Aldrig har Hammarby haft bättre ekonomi

Hammarby fotboll sålde spelare för 139 miljoner kronor under 2022.  Koncernens vinst var 34,6 miljoner kronor och med koncernen avses Hammarby IF Fotbollförenig och Hammarby Fotboll AB.

 Vid årsmötet omvaldes  Mattias Fri, 52  år till ordförande både i den ideella föreningen och i aktiebolaget. Han har en bakgrund som jurist och ekonom  och är delägare i skatterådgivningsbyrån Svalner.

Hammarby har stark av sina fans, trots att laget är som förbytt

 

Fri är en av fotbollens anonyma makthavare, så anonym att Hammarbys hemsida till och med saknar kontaktuppgifter. 

Hammarbys bokslut för 2022 visar ett  eget kapital på 115 miljoner, en betydande ökning sedan 2021 då den egna kassan var drygt 82 miljoner kronor.

Av bokslutet framgår att nettoomsättningen landade på 316 miljoner och att publikintäkterna uppgick till 73 miljoner. Antalet anställda i koncernen uppgår till 48 – spelartruppen ej inräknad.

Plussiffror överallt

Mattias Fri har i en skrivelse på hemsidan, före årsmötet, konstaterat att Hammarby  mår bra, kanske bättre än någonsin och att koncernen ökar i alla intäkts lägen, publik, sponsor och transfernetto.

Av de allsvenska lagen spelar Malmö F i en egen division med  701  miljoner i eget kapital,. varav 392 miljoner utgör likvida medel eller kassa och banktillgångar. 2022 års vinst 82 miljoner. Den stora förklaringen är lagets internationella cupspel. 

Efter förlusten mot Djurgården, efter straffar, i Svenska Cupens kvartsfinal är dörren stängd för MFF-spel i Europa kommande säsong. Det kommer att avspeglas i bokslutet för 2023.

Förra höstens mästarlag, Häcken, har mer jämförbara siffror med Hammarby. Omsättningen var 260 miljoner, vinsten var blygsam, 1,9 miljoner men det egna kapitalet uppgår till 57 miljoner.  En stark ekonomisk bas i Häcken är arrangörskapet av Gothia Cup, världens största turnering för ungdomar och nu tillbaka på schemat efter pandemiåren.

Beträffande Zlatan Ibrahimovic och hans delägarskap i Hammarby Fotboll AB är Mattias Fri fåordig.

-Det finns idag ingen diskussion idag om en eventuell framtida roll, men han är givetvis en resurs och tillgång som bollplank i diskussioner om vår verksamhet.

För framtiden arbetar Hammarby med att skapa en ny träningsanläggning i Skarpnäck i södra Stockholm. Anläggningsfrågan är vital för utveckling av akademiverksamheten som redan i dag anses framgångsrik med flera landslagsspelare på pojk, flick och juniornivå.

Zlatan kvar som ägare

ka säsongen inleds 1-3 april och publiken kommer att möta ett delvis nytt Hammarby. Flera startspelare 2022 har försvunnit, som Jeppe Andersen, Gustav Ludvigsson, Mohanad Jeaze, Darjan Bojanic, Simon Sandberg, Velon Berisha och Richard Magyar. 

De har ersatts av yngre spelare, dels från egna akademin men också från andra lag. Dessa måste helt klart leverera på en hög nivå för att Mattias Fri ska kunna redovisa positiva siffror  för 2023.

Hammarby IF Fotbollförening äger 51,24 procent av rösterna i Hammarby Fotboll AB. Resterande röster ägs av Anschutz Entertainment Sweden AB samt fem övriga investerare, bland dem Zlatan Ibrahimovic.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.