Polisanmälan kan bli oundviklig i elitklubb

Med ganska precis en månad kvar till ishockeyns SHL-start, 14 september, brottas såväl Leksand som Malmö av tunga oroshärdar. 

 Leksand har betydande organisatoriska problem,  och i Malmö har ordföranden Mats Larsson mottagit ett återbetalningskrav från Skatteverket på hela 36,7 miljoner kronor

 Hos Leksand har tre årsmöten ajounerats, skjutits på framtiden. Valberedningen har utsatts för hot och trakasserier. Anders Lindell, avgående ordförande, i den ideella föreningen är bedrövad och flaggar för en polisanmälan.

 Ny vers Malmö och Leksand  

Med ganska precis en månad kvar till ishockeyns SHL-start, 14 september, brottas såväl Leksand som Malmö av tunga oroshärdar. 

Betala 36,7 miljoner!

 Leksand har betydande organisatoriska problem,  och i Malmö har ordföranden Mats Larsson mottagit ett återbetalningskrav från Skatteverket på hela 36,7 miljoner kronor

 Hos Leksand har tre årsmöten ajournerats, skjutits på framtiden. Valberedningen har utsatts för hot och trakasserier. Anders Lindell, avgående ordförande, i den ideella föreningen är bedrövad och flaggar för en polisanmälan.

 Nu saknas styrelse både för den ideella föreningen och aktiebolaget.

-Jag vet inte hur vi går vidare, det handlar om fysiska hot och en polisanmälan bör ske. Det är ledsamt för de personer som blir utsatta för det här, säger Anders Lindell till Falu-Kuriren.

Striden gäller om vissa kandidater i valberedningens förslag var valbara till ledamöter i såväl  den ideella föreningen som aktiebolaget.

  Stämman gick överstyr, och efter stor kalabalik  och heta ordväxlingar valde valberedningen att avgå.

Stämman avbröts och något nytt datum har inte fastställts. Bokslutet i våras lämnade ett plus på 4,1 miljoner och omsättningen, 183 miljoner, var föreningens högsta någonsin.

Kandidat backade

Valberedningens förslag till ordförande, Kajsa Rosén, 49 år och områdeschef på Sweco Tåg samlade ett brett stöd. 

Bakgrunden till valet av Rosén är en ambition att skapa en mer ”modern förening” . Hon är gift med tidigare elitspelaren Roger Rosén och de har tillsammans sonen Isak Rosén, 20 år och en av landets mest lovande spelare.

Haken är att Rosén inte stod till förfogande om inte valberedningens förslag i sin helhet hade stämmans stöd. Kvällen slutade i hårda ord, och verbala hot flög genom möteslokalen.

Vad gäller Malmö är förstås frågan hur styrelsen och ordföranden Mats Larsson ska tackla Skatteverkets krav.  Säsongen 2022-2023 var dessutom nattsvart ur ekonomisk synvinkel, underskottet i månadsskiftet maj/juni uppgick till  19,9 miljoner kronor.

SHL-kontraktet räddades efter ett så kallat ångestkval mot Brynäs.

Till Idrottens Affärer ger Mats Larsson lugnande besked

-Det är inga konstigheter, och det kommer inte att påverka vår verksamhet. Under pandemin hade vi , som många andra likviditetsproblem. Då öppnade skatteverket för den här modellen med anstånd.

- I stället för dyra lån på finansmarknaden, växlade vi över till en  aktiv likviditetsplanering, med skatteverkets goda minne. Det var själva tanken med anstånd. Vi kunde nu rensa bort dåliga lån och i dag har vi noll skulder, berättar Mats Larsson.

-Nu har vi medel reserverade för skatteverket,  med sista inbetalning säsongen 2027-2028. Allt i samförstånd med Skatteverket, jag vill inte tala om skatteskuld,  hellre en aktiv likviditetsplanering, hävdar Mats Larsson.

Möjlighet att få anstånd öppnades i samband med pandemin, i syfte att underlätta för idrotten och andra aktörer som drabbades av likviditetsproblem under den perioden. Skatteinbetalningar kan skjutas upp ett år, och möjlighet ges att begära anstånd, i ytterligare perioder.

Licensprövningen blir avgörande

Enligt Skatteverket har 23 000 svenska företag, bland dem idrottens aktiebolag, en skuld på 45 miljarder kronor till samhället.

 Ett belopp som nu ska erläggas, efter att tidigare ha beviljats anstånd med inbetalningar av skatt och sociala avgifter under pandemin. 

Ännu en intressant fråga är hur Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd ser på Malmös skatteskuld. Ärendet ställs på sin spets vid licensprövningen våren 2024. SHL-föreningar har att då att leva upp till ett kapitalkrav på åtta procent att nettoomsättningen.

Är det möjligt med en tung skatteskuld i ryggsäcken? Eller är Mats Larssons resonemang, med anstånd med skatter, helt enligt nämndens direktiv. Tidigare i år skickades Kristianstad till Hockeyettan sedan föreningen, enligt nämnden, inte levde upp till kapitalkravet.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.