Aldrig har Hammarby haft bättre ekonomi

Hammarby fotboll sålde spelare för 139 miljoner kronor under 2022.  Koncernens vinst var 34,6 miljoner kronor och med koncernen avses Hammarby IF Fotbollförenig och Hammarby Fotboll AB.

 Vid årsmötet omvaldes  Mattias Fri, 52  år till ordförande både i den ideella föreningen och i aktiebolaget. Han har en bakgrund som jurist och ekonom  och är delägare i skatterådgivningsbyrån Svalner.

Hammarby har stark av sina fans, trots att laget är som förbytt

 

Fri är en av fotbollens anonyma makthavare, så anonym att Hammarbys hemsida till och med saknar kontaktuppgifter. 

Hammarbys bokslut för 2022 visar ett  eget kapital på 115 miljoner, en betydande ökning sedan 2021 då den egna kassan var drygt 82 miljoner kronor.

Av bokslutet framgår att nettoomsättningen landade på 316 miljoner och att publikintäkterna uppgick till 73 miljoner. Antalet anställda i koncernen uppgår till 48 – spelartruppen ej inräknad.

Plussiffror överallt

Mattias Fri har i en skrivelse på hemsidan, före årsmötet, konstaterat att Hammarby  mår bra, kanske bättre än någonsin och att koncernen ökar i alla intäkts lägen, publik, sponsor och transfernetto.

Av de allsvenska lagen spelar Malmö F i en egen division med  701  miljoner i eget kapital,. varav 392 miljoner utgör likvida medel eller kassa och banktillgångar. 2022 års vinst 82 miljoner. Den stora förklaringen är lagets internationella cupspel. 

Efter förlusten mot Djurgården, efter straffar, i Svenska Cupens kvartsfinal är dörren stängd för MFF-spel i Europa kommande säsong. Det kommer att avspeglas i bokslutet för 2023.

Förra höstens mästarlag, Häcken, har mer jämförbara siffror med Hammarby. Omsättningen var 260 miljoner, vinsten var blygsam, 1,9 miljoner men det egna kapitalet uppgår till 57 miljoner.  En stark ekonomisk bas i Häcken är arrangörskapet av Gothia Cup, världens största turnering för ungdomar och nu tillbaka på schemat efter pandemiåren.

Beträffande Zlatan Ibrahimovic och hans delägarskap i Hammarby Fotboll AB är Mattias Fri fåordig.

-Det finns idag ingen diskussion idag om en eventuell framtida roll, men han är givetvis en resurs och tillgång som bollplank i diskussioner om vår verksamhet.

För framtiden arbetar Hammarby med att skapa en ny träningsanläggning i Skarpnäck i södra Stockholm. Anläggningsfrågan är vital för utveckling av akademiverksamheten som redan i dag anses framgångsrik med flera landslagsspelare på pojk, flick och juniornivå.

Zlatan kvar som ägare

ka säsongen inleds 1-3 april och publiken kommer att möta ett delvis nytt Hammarby. Flera startspelare 2022 har försvunnit, som Jeppe Andersen, Gustav Ludvigsson, Mohanad Jeaze, Darjan Bojanic, Simon Sandberg, Velon Berisha och Richard Magyar. 

De har ersatts av yngre spelare, dels från egna akademin men också från andra lag. Dessa måste helt klart leverera på en hög nivå för att Mattias Fri ska kunna redovisa positiva siffror  för 2023.

Hammarby IF Fotbollförening äger 51,24 procent av rösterna i Hammarby Fotboll AB. Resterande röster ägs av Anschutz Entertainment Sweden AB samt fem övriga investerare, bland dem Zlatan Ibrahimovic.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.