Kräver statlig anläggningsfond

Nyvalde, i våras, RF-ordföranden Karl-Erik Nilsson, var rejält missnöjd över regeringens förslag till budget för idrotten 2024.

 Han efterlyser ett ökat anläggningsstöd, gärna i form av en statlig anläggningsfond, ett ökat grundstöd till idrottsrörelsen, samt fortsatt oförändrat stöd till studieförbundet, SISU, Idrottsutbildarna.

I ett pressmeddelande efterfrågar, Karl Erik Nilsson, tidigare ordförande i Svenska Fotbollförbundet,  ett nytt tänkande i  regeringen, med adress främst riktat mot idrottsminister Jakob Forssmed, kd).

Det är en ständig kamp om pengarna i regeringen. Och där kommer idrotten till korta.

-Staten måste våga tänka nytt, ekvationen är egentligen enkel. Utan en plats att vara på finns det ingen idrott.

- Behoven är trängande och jag vill att staten tar ett större ansvar och skapar en anläggningsfond så att vi tillsammans, staten, kommuner och idrottsrörelsen kan bygga innovativa och nya anläggningar, säger Karl-Erik Nilsson.

Oförändrade 2,1 miljarder

Anslaget för 2024 är oförändrat mot tidigare,  2,1  miljarder kronor.

 RF:s ordförande pekar på ett gediget forskningsunderlag, som visar att fysisk och psykisk aktivitet är starka åtgärder mot ökat stillasittande och växande samhällsklyftor.

-För en stark och självständig idrottsrörelse krävs resurser, det är centralt för att bedriva och utveckla den verksamhet som finns i landets alla idrottsföreningar.

- Det är en nödvändighet för att idrotten ska kunna fortsätta att vara en motor för folkhälsa, inkludering och att kunna erbjuda en meningsfull fritid för barn och unga, poängterar Karl-Erik Nilsson.

Regeringens förslag om neddragningar inom folkbildningsområdet  möter också besk kritik från RF. Karl-Erik Nilsson påminner om att SISU, Idrottsutbildarna är Sveriges största studieförbund och har verksamhet i landets samtliga 290 kommuner.

-Sverige har en lång tradition av folkrörelser, och dra ned stöd till all folkbildning i en tid när det behövs som mest är anmärkningsvärt.  I ett demokratiskt och öppet samhälle är folkbildningen en väsentlig beståndsdel, betonar Karl-Erik Nilsson. 

"Minska när vi behöver öka"

I arbetet mot matchfixning och olaglig spelverksamhet föreslår regeringen att Spelinspektionens anslag ökar med 10,8 miljoner för 2024. För 2025 och 2026 föreslås fortsatta anslagsökningar med 15,6 miljoner respektive 18,6 miljoner. Finansinspektionens anslag föreslås öka med 4,5 miljoner kronor, ett belopp som öronmärks för att stärka samarbetet med Spelinspektionen.

-Spelinspektionens arbete bidrar till att skydda svensk idrott från att undermineras av organiserad brottslighet, fastslår Jakob Forssmed, idrottsminister.

Anslagen ska ses mot bakgrund av att uppfylla kraven för Europarådets konvention om manipulation av resultat inom all idrott.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen