Aldrig har Hammarby haft bättre ekonomi

Hammarby fotboll sålde spelare för 139 miljoner kronor under 2022.  Koncernens vinst var 34,6 miljoner kronor och med koncernen avses Hammarby IF Fotbollförenig och Hammarby Fotboll AB.

 Vid årsmötet omvaldes  Mattias Fri, 52  år till ordförande både i den ideella föreningen och i aktiebolaget. Han har en bakgrund som jurist och ekonom  och är delägare i skatterådgivningsbyrån Svalner.

Hammarby har stark av sina fans, trots att laget är som förbytt

 

Fri är en av fotbollens anonyma makthavare, så anonym att Hammarbys hemsida till och med saknar kontaktuppgifter. 

Hammarbys bokslut för 2022 visar ett  eget kapital på 115 miljoner, en betydande ökning sedan 2021 då den egna kassan var drygt 82 miljoner kronor.

Av bokslutet framgår att nettoomsättningen landade på 316 miljoner och att publikintäkterna uppgick till 73 miljoner. Antalet anställda i koncernen uppgår till 48 – spelartruppen ej inräknad.

Plussiffror överallt

Mattias Fri har i en skrivelse på hemsidan, före årsmötet, konstaterat att Hammarby  mår bra, kanske bättre än någonsin och att koncernen ökar i alla intäkts lägen, publik, sponsor och transfernetto.

Av de allsvenska lagen spelar Malmö F i en egen division med  701  miljoner i eget kapital,. varav 392 miljoner utgör likvida medel eller kassa och banktillgångar. 2022 års vinst 82 miljoner. Den stora förklaringen är lagets internationella cupspel. 

Efter förlusten mot Djurgården, efter straffar, i Svenska Cupens kvartsfinal är dörren stängd för MFF-spel i Europa kommande säsong. Det kommer att avspeglas i bokslutet för 2023.

Förra höstens mästarlag, Häcken, har mer jämförbara siffror med Hammarby. Omsättningen var 260 miljoner, vinsten var blygsam, 1,9 miljoner men det egna kapitalet uppgår till 57 miljoner.  En stark ekonomisk bas i Häcken är arrangörskapet av Gothia Cup, världens största turnering för ungdomar och nu tillbaka på schemat efter pandemiåren.

Beträffande Zlatan Ibrahimovic och hans delägarskap i Hammarby Fotboll AB är Mattias Fri fåordig.

-Det finns idag ingen diskussion idag om en eventuell framtida roll, men han är givetvis en resurs och tillgång som bollplank i diskussioner om vår verksamhet.

För framtiden arbetar Hammarby med att skapa en ny träningsanläggning i Skarpnäck i södra Stockholm. Anläggningsfrågan är vital för utveckling av akademiverksamheten som redan i dag anses framgångsrik med flera landslagsspelare på pojk, flick och juniornivå.

Zlatan kvar som ägare

ka säsongen inleds 1-3 april och publiken kommer att möta ett delvis nytt Hammarby. Flera startspelare 2022 har försvunnit, som Jeppe Andersen, Gustav Ludvigsson, Mohanad Jeaze, Darjan Bojanic, Simon Sandberg, Velon Berisha och Richard Magyar. 

De har ersatts av yngre spelare, dels från egna akademin men också från andra lag. Dessa måste helt klart leverera på en hög nivå för att Mattias Fri ska kunna redovisa positiva siffror  för 2023.

Hammarby IF Fotbollförening äger 51,24 procent av rösterna i Hammarby Fotboll AB. Resterande röster ägs av Anschutz Entertainment Sweden AB samt fem övriga investerare, bland dem Zlatan Ibrahimovic.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.