Oro över att SHL-publiken kan stanna hemma

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

 Med stor marginal, knappt en halv miljoner, toppar Marcus ”Lilliz” Nilsson inkomstligan före Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall, 2 704 700 kr. Även på tredje plats återfinns en spelare från Skellefteå, forwarden Oscar Möller,  2 345 200 kronor.

Mästarlaget Växjö Lakers högsta avlönade spelare var forwarden Robert Rosén med 1 438 700 kronor, det gav en 15:e plats i SHL:s inkomstliga.

”Lilliz” Nilsson är från Charlottenberg, han slog igenom i Karlskoga i Hockeyallsvenskan, värvades till AIK men återvände till Värmland och Färjestad. Efter spel i ryska KHL och  SCL Tigers i den schweiziska ligan var han tillbaka i Färjestad inför 2021-2022 års säsong och skrev ett kontrakt över tre år.

SHL-klubbarnas största kostnadspost är löneersättningar till spelare, ledare och övrig personal.  EY Sports Business Service redovisar årligen, i rapportform, hur svensk elitishockey mår. 

De 14 lagens totala personalkostnader uppgick till 1 346 700 kr, eller 59 procent av klubbarnas totala kostnader. Det är en minskning med 3 procent  jämfört med säsongen 2021-2022.

I absoluta tal hade Rögle högst personalkostnader eller 115,5 miljoner. Lägst andel personalkostnader, i förhållande till totala kostnader, har Färjestad vars andel uppgår till 52 procent.

Totalt sett ökade kostnaderna i SHL förra säsongen med 317,9 miljoner kronor, i snitt per klubb 22,7 miljoner.

I SHL: ekonomiska liga spelar Färjestad i en egen division med en nettoomsättning på 230,8 miljoner kronor, all time high i svensk seriehockey. Bokslutet visade ett plus på 20,8 miljoner kronor och egna kapitalet uppgår till 150,3 miljoner, en ökning med 15 procent jämfört med säsongen 2021-2022.

Den galopperande våldsutvecklingen i samhället,  säkerhetspolisens besked om att sannolikheten för attentat mot Sverige ökat från fyra till fem, samt en djup lågkonjunktur är samtliga faktorer som kan påverka SHL-klubbarnas ekonomi för säsongen 2023-2024.

-Pressen på SHL-klubbarna att prestera ekonomiskt har kanske aldrig varit större än i dag,  Flera klubbar bör tänka på framtiden redan nu för att behålla sina elit licenser sammanfattar rapportansvarige Carlos Esterling på EY.

Kapitalkravet ökar stegvis och år 2025 är kravet tio procent av klubbens totala omsättning. I dag når tio av klubbarna till detta krav. 

-Övriga fyra,  Timrå, Linköping, Malmö och Örebro, bör redan nu  ha en ekonomisk plan för att uppfylla kommande kapitalkrav, betonar Carlos Esterling.

Den totala omsättningen för SHL uppgick till 2 296,00 kronor  vid bokslut våren 2023, en ökning med 20,6 procent jämfört med säsongen 2021-2022.

Den här hösten finns en stor osäkerhetsfaktor. Kommer publiken att sluta upp i samma rekordnivåer som under 2022-2023? Det finns redan signaler om en viss tveksamhet vid SHL-arenornas vändkors.

Till och med i Örnsköldsvik och för nykomlingen MoDo har intresset sviktat. Trots en pangstart i ligaspelet och segrar i två raka hemmamatcher mot HV 71 och Rögle. Publiksiffran har inte imponerat,  4 321 respektive 4 223 åskådare i Hägglunds Arena där kapaciteten är 7 115 åskådare vid röd lykta.

Kjell Nilsson

Fakta

 Löneuppgifter i artikeln bygger på uppgifter i Sportbladet och avser taxeringsåret 2022, och visar inkomst av tjänst under 2021. Notera att spelare kan ha låst del av lön i fonder, pensioner, sign on bonus eller annat. Beloppet inkluderar även inkomst av vid sidan av ishockeyn.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen