Västervik vinner på Hästens fall

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Puckar utan spelare. Frågan är vad som ska ske nu i Himmelstalundshallen i Norrköping.

Föreningen uppfyller därmed inte Svenska Ishockeyförbundets krav för elitspel och vägras  elitlicens.

Bolaget har även skatteskulder på 1 194 191 kronor en samt en obetald skuld på 138 058 kronor

 -Har man inte ekonomin i ordning ska man inte spela hockeyallsvenskan, säger ligans sportchef, Erik Ryman.

På isen lyckades laget bättre och undvek negativt kval.  ”Hästen” föll i åttondelsfinal mot Västerås, 0-2 i matcher.

-Det är stora  ekonomiska siffror och vi jobbar för att hitta vägar ur det här, men jag vet inte om vi kommer att klara det ärligt talat, säger  ”Hästens” ordförande, Richard Rauge till lokaltidningen NT.

Av ansökan framgår att ”Vita Hästen Hockey AB är på obestånd som inte är tillfälligt och hemställer att Norrköpings tingsrätt omgående försätter aktiebolaget i konkurs”.

Vita Hästen har spelat i HA sedan 2014 och blir konkursen ett faktum kommer Västervik, som föll i det negativa kvalet mot Tingsryd, att erbjudas den vakanta platsen.

-Senast den 30 april måste Vita Hästen ha alla papper i ordning och godkända av licensnämnden. Om inte, får Västervik den vakanta platsen. Förbundets tävlingsbestämmelser är tydliga i det i det avseendet, fastslår Erik Ryman.

Västervik föll mot Tingsryd, 2-4 i matcher i det negativa kvalet, men kan nu ges chans till fortsatt spel i HA. 

Ny sportchef är tidigare spelaren Victor Öhman. Han säger till Västerviks-Tidningen.

-Jag följer förstås noga vad som händer, samtidigt lider jag med föreningen och spelarna. Mitt arbete blir beroende på hur ansökan om konkurs landar. Ska jag sätta ihop ett lag för HA, eller Hockeyettan. Jag vill ha besked så snart som möjligt.

Konkurser är ovanliga i idrotts-Sverige, det senast kända är speedwaylaget Masarnas konkurs i februari i år.

 I juni 2020 flyttades Karlskrona ned i seriesystemet sedan de vägrats licens för spel i HA.  Föreningen var skuldtyngd efter spel i SHL och av förbundet påtvingat en stor och kostnadskrävande ombyggnad av sin ishall. Krav som senare har slopats..

 Karlskrona har inte kunnat återta platsen i HA och spelar kvar i Hockeyettan

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.