vad gäller Christiano Ronaldos övergång till Saudiarabien förekommer olika uppgifter, till och med i miljardklassen beroende på kontraktets innehåll, längd och eventuella ambassadörsuppgifter.

340 000 som bäst

Åter till handbollen, Danmarks långhårige Mikkel Hansen, 35 år, vänsternia och nu tillbaka i danska Ålborg har under en tio årsperiod klassats som världens främste – och ledare av löneligan. Under sin glansdagar hade dansken upp mot 30 000 Euro i månaden, cirka 340 000 svenska kronor .

I Norge är Sander Sagosen tillbaka i hemstaden Trondheim efter tidigare spel i tyska Kiel. Enligt NTB har norrmannen nu en årslön på sex miljoner norska kronor, samma belopp i svenska kronor.

Ja, sedan urminnes tider har det gjorst skillnad på folk och folk.

 I handboll  tycks glädjen att vinna överskugga allt annat. Eller som Jim Gottfridsson uttryckte det i sitt smått klassiska time out tal mot Spanien i EM-finalen 2021.

 Med 19 sekunder kvar att spela skrek han till sina lagkompisar: ”För hela ditt jävla liv”. En time out som osade svavel och som växlades i guld.

Repris i Tele 2  den 29;e januari?

KJELL NILSSON 

Fakta

I handbolls-Europa talar man enbart om nettopengar, det vill säga spelarens ersättning efter skott. I Danmark finns något som heter forskarlön/expertskatt, något som skattemässigt är till fördel för spelare och klubbar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.