Konkurrensverkets beslut i golftvisten

Konkurrensverket avslår fortsatt utredning av bokningsföretaget Sweetspots anmälan mot Svenska Golfförbundet. Anmälan avsåg konkurrensförhållande gällande GIT-systemet för golfklubbar, ett boknings – och  administrationssystem.

Anmälan leder därmed inte till någon utredning om brott mot konkurrenslagen,  i form av missbruk av dominerande ställning.

Efter ett besök på övningsfältet och ett antal svingar för att värma upp är det bara att placera bollen påförsta tee, väl medveten om att greenfee är betald.

-Vi välkomnar förstås Konkurrensverkets beslut. Det går in linje med den hållning vi hela tiden haft och varit trygga i – att GIT inte utgör ett brott mot konkurrenslagen, säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på förbundet.

-När det gäller GIT är det våra klubbar som beslutat att utveckla systemet, och som finansieras av klubbarna gemensamt. GIT är inte tvingande för klubbarna men vi erbjuder  fri och marknadsanpassad och rättvis licensmodell för GIT, i nära samarbete med andra aktörer i branschen, betonar Bo Bengtsson.

Det var i slutet av mars 2023 som Sweetspot AB lämnade in ett klagomål till Konkurrensverket gällande missbruk av dominerande ställning enligt kapitel 2, 7:e paragrafen i konkurrenslagen.

Företaget grundades 2017 och har i dag avtal med ett 100-tal klubbar. Vd. Henrik Ahlin har motiverar sin klagan så här.

-Jag tycker det är problematiskt att SGF, ( förbundet), tvingar samtliga klubbar att betala för alla tjänster som SGF erbjuder, oavsett om de används eller inte. Våra kunder betalar i dag för Sweetspot, men även för bokningssystem till förbundet.

-Det är så klart begränsande för vår tillväxt att potentiella kunder får dubbla avgifter, säger Henrik Ahlin.

Sweetspots huvudidé är att förenkla golfspelandet för alla utövare. och ett erbjuda klubbarna optimala förutsättningar för att kommersialisera sin verksamhet.

Enligt Henrik Ahlin omsätter golf-Sverige cirka 1 miljard årligen på green fee-intäkter. Efter att ha jämfört intäkter från bokade ronder i GIT respektive Sweetspot hävdar han att Sweetspot levererar 10 procent högre totala green fee intäkter än GIT-systemet.

 I siffror cirka 100 miljoner kronor mer till klubbar med Sweetspot som bokningstjänst

 Golfstar i Stockholms-området, med 13 anläggningar och 19 banor hör till Henrik Ahlins kunder,  liksom Haninge GK, 27 hål söder om Stockholm och tidigare bland annat arrangör för damernas Europatour.

Enligt SGF finns i dag 448 verksamma klubbar med totalt 536 203 registrerade spelare.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.