Oro över att SHL-publiken kan stanna hemma

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

 Med stor marginal, knappt en halv miljoner, toppar Marcus ”Lilliz” Nilsson inkomstligan före Skellefteås målvakt Gustaf Lindvall, 2 704 700 kr. Även på tredje plats återfinns en spelare från Skellefteå, forwarden Oscar Möller,  2 345 200 kronor.

Mästarlaget Växjö Lakers högsta avlönade spelare var forwarden Robert Rosén med 1 438 700 kronor, det gav en 15:e plats i SHL:s inkomstliga.

”Lilliz” Nilsson är från Charlottenberg, han slog igenom i Karlskoga i Hockeyallsvenskan, värvades till AIK men återvände till Värmland och Färjestad. Efter spel i ryska KHL och  SCL Tigers i den schweiziska ligan var han tillbaka i Färjestad inför 2021-2022 års säsong och skrev ett kontrakt över tre år.

SHL-klubbarnas största kostnadspost är löneersättningar till spelare, ledare och övrig personal.  EY Sports Business Service redovisar årligen, i rapportform, hur svensk elitishockey mår. 

De 14 lagens totala personalkostnader uppgick till 1 346 700 kr, eller 59 procent av klubbarnas totala kostnader. Det är en minskning med 3 procent  jämfört med säsongen 2021-2022.

I absoluta tal hade Rögle högst personalkostnader eller 115,5 miljoner. Lägst andel personalkostnader, i förhållande till totala kostnader, har Färjestad vars andel uppgår till 52 procent.

Totalt sett ökade kostnaderna i SHL förra säsongen med 317,9 miljoner kronor, i snitt per klubb 22,7 miljoner.

I SHL: ekonomiska liga spelar Färjestad i en egen division med en nettoomsättning på 230,8 miljoner kronor, all time high i svensk seriehockey. Bokslutet visade ett plus på 20,8 miljoner kronor och egna kapitalet uppgår till 150,3 miljoner, en ökning med 15 procent jämfört med säsongen 2021-2022.

Den galopperande våldsutvecklingen i samhället,  säkerhetspolisens besked om att sannolikheten för attentat mot Sverige ökat från fyra till fem, samt en djup lågkonjunktur är samtliga faktorer som kan påverka SHL-klubbarnas ekonomi för säsongen 2023-2024.

-Pressen på SHL-klubbarna att prestera ekonomiskt har kanske aldrig varit större än i dag,  Flera klubbar bör tänka på framtiden redan nu för att behålla sina elit licenser sammanfattar rapportansvarige Carlos Esterling på EY.

Kapitalkravet ökar stegvis och år 2025 är kravet tio procent av klubbens totala omsättning. I dag når tio av klubbarna till detta krav. 

-Övriga fyra,  Timrå, Linköping, Malmö och Örebro, bör redan nu  ha en ekonomisk plan för att uppfylla kommande kapitalkrav, betonar Carlos Esterling.

Den totala omsättningen för SHL uppgick till 2 296,00 kronor  vid bokslut våren 2023, en ökning med 20,6 procent jämfört med säsongen 2021-2022.

Den här hösten finns en stor osäkerhetsfaktor. Kommer publiken att sluta upp i samma rekordnivåer som under 2022-2023? Det finns redan signaler om en viss tveksamhet vid SHL-arenornas vändkors.

Till och med i Örnsköldsvik och för nykomlingen MoDo har intresset sviktat. Trots en pangstart i ligaspelet och segrar i två raka hemmamatcher mot HV 71 och Rögle. Publiksiffran har inte imponerat,  4 321 respektive 4 223 åskådare i Hägglunds Arena där kapaciteten är 7 115 åskådare vid röd lykta.

Kjell Nilsson

Fakta

 Löneuppgifter i artikeln bygger på uppgifter i Sportbladet och avser taxeringsåret 2022, och visar inkomst av tjänst under 2021. Notera att spelare kan ha låst del av lön i fonder, pensioner, sign on bonus eller annat. Beloppet inkluderar även inkomst av vid sidan av ishockeyn.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.