Aldrig har Hammarby haft bättre ekonomi

Hammarby fotboll sålde spelare för 139 miljoner kronor under 2022.  Koncernens vinst var 34,6 miljoner kronor och med koncernen avses Hammarby IF Fotbollförenig och Hammarby Fotboll AB.

 Vid årsmötet omvaldes  Mattias Fri, 52  år till ordförande både i den ideella föreningen och i aktiebolaget. Han har en bakgrund som jurist och ekonom  och är delägare i skatterådgivningsbyrån Svalner.

Hammarby har stark av sina fans, trots att laget är som förbytt

 

Fri är en av fotbollens anonyma makthavare, så anonym att Hammarbys hemsida till och med saknar kontaktuppgifter. 

Hammarbys bokslut för 2022 visar ett  eget kapital på 115 miljoner, en betydande ökning sedan 2021 då den egna kassan var drygt 82 miljoner kronor.

Av bokslutet framgår att nettoomsättningen landade på 316 miljoner och att publikintäkterna uppgick till 73 miljoner. Antalet anställda i koncernen uppgår till 48 – spelartruppen ej inräknad.

Plussiffror överallt

Mattias Fri har i en skrivelse på hemsidan, före årsmötet, konstaterat att Hammarby  mår bra, kanske bättre än någonsin och att koncernen ökar i alla intäkts lägen, publik, sponsor och transfernetto.

Av de allsvenska lagen spelar Malmö F i en egen division med  701  miljoner i eget kapital,. varav 392 miljoner utgör likvida medel eller kassa och banktillgångar. 2022 års vinst 82 miljoner. Den stora förklaringen är lagets internationella cupspel. 

Efter förlusten mot Djurgården, efter straffar, i Svenska Cupens kvartsfinal är dörren stängd för MFF-spel i Europa kommande säsong. Det kommer att avspeglas i bokslutet för 2023.

Förra höstens mästarlag, Häcken, har mer jämförbara siffror med Hammarby. Omsättningen var 260 miljoner, vinsten var blygsam, 1,9 miljoner men det egna kapitalet uppgår till 57 miljoner.  En stark ekonomisk bas i Häcken är arrangörskapet av Gothia Cup, världens största turnering för ungdomar och nu tillbaka på schemat efter pandemiåren.

Beträffande Zlatan Ibrahimovic och hans delägarskap i Hammarby Fotboll AB är Mattias Fri fåordig.

-Det finns idag ingen diskussion idag om en eventuell framtida roll, men han är givetvis en resurs och tillgång som bollplank i diskussioner om vår verksamhet.

För framtiden arbetar Hammarby med att skapa en ny träningsanläggning i Skarpnäck i södra Stockholm. Anläggningsfrågan är vital för utveckling av akademiverksamheten som redan i dag anses framgångsrik med flera landslagsspelare på pojk, flick och juniornivå.

Zlatan kvar som ägare

ka säsongen inleds 1-3 april och publiken kommer att möta ett delvis nytt Hammarby. Flera startspelare 2022 har försvunnit, som Jeppe Andersen, Gustav Ludvigsson, Mohanad Jeaze, Darjan Bojanic, Simon Sandberg, Velon Berisha och Richard Magyar. 

De har ersatts av yngre spelare, dels från egna akademin men också från andra lag. Dessa måste helt klart leverera på en hög nivå för att Mattias Fri ska kunna redovisa positiva siffror  för 2023.

Hammarby IF Fotbollförening äger 51,24 procent av rösterna i Hammarby Fotboll AB. Resterande röster ägs av Anschutz Entertainment Sweden AB samt fem övriga investerare, bland dem Zlatan Ibrahimovic.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen