Polisanmälan kan bli oundviklig i elitklubb

Med ganska precis en månad kvar till ishockeyns SHL-start, 14 september, brottas såväl Leksand som Malmö av tunga oroshärdar. 

 Leksand har betydande organisatoriska problem,  och i Malmö har ordföranden Mats Larsson mottagit ett återbetalningskrav från Skatteverket på hela 36,7 miljoner kronor

 Hos Leksand har tre årsmöten ajounerats, skjutits på framtiden. Valberedningen har utsatts för hot och trakasserier. Anders Lindell, avgående ordförande, i den ideella föreningen är bedrövad och flaggar för en polisanmälan.

 Ny vers Malmö och Leksand  

Med ganska precis en månad kvar till ishockeyns SHL-start, 14 september, brottas såväl Leksand som Malmö av tunga oroshärdar. 

Betala 36,7 miljoner!

 Leksand har betydande organisatoriska problem,  och i Malmö har ordföranden Mats Larsson mottagit ett återbetalningskrav från Skatteverket på hela 36,7 miljoner kronor

 Hos Leksand har tre årsmöten ajournerats, skjutits på framtiden. Valberedningen har utsatts för hot och trakasserier. Anders Lindell, avgående ordförande, i den ideella föreningen är bedrövad och flaggar för en polisanmälan.

 Nu saknas styrelse både för den ideella föreningen och aktiebolaget.

-Jag vet inte hur vi går vidare, det handlar om fysiska hot och en polisanmälan bör ske. Det är ledsamt för de personer som blir utsatta för det här, säger Anders Lindell till Falu-Kuriren.

Striden gäller om vissa kandidater i valberedningens förslag var valbara till ledamöter i såväl  den ideella föreningen som aktiebolaget.

  Stämman gick överstyr, och efter stor kalabalik  och heta ordväxlingar valde valberedningen att avgå.

Stämman avbröts och något nytt datum har inte fastställts. Bokslutet i våras lämnade ett plus på 4,1 miljoner och omsättningen, 183 miljoner, var föreningens högsta någonsin.

Kandidat backade

Valberedningens förslag till ordförande, Kajsa Rosén, 49 år och områdeschef på Sweco Tåg samlade ett brett stöd. 

Bakgrunden till valet av Rosén är en ambition att skapa en mer ”modern förening” . Hon är gift med tidigare elitspelaren Roger Rosén och de har tillsammans sonen Isak Rosén, 20 år och en av landets mest lovande spelare.

Haken är att Rosén inte stod till förfogande om inte valberedningens förslag i sin helhet hade stämmans stöd. Kvällen slutade i hårda ord, och verbala hot flög genom möteslokalen.

Vad gäller Malmö är förstås frågan hur styrelsen och ordföranden Mats Larsson ska tackla Skatteverkets krav.  Säsongen 2022-2023 var dessutom nattsvart ur ekonomisk synvinkel, underskottet i månadsskiftet maj/juni uppgick till  19,9 miljoner kronor.

SHL-kontraktet räddades efter ett så kallat ångestkval mot Brynäs.

Till Idrottens Affärer ger Mats Larsson lugnande besked

-Det är inga konstigheter, och det kommer inte att påverka vår verksamhet. Under pandemin hade vi , som många andra likviditetsproblem. Då öppnade skatteverket för den här modellen med anstånd.

- I stället för dyra lån på finansmarknaden, växlade vi över till en  aktiv likviditetsplanering, med skatteverkets goda minne. Det var själva tanken med anstånd. Vi kunde nu rensa bort dåliga lån och i dag har vi noll skulder, berättar Mats Larsson.

-Nu har vi medel reserverade för skatteverket,  med sista inbetalning säsongen 2027-2028. Allt i samförstånd med Skatteverket, jag vill inte tala om skatteskuld,  hellre en aktiv likviditetsplanering, hävdar Mats Larsson.

Möjlighet att få anstånd öppnades i samband med pandemin, i syfte att underlätta för idrotten och andra aktörer som drabbades av likviditetsproblem under den perioden. Skatteinbetalningar kan skjutas upp ett år, och möjlighet ges att begära anstånd, i ytterligare perioder.

Licensprövningen blir avgörande

Enligt Skatteverket har 23 000 svenska företag, bland dem idrottens aktiebolag, en skuld på 45 miljarder kronor till samhället.

 Ett belopp som nu ska erläggas, efter att tidigare ha beviljats anstånd med inbetalningar av skatt och sociala avgifter under pandemin. 

Ännu en intressant fråga är hur Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd ser på Malmös skatteskuld. Ärendet ställs på sin spets vid licensprövningen våren 2024. SHL-föreningar har att då att leva upp till ett kapitalkrav på åtta procent att nettoomsättningen.

Är det möjligt med en tung skatteskuld i ryggsäcken? Eller är Mats Larssons resonemang, med anstånd med skatter, helt enligt nämndens direktiv. Tidigare i år skickades Kristianstad till Hockeyettan sedan föreningen, enligt nämnden, inte levde upp till kapitalkravet.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen