De tjänar mest i svensk idrott

Under 2023-2024 års säsong ökade lönenivån med 21 procent. Vilken yrkesgrupp var så framgångsrik vid förhandlingsbordet?

Rätt svar är ishockeyns SHL-spelare. 

Vad som oroar är att klubbarnas intäkter inte ökade i samma utsträckning som kostnaderna. Posten spelarlöner ökade med 23 miljoner kronor jämfört med 2022-2023 års säsong.

 En penninggalopp som har fortsatt under sommar-höst 2024 och som  innebär att 6 av 14 klubbar kan få svårt att klara kraven på elitlicens under 2025, kravet är 10 procent av klubbens totala omsättning i eget kapital.

 En penninggalopp som har fortsatt under sommar-höst 2024 och som  innebär att 6 av 14 klubbar kan få svårt att klara kraven på elitlicens under 2025, kravet är 10 procent av klubbens totala omsättning i eget kapital.

 Under säsongen 2023-2024  redovisade 11 av 14 klubbar ett negativt rörelseresultat (nettoomsättning minus totala kostnader) på totalt minus 65,8 miljoner kronor. Det kan jämföras med minus 49,9 miljoner 2022-2023.

EYgranskar årligen

Detta, och många andra siffror behandlas i den årliga rapporten ”Hur mår svensk elitishockey” från rådgivnings – och revisionsföretaget EY.

-Det är inte ekonomiskt hållbart att lönekostnaderna ökar, utan att intäkterna också ökar. Mitt råd är att klubbarna behöver hitta nya intäktsströmmar, eller öka befintliga, eller se över sina lönekostnader. Många lag har en nedåtgående spiral, konstaterar Carlos Esterling, artikelförfattare på EY Sport Business.

Enligt rapporten hade Rögle högst lönekostnad i SHL förra säsongen med nästan 134 miljoner kronor.  Signaler från Bjärehalvön i höst pekar på en ytterligare stegrande lönekurva med nyförvärven Leon Bristedt och Jakob Peterson som frontspelare. 

Lägst lönekostnad förra säsongen hade Malmö Redhawks med drygt 68 miljoner kronor. Guldvinnande Skellefteå återfinns på den undre lönehalvan med 92 479 miljoner i spelarersättning. 

Publikrekord i ligan

Under 2023-2024 noterade SHL alla tiders publikrekord med nästan 2,6 miljoner unika besökare,  trots att IK Oskarshamn med sin mindre arena, 3 275 åskådare som max, var ett publikt sänke. 

 De 14 lagens totala nettoomsättning landade på drygt 2,3 miljarder kronor, en ökning med fyra procent jämfört med 2022-2023. Samtidigt ökade klubbarnas totala kostnader med fem procent.

-Intäkterna ökade inte i samma utsträckning som kostnaderna. Den senaste tidens räntesänkningar och positiva inflationssiffror kan bidra till att stärka klubbarna ekonomi. Men samtidigt kvarstår utmaningen med spelarlöner, poängterar Carlos Esterling.

Rapporten visar även att klubbarnas kassalikviditet har minskat jämför med föregående säsong. Likviditeten är ett mått på klubbarnas betalningsförmåga på kort sikt. 7 av 14 klubbar har en likviditet som är under siffran 1. Ett värde under 1 innebär att klubben inte kan lösa sina kortfristiga skulder – men räddas av starka egna kapital, men även här finns varningssignaler.

-SHL är ishockeyns skyltfönster, verksamheten bedrivs koncernform men ökade lönekostnader, negativa rörelseresultat och licenskravet sätter stor press. Om förutsättningarna förbli oförändrade kan klubbarna tvingas skära ned på verksamhet och ambitioner, avslutar Carlos Esterling.

Beroendet av TV-pengar

Till skillnad från NHL mörklägger SHL spelarnas lönenivåer.

I ärenden i förbundets  disciplinnämnd är vitesbeloppet 10 procent av grundlönen. Därför vet vi med bestämdhet att Färjestads slovakiske spelare Marian Studenic tjänar drygt 300 000 kr/månaden, då hans böter uppgick 30 717 kronor .

Den enskilt största intäktsposten för SHL-klubbarna är det omtalade rättighetsavtalet,  TV4 Play, samt andra centrala avtal, som beräknas ge de 14 lagen vardera 60 miljoner kronor. Avtalet löper över 2029-2030 års säsong. Trenden just nu är en vikande rättighetsmarknad, nästa förhandling kan bli en kalldusch för SHL-organisationen.

Efter uppehållet för Karjala Cup är det åter SHL-ishockey från och med torsdag.

Ekonomiskt ansvariga, som noga analyserat EY-rapporten, kan möjligen finna nytt syret i att ligan går mot ett nytt alla tiders publikrekord, trots att endast 16 av 52 omgångar är spelade. I våras noterades över 2,6 miljoner besökare. 

Tacka nykomlingen Brynäs för det!

 I Gävle är det åter hockeyhausse, bytet med Oskarshamn är mumma för ligan. Hemmasnittet i Monitor Erp Arena är imponerande 7 510 åskådare på åtta hemmamatcher.

 Kan till och med ligans totala snittsiffra över hela säsongen hotas?

 Den är på 6 394 besökare från säsongen 2011-2012.

 Så här långt är snittet 6478 åskådare, det imponerar. Allra helst som sex av lagen har arenor med kapacitet som understiger nuvarande snitt – det gäller Luleå, Rögle, Timrå, Växjö, Skellefteå och Örebro. Ja, i Ängelholm och Örebro är det lapp på luckan vid varje nedsläpp – dags att bygga ut kanske!

Malmö, Modo och Leksand har så här långt tappat åskådare, de två sistnämnda 500 i snitt per hemmamatch. Det innebär på sikt ekonomiska bekymmer.

Kjell Nilsson

Fakta

Säsongen 2011-2012 har högst publiksnitt i SHL-historien, 6 394 åskådare.  Notera att under säsongen spelades fyra utsålda derbyn i dåvarande Globen mellan AIK och Djurgården.  Samt en ”utematch” mellan HV 71 och Linköping som samlade 18 884 åskådare. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.